Kort resumé

 • Dårlig lugt i vaskemaskinen kan skyldes ophobning af kalk, smuds og bakterier, og lugten kan fjernes ved rengøring og afkalkning.
 • Rengøringen indebærer bl.a. skrubning af sæbeskuffe og vandindgang, fjernelse af kalk, afkalkning af maskinen og en afsluttende kogevask.
 • For at undgå fremtidig lugt, bør maskinen rengøres et par gange om året, lågen og sæbeskuffen efterlades åbne efter vask, og vaskemidlet doseres korrekt. 

Derfor lugter din vaskemaskine

Hvis din vaskemaskine lugter, er det et tegn på, at der har ophobet sig kalk og smudsrester i maskinen, hvilket giver grobund for bakterier. En anden årsag kan være, at der er bakterier i vaskemaskine, fx fordi du har brugt brun eddike som erstatning for skyllemiddel. Brun eddike indeholder sukkerstoffer, som er guf for bakterier.

Det kan ikke nødvendigvis ses, da kalk, smuds og bakterier kan sidde indvendigt på tromlen eller i revner og sprækker.

5 typiske grunde til, at vaskemaskinen lugter

De 5 mest almindelige årsager til lugt i vaskemaskinen er, at:

 • Der kun vaskes ved lave temperaturer.
 • Vaskemaskinen ikke er rengjort.
 • Vaskemaskinen er tilkalket.
 • Lågen og sæbeskuffen lukkes efter vask, så fugten bliver i maskinen.
 • Du bruger for lidt vaskemiddel.

Du kan heldigvis både fjerne lugten - og undgå, at den kommer igen.

Sådan rengør du vaskemaskinen og fjerner lugten

Tid: 30 minutter

Det skal du bruge:

 • Tandbørste
 • Eddikesyre
 • Afkalkningsmiddel, fx citronsyre

Sådan gør du:

 1. Tag trevlesien ud, tøm den og rengør den med en tandbørste.

 2. Rens sæbeskuffen for sæberester på både for- og bagside. På de fleste maskiner kan sæbeskuffen tages ud med et lille, fast ryk. 

 3. Skrub hullerne over sæbeskuffen (der, hvor vandet kommer ind) med en hård børste, så der ikke sætter sig kalk og bakterier. 

 4. Fjern kalk fra hullerne hvor vandet kommer ind i maskinen. Brug fx en kødnål til at skrabe kalken løs, hvis der er meget og/eller spray en blanding af 4 dele vand og 1 del eddikesyre 32 % på, og lad det virke natten over. Du kan også sætte en klud med eddikesyreblandingen på hullerne natten over.

 5. Tør ruden og plastkanten ved lågeåbningen af med en fugtig mikrofiberklud, og vær særlig opmærksom på snavs i plastkantens revner. Plastkanten, der også kaldes dørbælg eller lågebælg, kan være fyldt med hår og gamle kalkrester. Fjern kalken ved at smøre 1 del eddikesyre og 3 dele vand på og i plastkanten. Læg evt. et gammelt håndklæde i bælgen og hæld opløsningen over.

 6. Afkalk vaskemaskinen med et afkalkningsmiddel, hvis det er nødvendigt. Tjek for kalk med en lommelygte. Fx kan du bruge citronsyre ved 30 grader. Følg anvisningen på produktet.

 7. Kør en kogevask på 95 grader som afslutning på rengøringen af vaskemaskinen, gerne med hvidt tøj og et hvidvaskemiddel.

 8. Hvis du har tilført vaskemaskinen lugt udefra, som ikke vil forsvinde, bør du følge rådene ovenfor og evt. prøve at anvende et desinficerende rengøringsmiddel som lugtfjerner.

 9. Rengør gulv og væg bag vaskemaskinen, hvis lugten ikke forsvinder. Her kan gemme sig gamle klude, døde dyr og masser af nullermænd. Hvis der er lidt fugtigt, fx fra kondensvand, vil det være guf for bakterier og skimmelsvamp. Vip maskinen, hvis muligt, og rengør gulvet under vaskemaskinen. Vær evt. 2 personer om den opgave.

  Sidste mulighed er, at lugten kommer fra kloakken.

Hårdt vand kan være skyld i lugtende vaskemaskine

Lugt i vaskemaskinen kan hænge sammen med hårdt vand. Kalk i sig selv giver ikke lugt i vaskemaskinen, men kalkaflejringer i maskinen giver mulighed for at smuds og bakterier sætter sig i kalkbelægningen, og det kan føre til dårlig lugt.

Bor du i et område med meget hårdt vand (over 20dH), er det derfor en god idé at tilsætte ekstra kalkopløser. Det vil fjerne en evt. kalkbelægning på indersiden af tromlen og gøre det hvide tøj endnu hvidere. Læs og følg brugsanvisningen på produktet.

Se på GEUS' kort, hvor hårdt vandet er i din kommune

Sådan undgår du lugt i vaskemaskinen fremover

 • Giv vaskemaskinen en hovedrengøring et par gange om året. Gør som beskrevet ovenfor.
 • Lad lågen og sæbeskuffen stå på klem efter hver vask, så maskinen tørrer inden i. Det hæmmer bakterievækst.
 • Dosér vaskemidlet efter pakkens anvisning. For lidt vaskemiddel kan også være medvirkende til dårlig lugt.