Badeværelset er et af de rum i din bolig, som benyttes hyppigst, og derfor kan det let komme til at lugte. Der kan være forskellige årsager til lugtene, men en grundig og tilbundsgående rengøring kan løse det meste.

Ønsker du at forhindre, at de uønskede lugte kommer igen, skal du sørge for at holde badeværelset rent.

Sådan gør du, hvis vaskemaskinen lugter

Læg først alle håndklæderne til vask. Hvis de lugter surt selv efter endnu en omgang i vaskemaskinen, kan det være, at vaskemaskinen også trænger til en hovedrengøring.

Det kan nemlig være, at der sidder gamle sæberester i maskinen, både i sæbeskålen, i selve vaskemaskinen og ikke mindst i afløbet. Det kan lugte frygteligt, og dit vasketøj kan også tage lugt af det. 

Her er det en god idé at købe et særligt produkt til at rense vaskemaskinen med.

Lugter gulvafløbet?

Gulvafløb er et slaraffenland for fælt lugtende bakterier, der lever lystigt af hår-, skæg- og sæberester.

Når du skal rense gulvafløbet, skal du tage risten af, så du kan kan komme til at rense vandlåsen. I nyere afløb sidder en lille 'klokke', som du kan hive op og rengøre. I ældre afløb er der kun den hårde udvej: På med plastichandskerne og stik hånden ned i afløbet for at hive al det skidt op, som har samlet sig dernede. 

Derefter skal du skrubbe afløbet, så godt du kan. Det er vigtigt at komme så langt ned i afløbet som muligt. Tag evt. bruseslangen og spul efter. Slut af med at skylle det hele igennem med kogende vand.

Green Drain: Lugtspærre til afløbet

Der findes et relativt nyt produkt, der har til formål primært at forhindre lugt fra afløbet. Green Drain er navnet, og den fungerer som en vandlås, men med en bøjelig membran, der nemt leder vand, skidt og lignende væk, men samtidig spærrer for lugt og små skadedyr fra afløbet. Ifølge producenten minimerer den også mængden af radon, der kommer op gennem afløbet. 

Det er en vandfri vandlås, der kan være mere vedligeholdelsesfri end en almindelig vandlås. Produktet er yderst nemt at montere derhjemme, har både VA-godkendelse og CE-mærkning og passer til de fleste afløb.

En almindelig vandlås burde dog heller ikke give lugtgener, hvis bare det vedligeholdes ordentligt.

Vær varsom med afløbsrens

Gem de skrappere midler som afløbsrens til vanskelige tilfælde. 

Afløbsrens er nemlig en base, som kan skade afløbet, hvis du bruger det for ofte. Derfor er det i første omgang bedre med den lidt mildere tilgang.

Lugt af kloak fra vandlås

Hvis der lugter af kloak på dit badeværelse, er der typisk problemer med en vandlås. Hvis afløbet ikke er blevet brugt i et stykke tid, vil det tørre ud og derfor tillade den ubehagelige lugt fra kloakken at trænge op. Her er det smart i første omgang at rense afløbet grundigt, hælde noget vand i og se, om det får lugten til at forsvinde. Hvis lugten hænger ved, kan det være en god idé at tilkalde en professionel vvs'er.

Skimmelsvampe i badeværelset kan lugte

Dårlig lugt i badeværelset stammer ikke nødvendigvis fra bakterier. Det kan også være skimmelsvampe, der lugter.

Badeværelser er som udgangspunkt et paradis for skimmelsvampe. Her er der typisk lunt og fugtigt, og det giver svampene perfekte livsbetingelser.

Luft ud og undgå skimmelsvamp

Det kan være svært at undgå skimmelsvamp fuldstændigt, især i krogene og i silikonefugerne. 

Alligevel er der meget, du kan gøre for, at det ikke breder sig. Vigtigst er det, at der er en ordentlig udluftning på dit badeværelse, så fugten kommer hurtigt ud. Derudover skal du tørre badeværelset af, hver gang du har brugt det, og altid gå i bad for lukket dør, så fugten ikke breder sig til andre rum.

Vask skimmelsvampe væk

Hvis skimmelsvampen begrænser sig til mindre områder omkring vinduer og i hjørnerne på brusekabinen, er knofedt igen en god udvej.

Her kan du benytte dig af en god børste med vand og sæbe, altså den mekaniske bearbejdning, i kombination med vaskepulver. Det indeholder mange gode enzymer, der tager den fedtede hinde på skimmelsvampen.

Hvis det drejer sig om større områder på vægge og lofter, er der behov for en professionel rådgiver til at afdække årsagen til problemet og finde den bedste løsning.

Tjek ventilatoren

  • Tjek, om udsugningen fungerer optimalt ved at tage et stykke papir og holde det op til ventilatoren. Hvis udsugningen kan holde papiret oppe, virker den efter hensigten.
  • Rens ventilatoren af og til. Den trækker varm, fugtig luft ud af badeværelset. Når den varme luft kommer ind i den lidt køligere ventilator, kan luften kondensere, altså fortættes, og blive til vand, og derved skabe grobund for skimmelsvamp.

Hurtige råd til et bedre indeklima i badeværelset

  • Luft ud, luft ud, luft ud.
  • Tør grundigt op, når I har været i bad.
  • Fjern hår og skidt fra afløbet og hulrummet under risten i gulvafløbet.
  • Sørg for, at gulvafløb, der ikke bliver brugt så ofte, ikke tørrer ud.
  • Køb en ny toiletbørste.
  • Sørg for ekstra god udluftning, hvis du tørrer tøj i badeværelset.
  • Rens ventilatoren jævnligt.
  • Fjern alle belægninger fra skimmelsvamp.