Grim lugt i boligen kan have mange årsager og kan  være meget generende. Derfor er det vigtigt at få identificeret, hvor den dårlige lugt kommer fra, så du kan slippe af med lugtgenerne, uanset om det er i køkkenet, soveværelset, vaskemaskinen eller afløbet.

Muggen lugt

Muggen lugt kan skyldes skimmelsvamp. Svampen trives i høj luftfugtighed, og kan fx vokse bag klædeskabe, hvis der er dårlig ventilation i boligen.

Det vigtigste råd til at undgå skimmelsvamp i boligen er lav luftfugtighed. Derfor bør du lufte ud flere gange dagligt og undgå at tørre tøj indenfor.

Lugt fra afløbet

Afløbet kan afgive en rådden lugt eller en lugt af kloak. Det gælder både afløb i vask og gulv i køkken, badeværelse og bryggers, men også ved afløbet fra eksempelvis en vaskemaskine.

Hvis dit afløb lugter, skyldes det ofte bakterier fra fx mad-, sæbe- og hårrester. Derfor skal alt hår og skidt fjernes. Rens desuden hulrummet med universalrengøringsmiddel.

Normalt sørger vandet i afløbets vandlås for, at den grimme lugt fra hovedkloakken ikke trænger ind i boligen, men hvis afløbet sjældent bliver brugt, tørrer vandlåsen ud, og dårlig lugt trænger op i boligen.

Sørg for, at der jævnligt løber vand igennem afløbet, så vandet i vandlåsen udskiftes. Hæld fx nogle spande varmt vand direkte i afløbet et par gange om ugen.

10 hverdagsråd til bedre lugt i boligen

  1. Luft ud - morgen, middag og aften i 5-10 minutter ad gangen.
  2. Hold evt. udluftningskanaler fri for blade.
  3. Støvsug ofte.
  4. Brug emhætten, når du laver mad, og luk om muligt døren fra køkkenet ind til stuen.
  5. Undgå rygning inden døre.
  6. Læg ost i lufttætte beholdere i køleskabet.
  7. Lad forhænget til brusebadet forblive trukket for efter bad, så det hurtigt kan tørre.
  8. Skift ofte vand i blomstervaser.
  9. Undgå mange polstrede møbler og tæpper med lang luv, der virker som magneter på støv.
  10. Døren til badeværelset skal være lukket, når du bader. Luft godt ud bagefter.