Grim lugt i boligen kan have mange årsager og kan være meget generende. Derfor er det vigtigt at få identificeret, hvor den dårlige lugt kommer fra, så du kan slippe af med lugtgenerne, uanset om det er i køkkenet, soveværelset, vaskemaskinen eller afløbet.

Hvordan fjerner jeg dårlig lugt?

Du kan heldigvis normalt slippe af med dårlig lugt. Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan du gør, alt afhængig af hvilken lugt det er, og hvor den stammer fra, men typisk kan du nå langt med:

 • Rengøring
 • Udluftning/ventilation

Muggen lugt

Muggen lugt kan skyldes skimmelsvamp. Svampen trives i høj luftfugtighed og kan fx vokse bag klædeskabe, hvis der er dårlig ventilation i boligen.

Det vigtigste råd til at undgå skimmelsvamp i boligen er lav luftfugtighed. Derfor bør du lufte ud flere gange dagligt og undgå at tørre tøj indenfor.

Lugt fra afløb og håndvask

Afløb og vandlås kan afgive en rådden lugt eller en lugt af kloak. Det gælder både afløb i vask og gulv i køkken, badeværelse og bryggers, men også ved afløbet fra eksempelvis en vaskemaskine.

Hvis dit afløb eller vandlås lugter, skyldes det ofte bakterier fra fx mad-, sæbe- og hårrester. Derfor skal alt hår og skidt fjernes. Rens desuden hulrummet i afløbet med universalrengøringsmiddel.

Normalt sørger vandet i afløbets vandlås for, at den grimme lugt fra hovedkloakken ikke trænger ind i boligen, men hvis afløbet sjældent bliver brugt, tørrer vandlåsen ud, og dårlig lugt trænger op i boligen.

Sørg for, at der jævnligt løber vand igennem afløbet, så vandet i vandlåsen udskiftes. Hæld fx nogle spande varmt vand direkte i afløbet et par gange om ugen.

Lugt af urin og ammoniak fra dit toilet

Udover den dårlige lugt, der kan komme efter et enkelt toiletbesøg, kan der også være en konstant, dårlig lugt. Hvis der er tale om et ældre wc, kan lugten skyldes, at afføring og urin ikke kan skylles langt langt nok ned i rørsystemet. I et sådant tilfælde bør toilettet udskiftes.

Et toilet kan også have en vedvarende lugt af urin. Det kan skyldes, at der sidder en kalkbelægning i wc-kummen, hvor urin- og bakterierester samt mikroorganismer sætter sig fast. Fjern belægningen med en syreholdig wc-rens.

Toilettet kan også lugte af ammoniak, der typisk er et nedbrydningsprodukt fra urin eller afføring. Fjern lugten med almindelig rengøring og wc-rens.

Dårlig lugt fra kæledyr

Dyr i din bolig kan også få den til at lugte. Fx hunde, katte, kaniner og marsvin.

Lugten kan fx komme fra bur eller kattebakke, og her gælder det selvfølgelig, at de bør tømmes og rengøres så ofte som muligt.

Hvis dit kæledyr har tisset på gulv, seng eller møbler i din bolig, og der ikke hurtigt er blevet gjort rent, kan urinen trænge ned og urinlugten blive hængende i boligen. Du kan bl.a. forsøge at fjerne lugten ved at gøre rent med Rodalon.

Dårlig lugt kan også stamme fra kæledyrenes hår, der kan sætte sig fast i støvsugerens filtre. Udskift filtrene, så skulle lugten gerne forsvinde.

Lugt af mad

Det er svært at undgå lugte, når du steger medister på panden, laver flæskesteg i ovnen, laver pommes frites i frituregryden eller andre former for mad i køkkenet. Og nogle gange kan lugten blive hængende i timevis.

Det vigtigste middel mod madlugt er at bruge en god emhætte, mens du laver mad. Der er stor forskel på kvaliteten af emhætter, men suger din emhætte ikke ordentligt, kan det også skyldes, at fedtfilteret skal rengøres, eller at aftræksrøret har for mange knæk.

Sæt gerne et vindue i køkkenet på klem, mens emhætten er tændt.

Luft ud med gennemtræk i 5-10 minutter, når du er færdig med madlavningen.

Husk også at rengøre både ovn og bageplader, så de ikke afgiver dårlig lugt.

Dårlig lugt fra hårde hvidevarer

Du har formentlig prøvet at rynke lidt på næsen, hvis du åbner eller står tæt på nogle af dine hårde hvidevarer. Det er især vaskemaskine, opvaskemaskine og køleskab ovn, der kan lugte.

Vaskemaskine

Det er kalk, smudsrester eller bakterier, der får din vaskemaskine til at lugte grimt. Du kan normalt slippe af med lugten ved at rengøre og afkalke vaskemaskinen.

Opvaskemaskine

Også opvaskemaskiner kan nemt komme til at lugte grimt. Det kan bl.a. skyldes, at der sidder madrester i fx gummilister og sier. Derfor er det vigtige jævnligt at rengøre opvaskemaskinen.

Det kan også give lugtproblemer, hvis du lukker lågen efter vask, så fugten bliver i maskinen, for det giver større risiko for, at bakterier kan gro. Derfor er det en god idé at lad eopvaskemaskinens låge stå på klem, når du ikke bruger maskinen.

Køleskab

Der er mad i køleskabet, og det kan også få det til at lugte. Lugten kan især komme fra gammel mad eller mad, der ikke er pakket godt nok ind.   

Fjern lugten ved at rengøre køleskalet (det er en god ide at gøre det rent en gang om måneden). Det er normalt nok at bruge vand blandet op med lidt opvaskemiddel. Ellers kan du bruge rodalon.

Husk også, at dryprenden bagerst i køleskabet altid skal være tør og ren.

10 hverdagsråd til bedre lugt i boligen

 1. Luft ud - morgen, middag og aften i 5-10 minutter ad gangen.
 2. Hold evt. udluftningskanaler fri for blade.
 3. Støvsug ofte.
 4. Brug emhætten, når du laver mad, og luk om muligt døren fra køkkenet ind til stuen.
 5. Undgå rygning inden døre.
 6. Læg ost i lufttætte beholdere i køleskabet.
 7. Lad forhænget til brusebadet forblive trukket for efter bad, så det hurtigt kan tørre.
 8. Skift ofte vand i blomstervaser.
 9. Undgå mange polstrede møbler og tæpper med lang luv, der virker som magneter på støv.
 10. Døren til badeværelset skal være lukket, når du bader. Luft godt ud bagefter.