Lugt fra afløb skyldes hår og skidt 

Hvis dit afløb lugter, skyldes det ofte bakterier fra fx mad-, sæbe- og hårrester. Derfor skal alt hår og skidt fjernes. Rens desuden hulrummet med universalrengøringsmiddel.

Hæld meget varmt vand i afløbet for at fjene lugten

Vand med temperaturer over 90 grader dræber de fleste bakterier og forebygger propper i afløbet under hånd- og køkkenvask. Skyl gerne igennem med 1 eller 2 kedler meget varmt vand en gang om ugen.

100 grader varmt vand kan i værste fald deformerer plastrørene, så sørg for at vandet ikke er kogende, når det hældes direkte ned i afløbet.

Lugtspærre til afløbet

Der findes produkter, der har til formål primært at forhindre lugt fra afløbet, fx GreenDrain og SureSeal. De fungerer som en vandlås, men med en bøjelig plastikmembran, der nemt leder vand, skidt og lignende væk, men samtidig spærrer for lugt og rotter fra afløbet. 

Produkterne er yderst nemme at montere derhjemme, og passer til de fleste afløb. En almindelig vandlås burde dog heller ikke give lugtgener og rotter, hvis bare det vedligeholdelse ordentligt.

Undgå kemisk afløbsrens

Kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin er skadeligt for miljøet og afløbet. De er stærkt ætsende og kan ødelægge installationen, hvis den er gammel.

Større mængder kaustisk soda kan desuden udvikle så meget varme i afløbet, at samlinger og rør af plast bliver deforme og utætte - ligesom det kogende vand kan.

Sørg for vand i vandlåsen

En vandlås er oftest formet som et liggende S, så der altid står lidt vand i den. Vandet fungerer som en prop for lugt fra hovedkloakken.

Hvis et afløb sjældent bliver brugt, kan vandlåsen tørre ud og lugten trænge ind. Derfor er det en god idé også i dette tilfælde at hælde nogle spande varmt vand direkte i afløbet et par gange om ugen.

Hæld en deciliter glycerin i gulvafløbet

Hvis du skal være væk i længere tid, kan det være en god idé at hælde en deciliter glycerin i gulvafløbet. Glycerin fordamper ikke så let og lægger sig som en flydende prop, der forhindrer afløbet i at tørre ud - og dermed lugten i at komme ind.