Lugt fra afløb skyldes hår og skidt 

Hvis dit afløb lugter, skyldes det ofte bakterier fra fx mad-, sæbe- og hårrester. Derfor skal alt hår og skidt fjernes. Rens desuden hulrummet med universalrengøringsmiddel.

Det gælder både for afløb i badeværelset, bruser, bryggers, køkken og alle andre steder i din bolig.

Hæld meget varmt vand i afløbet for at fjene lugten

Vand med temperaturer over 90 grader dræber de fleste bakterier og forebygger propper i afløbet under hånd- og køkkenvask. Skyl gerne igennem med 1 eller 2 kedler meget varmt vand en gang om ugen.

100 grader varmt vand kan i værste fald deformerer plastrørene, så sørg for at vandet ikke er kogende, når det hældes direkte ned i afløbet.

Green Drain: Lugtspærre til afløbet

Der findes et relativt nyt produkt, der har til formål primært at forhindre lugt fra afløbet. Green Drain er navnet, og den fungerer som en vandlås, men med en bøjelig membran, der nemt leder vand, skidt og lignende væk, men samtidig spærrer for lugt og små skadedyr fra afløbet. Ifølge producenten minimerer den også mængden af radon, der kommer op gennem afløbet. 

Det er en vandfri vandlås, der kan være mere vedligeholdelsesfri end en almindelig vandlås. Produktet er yderst nemt at montere derhjemme, har både VA-godkendelse og CE-mærkning og passer til de fleste afløb.

En almindelig vandlås burde dog heller ikke give lugtgener, hvis bare det vedligeholdes ordentligt.

Undgå kemisk afløbsrens

Kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin er skadeligt for miljøet og afløbet. De er stærkt ætsende og kan ødelægge installationen, hvis den er gammel.

Større mængder kaustisk soda kan desuden udvikle så meget varme i afløbet, at samlinger og rør af plast bliver deforme og utætte - ligesom det kogende vand kan.

Sørg for vand i vandlåsen

En vandlås er oftest formet som et liggende S, så der altid står lidt vand i den. Vandet fungerer som en prop for lugt fra hovedkloakken.

Hvis et afløb sjældent bliver brugt, kan vandlåsen tørre ud og lugten trænge ind. Derfor er det en god idé også i dette tilfælde at hælde nogle spande varmt vand direkte i afløbet et par gange om ugen.

Hæld en deciliter glycerin i gulvafløbet

Hvis du skal være væk i længere tid, kan det være en god idé at hælde en deciliter glycerin i gulvafløbet. Glycerin fordamper ikke så let og lægger sig som en flydende prop, der forhindrer afløbet i at tørre ud - og dermed lugten i at komme ind.