Måske mærkede du det, da du pakkede kufferten ud efter ferien. Lugten. På et splitsekund sendte den dig tilbage til sommerhusets træmøbler eller hotellets altan. Lugtesansen kan som ingen anden sans fremkalde minder om et sted. Det gælder både, når vi rejser, og når vi kommer hjem. Men lugtesansen er samtidig uhåndgribelig. Den fortæller os ikke, om vores boliger er sunde, og i modsætning til lyd og udseende er der sjældent regler for boligers lugte. 

– Synet er vores primære sans, men lugtesansen er mere ubevidst, fortæller seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Mette Mechlenborg. Hun har en ph.d. i kultursociologi og inddeler boligers lugte i tre kategorier: de hygiejniske, de hjemlige og naboernes lugte. 

– De hygiejniske lugte er dem, der handler om bl.a. rengøring, opvask og tøjvask. Når hygiejniske lugte er dårlige, fortæller de os, at det er tid til at gøre rent, vaske tøjet eller tage opvasken, siger Mette Mechlenborg. Det lyder måske indlysende, hvornår et hjem lugter rent. Men det afhænger af vores opvækst.

Forhold til lugt og duft afhænger af opvækst

– Hvis du er vokset op med, at der bliver brugt Bamseline-skyllemiddel i vasketøjet, så er det den duft, du forbinder med renlighed. Hvis du er opvokset med, at den slags bruger man ikke, så er det lugten af vasketøj uden duft, som du forbinder med renlighed. Det er meget kulturbåret, fortæller Mette Mechlenborg.

Duftspray og parfume er mere brugt i Sydeuropa

Det er ikke kun vores familie, der har betydning for, hvilke lugte vi foretrækker i hjemmet. Det land, vi er opvokset i, har også indflydelse. I Europa går der groft sagt en akse på tværs af kontinentet. Jo nordligere vi bor, jo mindre tilsætter vi duft til produkter i hjemmet. 

Hvis ferien gik til Sydeuropa, bemærkede du måske, at supermarkedets hylder tilbød køkkenruller med duft, og at der var langt mellem de varer, der reklamerede med at være parfumefri. 

– Duftspray og tilsætning af duft til dagligvarer er mere udbredt i Sydeuropa end i Nordeuropa. Det skyldes blandt andet, at naturlige kropslugte bliver betragtet som dårlige, nogle gange nærmest amoralske, i Sydeuropa, fortæller Mette Mechlenborg.  

Lugtfjernelse

Flere firmaer beskæftiger sig med lugtsanering, fx rengøringsvirksomheder og skadeservice. En anden kendt metode til luftrensning er at sprøjte med ozon. 

En rensning hos Climates koster fra 5.000 kr. Firmaet besigtiger altid en bolig før behandling.

Du kan læse, hvordan en rensning foregår nederst i denne artikel, hvor Climates besøger Kamilla Riggelsen.

Hjemlige lugte minder os om dagligdagen

Ud over renlighed sætter vi også pris på lugte, som vi husker fra en bolig, vi godt kunne lide at være i. Det er de lugte, Mette Mechlenborg kalder de hjemlige. 

– Det kan være lugte fra dagligdags situationer, fx duften af mormors frikadeller eller fars grillkul. Når vi oplever de lugte, bliver minder om hjemmet vækket til live, fortæller Mette Mechlenborg. 

Men her spiller vores sanser os et puds. For dufte, der fremkalder gode følelser, er ikke nødvendigvis gode for vores helbred eller bolig. I nogle tilfælde er de faktisk det stik modsatte. 

Usund lugt i sommerhuse

– De fleste kender lugten, når man kommer ind et sommerhus, der har stået tomt i lang tid. Nogle af os forbinder lugten med noget rart, fordi den giver minder om sommerferier, fritid og hygge. Men det, vi kan lugte, er faktisk skimmel. Det skyldes, at sommerhuset har været koldt og fugtigt, og det er ikke et sundt indeklima.

Sådan lyder det fra Jørgen Søndermark. Han er bygningsingeniør, arkitekt og projektleder i Realdania. I forskningsprojektet Sunde Boliger har han undersøgt, hvordan forskellige typer materialer påvirker indeklimaet i boliger. Det er komplekst, for man kan ikke gå ud fra, at et materiale er sundt, selvom det dufter godt eller er naturligt.

– Fyrretræ udskiller såkaldte terpener. Fyrretræ dufter jo skønt i en bolig, men terpener reagerer let med andre kemiske stoffer i boligens luft eller støv, så hvis der er nogle andre stoffer til stede, kan der opstå usund kombinationskemi. Vil man undgå terpener i boligen, er det bedre at bruge løvtræ som eg, ask og bøg. De udskiller færre terpener end fyr og gran, siger Jørgen Søndermark.

Luft ud for at mindske skadelige lugte

Derudover skal man være opmærksom på, at nogle skadelige stoffer hverken kan lugtes eller ses: 

– Det er fx den giftige gas radon, stegepartikler eller hormonforstyrrende stoffer fra plastblødgørere og flammehæmmere, påpeger Jørgen Søndermark. 

Men selvom det kan lyde bekymrende, er løsningen ret enkel: 

– Det vigtigste budskab er, at man skal sørge for god udluftning eller ventilation i boligen. Det sænker både niveauet af usunde kemiske forbindelser, CO2 og dårlig lugt generelt. Alt det, man gerne vil undgå i en bolig, siger han.

Ingen regler for lugte i boliger

Mens det er forholdsvis nemt at slippe af med de dårlige lugte i ens egen bolig, så forholder det sig anderledes med naboernes. De er nummer 3 på Mette Mechlenborgs liste over boligens lugte. Men de er ofte de sværeste at håndtere. 

– Vi mangler en kultur omkring lugte i boliger. For de fleste mennesker er naboernes lugte svære at tale om. Vi går ikke lige hen til folk og siger, at deres bolig lugter, siger Mette Mechlenborg og sammenligner med lydpåvirkning. 

– De fleste boligselskaber og lejlighedsejendomme har regler for, hvor meget man må larme, og hvornår man må gøre det. Lyde er grænseoverskridende på den måde, at de ikke holder sig til den matrikel, de kommer fra. Men det gør lugte heller ikke, og det glemmer vi. Der er ikke mange ejendomme eller ejerforeninger, der har regler for lugte, selvom de kan påvirke naboerne meget, siger Mette Mechlenborg og opremser nogle situationer, hvor lugte kan forpeste luften for andre end den, de kommer fra: 

– Hvis folk laver meget krydret mad eller steger eller koger maden på utidige tidspunkter, kan det genere andre beboere. Det samme gælder, hvis man aldrig gør rent, bruger en kraftigt lugtende maling eller ryger meget. Det er især et problem i lejligheder, hvor folk bor tæt, men kan også være et problem i parcelhuse eller rækkehuse, hvis naboen griller meget eller afbrænder ting, der lugter.


Case: Kamillas lejlighed har en sur og salmiakagtig lugt

En stank har hjemsøgt Kamilla Riggelsens lejlighed i over et år. Videncentret Bolius var med, da hun fik besøg af et firma, der arbejder med at fjerne dårlig lugt.

Billedserie: Kamilla får fjernet lugt i sin lejlighed

Kamilla Riggelsen havde boet i sin lejlighed i lidt over et år, da noget ændrede sig. 

– En morgen jeg gik ud i entréen, stank der, så jeg næsten var ved at kaste op. Det var en sur og salmiakagtig lugt. Jeg prøvede at trække skuffer ud i de indbyggede skabe for at se, om der var noget derinde. Men der var ikke noget at se. 

Hendes etværelses lejlighed er ellers lys og behagelig. Rene flader, hvide vægge og omhyggeligt arrangerede puder vidner om et hjem, hvor beboeren gør sig umage. I første omgang forsøgte Kamilla da også selv at løse problemet med stanken. 

– Jeg satte en skål med eddike i gangen i omkring en uge. Det hjalp lidt på lugten, men det fjernede den ikke helt, fortæller hun. 
Siden da er stanken kommet og gået, uanset årstid og temperatur, og Kamilla har forsøgt at overdøve den. 

– Jeg har også købt en automatisk luftfrisker. Den udsender en duft, der overdøver den grimme lugt. Derudover har jeg vasket alt mit tøj og hængt duftposer med vaniljeduft i skabene. 

Firma fjerner dårlig lugt med tør tåge 

Kamilla har bedt sit boligselskab om hjælp, og de har hyret firmaet Climates, der fjerner dårligt lugt og bakteriesporer. En maskine udsender brintoverilte-tåge. Når et rum tre gange har været fyldt med tågen i en time, bliver der luftet ud, og lugt og tåge forsvinder. Herefter kan rummet bruges igen. 

– Metoden er udviklet til at desinficere operationsrum og sengestuer på hospitaler mod resistente bakterier. Da det typisk er bakterier, der skaber dårlig lugt, og disse fjernes ved behandlingen, fjernes dermed også den dårlige lugt fra rummet, fortæller Signe Risager, direktør og partner i Climates.

Med en baggrund i ejendomsbranchen har hun oplevet, at metoden kan være effektiv i en række situationer, hvor der er opstået dårlig lugt i en bolig. 

– Det kan være røglugt fra brand eller cigaretter og lugte fra husdyr, rotter, kloakvand eller mennesker, fortæller Signe Risager.

Behandling fjerner lugt – ikke årsagen til lugten

Behandlingen virker ikke på lugte fra kemisk fremstillede materialer, og den fjerner kun lugten og bakterierne, ikke årsagen til dem: 

– Hvis man fx har skimmelsvampevækst på grund af fugt bag en forsatsvæg, så er man jo nødt til at fjerne den. Ellers kommer lugten langsomt igen, påpeger Signe Risager, som har erfaret, at dårlig lugt kan være et tabu. 

Det oplevede hun fx, da hendes firma blev kontaktet af en kunde, der var borgmester. 

– Han havde mistanke om, at han havde skimmelsvamp hjemme i sin privatbolig, fordi han syntes, at hans tøj lugtede mærkeligt, når han kom på job. Så han gik rundt på rådhusets kontor og spurgte nogle af medarbejderne, om de syntes, han lugtede. Alle var meget høflige og svarede nej. Undtagen en enkelt ansat, som svarede: ”Ja, jeg synes faktisk, at du lugter muggent,” fortæller Signe Risager. 

Hus lugtede pga. angreb fra skimmelsvamp

Det viste sig, at borgmesterens hjem var massivt angrebet af skimmelsvamp, og Climates behandlede senere både huset og borgmesterens jakker. 

– Jeg sagde bagefter lidt for sjov til borgmesteren, at han kun havde én rigtig ven på kontoret. Ham, der turde være ærlig og sige, at borgmesteren lugtede, husker Signe Risager.

Hvor kommer lugten fra?

Tilbage i Kamillas lejlighed skal tågen fra en maskine forsøge at fjerne stanken i lejligheden. En medarbejder klargør maskinen i stuen, mens Kamilla spørger, hvornår hun igen kan opholde sig i lejligheden. 

– Om cirka fire-fem timer. Det er den tid, der går, fra vi starter behandlingen, til vi har luftet ud efter den sidste behandling, lyder svaret til Kamilla fra Signe Risager.  

Kamilla håber, at behandlingen kan fjerne stanken i lejligheden, men hidtil har det været svært at finde en årsag. 

– Jeg kontaktede boligselskabet, der gik i gang med at undersøge lejlighederne, både dem ved siden af og dem ovenover og under. De hyrede også et firma inden for skadedyrsbekæmpelse. Men de fandt ikke noget, fortæller Kamilla.

Et par dage efter at Kamilla har fået renset luften i lejligheden, ringer Videncentret Bolius til hende for at få en status på lugten. 

– Da jeg kom tilbage efter behandlingen, lugtede der hospitalsrent i lejligheden. Den dårlige lugt var væk. Det varede omkring en uge. Nu føles det lidt, som om den dårlige lugt er tilbage, men måske er det bare mig, der stadig har minder om den, siger Kamilla. 

Efterskrift

Kamilla Riggelsen døjede stadig med den dårlige lugt i lejligheden, da denne artikel blev afsluttet. Lugten er ikke konstant, men kommer og går. Gæster i lejligheden har også bemærket den, fortæller Kamilla. Hun planlægger nu at kontakte boligselskabet igen.

Dårlig lugt i lejlighed skyldtes plante

Christian Søndergaard Pedersen og hans kæreste har også oplevet en rådden lugt i deres lejlighed, der kom og gik. De første to gange lugtede det grimt i 1-2 uger, men tredje gang gang fandt parret årsagen til lugten.

- Vi havde en syg plante stående i et hjørne af stuen på et vitrineskab, og det var denne plante, som spredte stanken. Da jeg bar planten uden for vores hoveddør, forsvandt stanken øjeblikkeligt. Vi ved ikke, hvorfor planten kun stank i perioder, og jeg kan heller ikke sige med sikkerhed, om stanken var den samme, fortæller Christian Søndergaard Pedersen