Det var brandvarmt i Østdanmark 2. juli 2011, og om aftenen satte det ind med et usædvanlig voldsomt skybrud over store dele af hovedstadsområdet. I løbet af få timer løb der vand ind i tusindvis af kældre, også i Ulla og Karsten Lauridsens hus i Ishøj syd for København.

Under det meste af huset er der en krybekælder på 0,5 meter i højden. Parret tænkte ikke videre over risikoen for oversvømmelse den regntunge aften, så da vandet trængte ind under huset, blev det ikke bemærket, og vandet fik lov at blive liggende i krybekælderen til langt hen på sommeren.

Ænder svømmede på græsplænen

I de 18 år, familien har boet i huset, har der ikke været problemer i kælderen. At der var noget i vejen, gik først op for Ulla og Karsten langt senere.

- Vi har aldrig haft vand i kælderen i al den tid, vi har boet her, og vi har fået lavet både badeværelse og terrasse og høvlet gulve af og lakeret dem for bare tre år siden, så vi tænkte slet ikke på, at der kunne være noget galt her, selvom hele haven var oversvømmet, og der svømmede ænder rundt på græsplænen, siger Ulla Lauridsen.

- I lugter af gammelt sommerhus

Det var en ven, der helt uventet gjorde dem opmærksomme på problemet med skimmelsvamp.

- Vi besøgte et par måneder efter en af vores venner i Næstved, og hun er en meget bramfri dame, som med det samme sagde, at vi lugtede af gammelt sommerhus. Det syntes vi var besynderligt, for vi kunne jo ikke selv lugte noget, fortæller Ulla Lauridsen.

Byggerådgiver fandt skimmelsvamp

Efter besøget ser parret tilfældigvis en artikel om fugt i lokalavisen, og de bliver enige om at henvende sig til en byggerådgiver for at få hjælp til at komme af med skimmelsvampen, som de har mistanke om er i kælderen.

- Man aner ikke, hvem man skal kontakte, men vi besluttede os for at få en byggerådgiver, der kunne hjælpe os videre og have kontakten til forsikringsselskabet og til dem, der skal få skimmelsvampen væk, siger Ulla Lauridsen.

- Byggerådgiveren foreslog at sætte en ventilator ned i kælderen af den type, som går i gang af sig selv. Det koster selvfølgelig noget i strøm, men skimmelsvampen skal jo helt væk.

Vil skimmelsvamp jage os ud af huset?

På grund af de mange oversvømmelsessager har forsikringsselskabet endnu ikke haft sin taksator ude at se på skaden. Ulla Lauridsen frygter, at skimmelsvampeangrebet efter oversvømmelserne i krybekælderen er så voldsomme, at de fine, nybehandlede gulve i huset skal fjernes og erstattes af helt nye gulve. Det vil jage familien ud af huset i en lang periode, mens renoveringen står på.

- Jeg orker ikke at få skiftet gulvene, så jeg håber virkelig, at vi kan komme af med skimmelsvampen ved at tørre kælderen helt ud. Vi har jo næsten lige fået alle gulve høvlet af og lakeret, så jeg ved slet ikke, hvor vi skulle sætte alle vores ting. Vi har jo heller ikke råd til at have 2 huslejer, hvis vi skulle finde en anden bolig imens, lyder det ængsteligt fra Ulla Lauridsen.

Dækker forsikringen skimmelsvamp?

Ulla og Karsten er derfor noget nervøse for dommen fra forsikringsselskabet. Normalt dækkes skimmelsvamp ikke i en husforsikring, medmindre angrebet er opstået som følge af en pludselig opstået vandskade. Så parret håber, at forsikringen træder til, og renoveringen snart kommer i gang.

- Man skal jo ikke tage sorgerne på forskud, men jeg håber da meget, at de snart kan gå i gang med at fjerne skimmelsvampen, og at de kan ordne det nede i krybekælderen ved nedefra at fjerne de isoleringsplader, der ligger under gulvet. Så skal gulvene nemlig ikke af. Det kommer jo nok til at tage en 5-6 uger, sukker Ulla Lauridsen.

Skimmelsvamp kan fjernes

En af de skimmelkonsulenter, som har kigget på skaden, Martin Elling fra ISS, tror, at familien slipper med skrækken og ikke skal flytte.

- Det vil godt kunne lade sig gøre at afrense og fjerne skimmelsvampen nedefra og så bygge et nyt loft op herfra uden at skulle tage gulvene op, men det vil være et spørgsmål om økonomien i opgaven. Og den kender vi ikke endnu, forklarer han.

Skimmelsvamp har ikke gjort os syge

Ulla Lauridsen prøver at se positivt på familiens situation og glæder sig over, at helbredet ikke har taget skade af skimmelsvampen.

- Min næse løber, men det gør den altid, og min mand lider heller ikke under skimmelsvampen. Vi har kun gener fra skimmellugten i huset. Det bliver rart at få den væk, så folk ikke synes, vi lugter, når vi kommer på besøg.

Her dækker forsikringen

Familien Lauridsen bliver efter alt at dømme reddet af forsikringen. Skimmelsvamp dækkes normalt ikke af husforsikringer, medmindre angrebet er opstået i forbindelse med en pludselig oversvømmelse, et brud på vandrør, en storm eller lignende vandskade.

- Vi dækker dér, hvor vi kan se, at der ikke har været en generel forekomst af skimmelsvamp i boligen inden skybruddet, men hvor skimmelsvampen er opstået, fx fordi kloakvand er strømmet ind i boligen, siger kommunikationschef i forsikringsselskabet Tryg, Gerhard Dall.

Det er derfor altid en god idé at få forsikringsselskabets taksator til at tage prøver for skimmelsvamp i de konstruktioner, der har været våde.