Sådan forebygger du skimmelsvamp

  • God udluftning:

Det allerbedste råd er god udluftning i boligen. Luft ud med gennemtræk tre gange dagligt i 5-10 minutter ad gangen.

  • Undgå fugt:

Tør tøjet udenfor eller i et rum, der egner sig til det – fx i bryggers eller badeværelse. Hold døren til badeværelset lukket efter bad, og lad vindue eller ventilation klare fugten – resten af huset kan ikke holde til det. Tænd emhætten eller luft ekstra godt ud, når du laver mad.

  • Giv væggene luft:

Især i ældre boliger med kolde ydervægge gælder det om at sikre god luft til væggene. Placér derfor ikke sofaer eller store tunge gardiner direkte foran kolde ydervægge.

Vinteren 2023-2024 har været en af de vådeste nogensinde, og i kombination med køligere boliger og dårligere udluftning giver det grobund for mere skimmelsvamp i de danske hjem. Det kan blandt andet mærkes hos Videncentret Bolius, der oplever mange spørgsmål om skimmelsvamp i brevkassen ’Spørg Bolius’.

– Denne vinter har vi, målt op mod vinteren 2020/2021, modtaget 70 procent flere spørgsmål om skimmelsvamp fra boligejere. Så der er virkelig mange, der er udfordrede og bekymrede for, hvilke konsekvenser det har for boligen, og hvordan man kommer af med det igen. De meldinger, jeg får fra fagfolk i branchen, tyder også på, at de oplever mere fugt og skimmelsvamp ude hos danskerne i år, fortæller fagekspert i indeklima hos Videncentret Bolius, Tue Patursson.

Tendensen bekræftes også af virksomheden TagTech, der bl.a. specialiserer sig i fugtsikring og skimmelsanering.
 
- De seneste 2-3 år har vi oplevet en fordobling i henvendelser omkring skimmelsvamp i boligen. Og det seneste år har det været markant mere. Det har jo også bare været en lang periode med mere vand og fugt, og flere boligejere med kældre oplever pludselig at stå med vand i kælderen eller kondens på indervæggene. Det skyldes både mere vand og fugtighed, men også fordi folk måske ikke er så flinke til at lufte ud, som man bør gøre, siger afdelingsleder Steen Sørensen.

Derfor er der meget skimmelsvamp i boliger

Skimmelsvamp er en naturligt forekommende svamp, der viser sig som større eller mindre plamager af sort smuds – eller grønlig mug – alt efter, hvor meget svamp der er. Den kan vokse på overflader i boligen som fx vægge eller vinduesrammer, når kombinationen af varme, fugt og organiske materialer er til stede.

– Der er flere årsager til, at flere har problemer med skimmelsvamp i boligen. For det første har vi i år en af de vådeste vintre nogensinde med en masse nedbør, forhøjet grundvand og store snemængder, hvilket har gjort vores boliger mere våde og fugtige og påvirket konstruktionerne udefra. Oven i det har vi køligere boliger, fordi mange har efterlevet sparerådet om at skrue ned til 19 grader indenfor, fortæller Tue Patursson og fortsætter:

– Når fugten fra fx madlavning og badeværelse så rammer de kolde overflader, kondenserer det, og dermed har du fugt på et organisk materiale. Endelig viser Bolius’ og Realdanias årlige rapport ’Danskerne i det byggede miljø’, at færre sørger for at lufte ud på daglig basis, og så har vi ’den perfekte cocktail’ for skimmelsvamp.

Skimmelsvamp kan give allergi

Fageksperten fra Videncentret Bolius fortæller, at skimmelsvamp i boligen kan give allergiske reaktioner, og så er det et pejlemærke for, at der kan være noget større galt med boligen.

– Det er et tegn på, at indeklimaet ikke er godt, og det kan derfor også betyde et for højt CO2-niveau eller flere partikler i luften. Skimmelsvamp i sig selv ødelægger ikke boligens konstruktioner, men det kan være tegn på fugt og råd i fx træværk, som kan give store problemer på sigt.

Find årsagen til skimmel

Hvad kan du så gøre, hvis du selv opdager skimmelsvamp i boligen?

– Det er vigtigt at starte med at finde årsagen til skimmelsvampen – er der fx tale om en skade på boligen, eller er det på grund af din adfærd og dine vaner? Derefter, hvis området med skimmelsvamp ikke er større end 20 gange 20 centimeter, kan du gøre meget med vand, sæbe og eventuelt rengøringsmiddel med skimmeldesinficerende middel. Er området større, eller er der begyndt fx at gro grønt mug på området, så bør du alliere dig med en byggerådgiver eller få et firma ud, der kan fjerne det ordentligt, forklarer Tue Patursson.