Sådan virker skyllemiddel

Traditionelle skyllemidler har 3 funktioner:

  1. At gøre tøjet blødt. Når du bruger skyllemiddel til bomuldstekstiler, lægger der sig et blødgøringslag (bentonit) på fibrene. Når du bruger skyllemiddel til fx viskestykker og håndklæder, bliver de også bløde, men sugeevnen nedsættes dog kraftigt.
  2. At fjerne statisk elektricitet. Vasker du syntetiske tekstiler, og har du problemer med statisk elektricitet, kan det hjælpe at tilsætte skyllemiddel.
  3. Af få vasketøjet til at dufte bedre. Skyllemidler indeholder som regel parfume.

Rengøringsekspert, Fru Grøn, anbefaler helt at undlade skyllemiddel, da det ikke er nødvendigt. Hvis du doserer vaskemidlet korrekt, sørger kalkbindende stoffer i vaskemidlet for, at vandet bliver blødgjort for kalk. Det hjælper også at tørre tøjet udendørs.

Ifølge et gammelt husråd klarer eddike farverne på tøjet og gør det mindre stift, hvis du bruger det som skyllemiddel. Men rådet om at bruge eddike har rod i en tid, hvor man vaskede tøj i hånden med soda og sæbe.

I dag har eddike mindre positiv effekt på din tøjvask, fordi vi bruger vaskemaskiner og moderne vaskemidler, der sørger for at blødgøre vandet og korrigere for kalk. Dermed har eddike mistet værdien ved tøjvask, og du kan derfor også smide det gamle husråd i skraldespanden.

Faktisk kan brugen af eddike som skyllemiddel i vaskemaskinen være skadeligt, og det er spild af penge.

5 grunde til, at du ikke skal bruge eddike som skyllemiddel

  1. Eddike fjerner IKKE statisk elektricitet.
  2. Eddike får IKKE tøjet til at dufte godt.
  3. Eddiken kan forringe vaskeeffekten. Eddike er meget mere flydende end skyllemiddel, og kan i nogle vaskemaskiner, løbe direkte ned i tromlen i selve vaskeprocessen. Og det er meget uheldigt, da eddiken så neutraliserer vaskevandet, der dermed vasker tøjet væsentligt dårligere.
  4. Sukker og aromastoffer sætter sig i tøjet. Nogle eddiketyper indeholder sukker og aromastoffer – fx den brune husholdningseddike – som kan sætte sig i tøjet og vaskemaskinen. Hvis du insisterer på at bruge eddike som skyllemiddel, er det vigtigt at bruge klar eddike uden sukkerstoffer.
  5. Det skaber unødig emballage. Da der skal bruges omkring 2 dl eddike pr. vask, giver det meget plastikemballage. 

Brug generelt ikke skyllemiddel i vaskemaskinen

Miljøstyrelsen fraråder generelt brug af skyllemiddel, da det indeholder tensider (vaskeaktive stoffer). Det er unødvendigt og belaster miljøet.

Skyllemidler indeholder som regel også parfume, konserveringsstoffer, farve og andre tilsætningsstoffer, som kan være allergifremkaldende, og som ingen effekt har på vaskeresultatet. Så selvom skyllemiddel får tøjet til at dufte godt, kan det være skadeligt for dit helbred.

Sådan undgår du at bruge skyllemiddel 

Skyllemiddel har dog enkelte fordele, fx fjerner det statisk elektrictet. Så hvis du alligevel bruger skyllemiddel, så brug et miljøvenligt produkt, fx mærket med svanemærket.

Det er dog en endnu bedre løsning i stedet at dosere vaskemidlet korrekt, så sørger de kalkbindende stoffer for, at vandet bliver blødgjort for kalk, samtidig med at du slipper for tilsætningsstoffer med mere.

Sørg også for, at din vaskemaskine er ren og lugtfri, så snavs og lugt ikke smitter af på tøjet.