En gennemsnitsdansker bruger omkring 1.600 kilowatttimer (kWh) strøm om året. Ifølge Energistyrelsen kan du dog godt skære dit forbrug ned til 1.000 kWh årligt, vel at mærke uden at det går ud over komforten i hjemmet.

For at skære ned, skal du vide, hvor meget el du bruger, og hvad du bruger det på. Her kan du læse om tre forskellige måder, du kan overvåge og forstå dit elforbrug på.

Hvad er en kilowatt-time (kWh)?

kWh er den måleenhed, der bruges ved beregning af dit elforbrug.

En kilowatt-time kan også læses som ”1.000 watt i en time”. Hvis en elkedel har en effekt på 1.000 watt, forbruger den 1 kWh, hvis den står tændt i én time. Har et elektrisk apparat en effekt på 1 watt, skal det stå tændt i 1.000 timer (41,7 dage), før det har forbrugt 1 kWh.

Tjek din fjernaflæste elmåler på nettet

Siden 2021 har alle danske husstande haft fjernaflæste elmålere.

At en elmåler kan fjernaflæses vil sige, at du ikke skal ud at se på måleren for at registrere, hvor meget el du har brugt i en given periode. I stedet får elselskaberne målingerne via netselskaberne. Det er et krav til de fjernaflæste elmålere, at de skal kunne registrere strømforbruget minimum hvert 15. minut.

Med en fjernaflæst måler i husstanden kan du få en oversigt over dit daglige elforbrug time for time. Gå ind på dit elselskabs hjemmeside, log ind og find oversigten.

Du kan også få et overblik over dit elforbrug på eloverblik.dk.

Overvåg dit elforbrug med en app

Bliver det for besværligt at tænde for computeren, når du vil se, hvor meget strøm du har brugt, tilbyder flere elselskaber også en app,  som gør det muligt at dykke ned i dit elforbrug, når det passer dig. Du kan finde ud af, om dit elselskab tilbyder en app på selskabets hjemmeside eller i App Store eller Google Play.

Energieffektive apparater

Du bør gå efter apparater og hvidevarer med højst mulig effektivitet, når du køber nyt. 

Jo mere energieffektivt et apparat er, jo bedre udnyttes den energi, der kommer ind i apparatet. Det vil sige, at apparatet bruger mindre energi, og der er således mindre energispild.

Du kan finde frem til et apparats energieffektivitet ved at se på apparatets energimærke, som du kan læse mere om her.

Tjek dit standby-forbrug

Standby-forbrug er et andet eksempel på, hvad en detaljeret oversigt over dit elforbrug kan bruges til. Når alle i husstanden sover om natten, og ingen lamper, fjernsyn eller andet er tændt, er det kun dine apparater på standby, der bruger strøm (ud over køleskab og fryser, pumper i varmeanlægget og lignende, som selvfølgelig skal trækkes fra). 

Det kan du bruge til at vurdere, om dit standby-forbrug er acceptabelt, eller om der er grund til at lave ændringer – fx ved at købe elspareskinner.

Tjek på dit elselskabs hjemmeside, hvilke muligheder du har for at følge med i dit elforbrug.

Hvor meget svinger prisen på el?

Der står ofte en pris for 1 kWh på din elregning. Det er det beløb, du betaler til elselskabet, og det er en gennemsnitspris.

Men prisen på el går op og ned hver time. El bliver handlet, som var det stål, guld eller en anden råvare, og prisen er afhængig af en lang række faktorer, bl.a. prisen på kul og gas, hvor meget det blæser, og hvor stor efterspørgslen er.

Hos dit elselskab eller på din elregning kan du se, om du har en aftale, hvor du betaler en fast pris per kWh, eller om du har en aftale, hvor prisen varierer fra time til time.

Du kan følge med i prisudviklingen på timebasis flere steder. Flere elselskaber har en app, der viser dette, eller du kan se det på selskabets hjemmeside.

Der findes også apps, hvor du kan se kWh-prisen time for time i et døgn eller halvandet frem. Det gælder fx appen "Min strøm" (iPhone) og "Elpriser" (Android og iPhone).

Tjek dine apparaters strømforbrug med en energimåler

Du kan også bruge en såkaldt energimåler til at finde ud af, hvor meget strøm dine elektriske apparater rent faktisk bruger. 

Det er et simpelt apparat, som du sætter ind mellem stikkontakten og det elektriske apparat, du vil se forbruget for, og er en mere lavpraktisk måde at overvåge dit forbrug på.

Det er en god idé at tjekke efter med en energimåler, hvis du har mistanke om, at et eller flere specifikke apparater bruger mere strøm, end de egentlig burde ifølge deres energimærke.

Det er også et godt redskab, hvis du vil finde ud af, hvor meget det koster dig at have et apparat stående på standby. Du kan nemlig indtaste den pris, du betaler for en kilowatt-time, og så regner energimåleren ud, hvor meget du skal betale årligt, hvis apparatet står på standby konstant.

Energimåleren kan også indstilles, så du kan måle apparatets forbrug over en dag, syv dage eller en måned.

Se fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson, vise, hvordan du bruger en energimåler, i videoen herunder.

Du kan købe din egen energimåler i forskellige udgaver, men i mange tilfælde kan du også låne en gennem dit elselskab eller på biblioteket. Tjek dit elselskabs hjemmeside for at se, om det er en mulighed for dig.

Registrér din elmåler og se dit strømforbrug

Se din husstands strømforbrug, få et overblik over, om det stiger eller falder, og se, hvornår du bruger mest strøm.