Hvordan virker en håndklædetørrer?

En håndklædetørrer - også kaldet en håndklædevarmer eller en håndklæderadiator - bruges, som navnet angiver, til at tørre håndklæder på. Den består af en masse rør, hvori der løber varmt vand eller varmeledningskabler, som varmer rørene op. De våde eller fugtige håndklæder hænges på rørene, hvorefter varmen fra rørene tørrer dem.

Der findes 2 hovedtyper:

  • Håndklædetørrere, som varmes op ved hjælp af vandrør med varmt vand.
  • Håndklædetørrere, som varmes op ved hjælp af elvarme.

Hvad skal du tænke på, når du køber en håndklædetørrer?

Før du køber en håndklædetørrer, skal du overveje følgende:

  • Skal håndklædetørreren kører på elvarme eller varmt vand?
  • Hvor stor skal den være?
  • Hvordan skal den se ud - skal den evt. være indbygget i væggen?

El- eller vandvarme

Hvilken type håndklædetørrer du kan vælge, afhænger af de muligheder, der er i din bolig og dit badeværelse.

Hvis det er muligt, er det en fordel at vælge en håndklædetørrer, der kører på varmt vand, da den er billigere i drift end en, der kører på elvarme. Har du gulvvarme på badeværelset, er det som regel relativt let at føre varmt vand til håndklædetørreren.

Montering og tilslutning af håndklædetørreren skal udføres af en autoriseret vvs-installatør. Dog er der den ulempe, at når du slukker dit fyr om sommeren, så vil håndklædetørreren ikke blive varm.

I andre tilfælde kan en elopvarmet håndklædetørrer være løsningen. Til den skal der trækkes elkabler, og dette arbejde skal udføres af en autoriseret elinstallatør.

Der findes også håndklædetørrere, der kombinerer de to former. De er som regel lidt dyrere, men har flere fordele. Om vinteren giver det varme vand billig varme til håndklædetørreren, og om sommeren kan du slå håndklædetørreren over på el, så du kan have varme i den, selvom du slukker dit fyr.

Størrelse

Ud over opvarmningsformen er det også vigtigt at overveje, hvor stor håndklædetørreren skal være. Det er både et spørgsmål om, hvad der er plads til på dit badeværelse, og hvor mange håndklæder du har brug for at tørre ad gangen.

Vær opmærksom på, at en stor håndklædetørrer bruger mere energi end en lille. Selvom I er en familie på fire eller mere, har du ikke nødvendigvis brug for en meget stor håndklædetørrer. Selvom håndklæderne skal foldes på langs for at være på håndklædetørreren, skal de nok blive tørre alligevel.

Farve og design

Håndklædetørrere fås i forskellige farver. Det mest almindelige er hvid og blankt eller mat stål. Det er dog også muligt, at få en håndklædetørrer, hvor der er indbygget LED lys i. Dette kan tilføre en speciel stemning til rummet.

Udformningen er også forskellig. Nogle er høje og smalle, mens andre er brede. Nogle har smalle rør, andre har brede rør. De kan fås med både runde og kantede rør, og afstanden mellem rørene kan være ret forskellig, afhængigt af model.

Det er også muligt at indbygge håndklædetørreren i væggen, så det kun er stængerne, der er synlige.

Når det gælder design og farve, skal du især vælge ud fra din smag og stilen på dit badeværelse. Du bør dog også skele til, hvad der er praktisk og funktionelt. Det gælder følgende:

  • Hvilken udformning passer bedst til det sted, hvor håndklædetørreren skal hænge?
  • Hvor nemt er det at hænge håndklæderne op på den?
  • Er der plads til det antal håndklæder, du ønsker at hænge op?

Nogle producenter tilbyder også håndklædetørrer, hvor man kan vippe noget af stellet ned til vandret stilling, så det dermed også fungerer som et opvarmet tørrestativ.

Hvor køber du en håndklædetørrer?

Du kan typisk spare en del penge ved selv at købe en håndklædetørrer. Det er dog vigtigt, at din vvs-installatør ved, hvilken model du har købt, så han kan købe de rigtige rør og tilslutninger. På den måde kan I undgå en masse besvær og tidsspilde, når håndklædetørreren skal monteres.

Du kan også vælge at overlade indkøbet af håndklædetørrer til vvs-installatøren, hvis du vil slippe for besværet. Det kan være en fordel, hvis du er i gang med at få lavet et helt nyt badeværelse, hvor der skal bestilles en masse materialer.

I vvs-butikker og via internettet kan du få et overblik over forskellige typer håndklædetørrere. Når du har fundet den, du vil have, kan du give din vvs-installatør produktnavnet og modelnummeret. Rent prismæssigt kan det normalt ikke betale sig at lade vvs-installatøren købe håndklædetørreren, da han oftest skal have procenter af handlen.

Der kan være penge at spare, hvis du køber håndklædetørreren i udlandet, eksempelvis Sverige eller Tyskland. Du kan  bestille håndklædetørreren hjem via internettet. Du skal være opmærksom på, at den måske ikke er godkendt til det danske markede og, at du ikke kan se modellen, før du køber den.

Se også temaet om nyt badeværelse