Hvilke typer håndvaske findes der?

Du kan vælge mellem forskellige udformninger og farver, når du skal købe en ny håndvask til dit badeværelse eller gæstetoilet.

De mange forskellige typer af håndvaske. De kan deles op i tre hovedtyper:

  • Væghængte håndvaske, dvs. vaske, som er hængt op på væggen med beslag.
  • Indbyggede håndvaske, dvs. vaske, som er bygget ind i et skab eller en bordplade.
  • Frit-/gulvstående håndvaske, dvs. håndvaske som er konstruerede, så de kombinerer vask med skjul af installationerne og som står direkte på gulvet.

Hvad skal du tænke på, når du køber?

Inden du køber en håndvask til badeværelset, er det en god idé at overveje følgende:

  • Hvor stor skal håndvasken være?
  • Skal håndvasken være væghængt eller en indbygget håndvask?
  • Skal der være bundprop/bundventil i vasken?
  • Skal der være bordplads ved siden af håndvasken samt evt. skabsplads under håndvasken?
  • Hvordan skal blandingsbatteriet placeres?
  • Hvilken farve skal håndvasken have?
  • Skal du vælge en standardvask eller en designervask?

Håndvaskens størrelse

Når du skal købe en ny håndvask, skal du først og fremmest finde ud af, hvor stor den skal være. Ønsker du fx en vask, hvor der er god plads til klatvask, barbering og opskylning af vasketøj? Eller skal vasken blot bruges til at vaske hænder i?

Til børnefamilier er det især vigtigt, at der er plads omkring vasken. Hvis I ofte er flere på badeværelset samtidig, kan det også være en idé med to håndvaske, hvis der ellers er plads i rummet.

På mindre badeværelser og gæstetoiletter kan rummets størrelse sætte grænsen for vaskens størrelse.

Vaskens størrelse og proportioner bør passe til rummet. Både for at du let skal kunne komme rundt om vasken, og fordi en alt for stor håndvask i et meget lille rum vil få rummet til at virke uharmonisk.

Se også temaet om nyt badeværelse

Væghængt, indbygget eller fritstående håndvask

Du skal også beslutte, om vasken skal være væghængt, fritstående eller indbygget i et skabsmodul eller en bordplade.

Indbygget vask eller vask placeret på et møbel

Håndvaske som skal placeres ovenpå et skabsmodul er knap så fleksible at placere i rummet som en vask, der bare skal hænges op på væggen. Disse håndvaske har normalt en størrelse, der passer til de skabsmoduler, de skal stå på eller sidde i.

Du kan også vælge en håndvask, der er indbygget i bordpladen. Vasken kan fx være monteret, så bordplade og vask går ud i et - enten ved nedfældning i bordpladen eller underlimning. Vask og bordplade kan også være skåret ud af et stykke, fx i granit eller andre typer natursten.

Håndvasken kan også stå oven på en bordplade med blandingsbatteriet siddende på væggen eller monteret i håndvasken. Det ser flot ud, men er ikke så rengøringsvenligt, da det kan være besværligt at komme til at gøre rent under vasken.

Håndvaske til indbygning fås efterhånden i alle størrelser og udformninger – både i små størrelser til det lille badeværelse og i større størrelser - hvis man fx ikke ønsker flere håndvaske på sit badeværelse, men alligevel ønsker plads til flere mennesker foran vasken samtidig.

Fritstående håndvaske

– eller gulvstående som de også kaldes – laves i mange forskellige former og højden er ca. 85 cm. Fristående håndvaske kan være meget elegante at se på, og kan give et specielt udtryk til dit badeværelse.

Bordplads og bundprop

I børnefamilier kan det være rart med en bordplade ved siden af håndvasken, så du kan sætte børnene op på bordet, når de skal vaskes eller have børstet tænder. Det er også rart, at der er plads til at lægge ting fra sig ved siden af vasken, fx hvis du ofte skal vaske tøj i den.

Overvej, om der skal være prop/bundventil i vasken, så du kan fylde den med vand. Det er både vigtigt ved tøjvask og klatvask, og hvis børnene skal kunne lege med skibe el.lign. i den.

Placering af blandingsbatteri

Du skal også tage stilling til, hvordan blandingsbatteriet - altså det armatur, hvor du tænder, slukker og skruer op og ned for vandet - skal placeres.

Blandingsbatteriet kan være en integreret del af håndvasken, dvs. at det sidder bagerst i selve vasken. Blandingsbatteriet kan også være monteret i og på væggen bag ved vasken.

En vask, hvor blandingsbatteriet er monteret i og på væggen, er noget nemmere at holde ren. Du slipper for at gøre rent og tørre af omkring blandingsbatteriet, hvor der ofte sætter sig en del skidt og kalk.

Håndvaskens farve og design

Håndvaskens farve er også vigtig at tænke over. Den mest almindelige farve er hvid, men der findes en masse andre muligheder. Det er muligt at købe mexicanske håndvaske i mange farver og mønstre eller designer håndvaske med gulv- og sølv overflader.

Du skal blot være opmærksom på, at en klassisk hvid håndvask er nemmest at holde ren. Kulørte håndvaske og håndvaske i mørke farver, fx sort eller grå, er knap så nemme at holde, fordi kalkaflejringer ses tydeligere på den mørke baggrund.

Du skal også beslutte, om du vil købe en almindelig standardhåndvask, eller om du vil have en, der er formgivet af en kendt designer.

Designerhåndvaske er normalt dyrere, men de kan også være både flottere, mere velproportionerede og mere spændende end en almindelig standardvask. Men det vigtigste er selvfølgelig, at håndvasken passer til den stil, du vil have på badeværelset.

Før du køber en designervask, er det en god idé at overveje, om den er praktisk og funktionel til daglig brug. Der er nemlig en tendens til, at designerhåndvaske er mere flotte end praktiske.

Designerhåndvaske være fx være ret små, så der kun lige er plads til at lade vandhanen løbe. Hvis du pjasker for meget med vandet i vasken, vil det hurtigt løbe over kanten. Designerhåndvaske er sjældent forsynet med en bundprop og kan derfor ikke fyldes op.

Hvordan tilsluttes håndvasken vandrør og afløb?

Når håndvasken er sat op, skal den sluttes til et afløb, så det brugte vand kan løbe væk, og vasken skal naturligvis også forsynes med et blandingsbatteri og et armatur, så du kan få koldt og varmt vand.

Normalt sidder der en vandlås under selve vasken, som bliver monteret til et afløbsrør, som fører direkte til et gulvafløb.

Du må gerne selv montere/udskifte en håndvask samt blandingsbatteriet, hvis installationen ellers er lovlig og der er en lukkehane (stopventil eller ballofix), så du kan lukke for vandet, mens du monterer blandingsbatteriet.

Hvis der ikke er en lukkehane, skal du have en vvs-installatør til at montere eller udskifte toilettet.

Skal du selv købe håndvasken eller lade fagmanden gøre det?

Du kan typisk spare en del penge ved at selv at købe en håndvask. Desuden kan du lettere sikre dig, at det er den helt rigtige model og farve, du får, hvis du selv står for indkøbet.

Det er dog vigtigt, at du sørger for, at vask, blandingsbatteri, vandlås, afløbsrør m.v. passer sammen, så du undgår en masse bøvl og besvær, når vasken skal monteres.

Du kan også vælge at overlade indkøbet af håndvask til håndværkeren/vvs-installatøren, hvis du selv vil slippe for besværet.Det kan være en fordel, hvis du er i gang med at få lavet et helt nyt badeværelse, hvor der jo skal bestilles en masse materialer.

Rent prismæssigt kan det normalt ikke betale sig at lade håndværkeren købe vasken, da han oftest skal have procenter af handlen.

Kan det betale sig at købe en håndvask i udlandet?

Der kan være penge at spare, hvis du køber vasken i eksempelvis Sverige.

Du kan nemt bestille vasken hjem via internettet. Det eneste problem kan være, at du ikke kan se modellen, før du køber den. En mulighed er derfor at finde den ønskede model i en dansk vvs-butik og derefter bestille den hjem.