Hvad koster et blandingsbatteri?

Valget af blandingsbatteri afhænger både af din smag og dit behov for komfort. Ønsker du et billigt og funktionelt blandingsbatteri, behøver udgiften ikke at overstige 2-300 kr. (2016)

Lægger du mere vægt på design og faciliteter, løber prisen let op i 2-3.000 kroner.

Hvilke typer blandingsbatterier findes der?

Blandingsbatterier blander varmt og koldt vand og benyttes ved køkkenvasken, ved badeværelsets håndvask, i bryggerset og ved bruseren. Et ældre blandingsbatteri har 2 håndtag, hvor brugeren regulerer henholdsvis det varme og det kolde vand.

De mere almindelige og moderne blandingsbatterier har kun et greb, som regulerer dels forholdet mellem varmt og koldt vand, dels tryk.

Hvilke funktioner kan blandingsbatteri være udstyret med?

Blandingsbatteriet kan være forsynet med en vandsparefunktion, som fungerer ved, at brugeren mærker en lille modstand i håndtaget, når batteriet udleder 60 procent af den maksimale udledning. Hvis brugeren ønsker mere tryk på vandet, skrues helt op for hanen.

Er blandingsbatteriet ikke udstyret med indbygget vandsparefunktion, kan du selv eftermontere en studs på vandhanen, som blander det udstrømmende vand med luft.

Blandingsbatterier til badekar og bruser er ofte udstyret med en termostat, som automatisk blander vandet, så det får den ønskede temperatur.

Blandingsbatterier til håndvasken fås med en såkaldt bundventil, der med et bestemt greb på håndtaget åbner for håndvaskens bundprop.

Hvordan er sammenhængen mellem pris og kvalitet?

Blandingsbatterier af en god kvalitet fås lige fra 200 til omkring 4.000 kr. Er prisen under 200 kr., er der god grund til at være en anelse skeptisk. Kvaliteten af de helt billige blandingsbatterier er ofte ringe, hvilket giver ekstra arbejde og udgifter, hvis pakningerne eller måske hele blandingsbatteriet skal skiftes efter 1 til 2 år.

Skal blandingsbatterier være godkendte?

For at et blandingsbatteri må sælges i Danmark, skal det dokumenteres med en drikkevands godkendelse som er beskrevet i bekendtgørelsen "Bekendtgørelse om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand"

Du kan læse mere om det på Trafik-, Bygge- og Boligsiden 

Trafik- og byggestyrelsen har udarbejdet en database over godkendte blandingsbatterier, men databasen er endnu ikke komplet. 

Kan det betale sig at købe et dyrt blandingsbatteri?

Er du først kommet op over minimumsprisen på et par hundrede kroner for et enkelt blandingsbatteri til køkkenvasken, er der ikke den store forskel på de enkelte typer og modellers holdbarhed.

Kan det betale sig at få blandingsbatteriet repareret?

Stort set alle blandingsbatterier er i dag udstyret med keramiske skiver i stedet for de traditionelle pakninger. Under normale forhold begynder blandingsbatteriet derfor ikke at dryppe efter 1 års tid eller 2, som de gamle gjorde.

Skulle vandhanen alligevel begynde at dryppe, kan det hurtigt koste ekstra penge på vandregningen. Du bør derfor hurtigst muligt få renset vandhanen. De fleste vælger at gøre det selv, da udgiften til en håndværker er relativt høj.

Proceduren med at rense vandhanen er enkel og kræver blot, at du lukker for vandtilførslen og efterfølgende skiller vandhanen ad. Du kan læse mere om arbejdsgangen på linket sidst i artiklen.

Hvor lang tid holder et blandingsbatteri?

Alle mærkevarefabrikanter yder typisk mellem 5 og 10 års garanti på deres vandhaner. Meget taler dog for, at en vandhane ved normalt brug holder betydeligt længere, såfremt den blot bliver vedligeholdt og ikke kalker til.

Hvordan finder du den bedste pris?

Internettet rummer forskellige relevante prisdatabaser på vvs-udstyr. Mest kendt er nok pricerunner.dk. Men det er vigtigt stadig at undersøge forskellige sider. En anden faktor du skal medregne, er leveringstid.

Ønsker du eksempelvis at købe et Hansgrohe Axor Starck Classic-armatur til håndvasken, vil du bemærke, at armaturet har varenummer 701919904. Du kan nu søge på varenummeret via Google, pricerunner eller gå ind på de enkelte vvs-butikker og søge efter varen.

Hvor store er prisforskellene?

For at undersøge prisforskelle på identiske blandingsbatterier foretog Videncentret Bolius et tilfældigt pristjek i efteråret 2016.

Vi valgte at søge efter priser på 3 tilfældigt udvalgte armaturer fra henholdsvis Hansgrohe, Damixa og Børma.

 

Damixa Clover

Børma A1 F1096AA

Hansgrohe model Axor Starck Classic

LavprisVVS.dk

995 kr.

   

Johannes Fogh

1525 kr.

   

CompletVVS

 

1469 kr.

 

VVScomfort

 

1830 kr.

 

VVS-eksperten

   

2185 kr.

BygXtra

   

2599 kr.

Størst forskel

530 kr.

361 kr.

414 kr.

Kilde: Videncentret Bolius undersøgelse baseret på butikkernes egne oplysninger på Pricerunner.dk

Som det fremgår af tabellen, er der store besparelser at hente ved at shoppe rundt og se sig for, før du køber, og du kan spare hele 530 kroner ved at vælge den rigtige butik, hvis du skal købe et Damixa armatur eller vandhane.

Der er ikke nogle af butikkerne, som går igen som hverken den billigste eller dyreste udbyder, så deraf udleder vi, at priserne skifter og at der er konkurrence om at have de bedste priser online.

Får du reelt rabat på køb via internettet?

Internettet rummer et væld af web-butikker, der sælger vvs- og eludstyr med angiveligt betydelige rabatter. I mange tilfælde opererer internetbutikkerne med såkaldte "vejledende priser" og angiver efterfølgende en besparelse på varen i forhold til den vejledende pris.

Det er ikke altid, at den "vejledende pris" udtrykker den reelle pris på varen, så man må formode, at den primært er angivet for at få butikkens pris til at glide lettere ned hos forbrugeren.

Priserne på internettet er betydeligt lavere, end hvis du køber blandingsbatteriet nede i din lokale vvs-butik. Årsagen er, at internetbutikkerne ikke har udgifter til rådgivning, lageropbygning og butiksleje. Internetbutikkerne ser typisk aldrig varen, som de bestiller direkte fra grossisten, der leverer den direkte til forbrugeren.

Må du selv udskifte blandingsbatteriet?

Ja, det er lovligt selv at skifte blandingsbatteriet, hvilket er en relativt ukompliceret affære.