Hvad er et blandingsbatteri?

Blandingsbatteriet blander det varme og kolde vand, så det vand, der kommer ud af bruseren, har den temperatur, du ønsker. Blandingsbatteriet kaldes også et brusearmatur.

Armaturer findes i mange udformninger, blandt andet:

  • Blandingsbatteri med to håndtag - ét til det varme og ét til det kolde
  • Blandingsbatteri med et håndtag, som justerer både temperatur og intensitet
  • Blandingsbatteri med to håndtag - ét til temperatur og ét til intensitet.

Hvad skal du tænke på, når du vælger blandingsbatteri til bruseren?

Når du skal købe blandingsbatteri eller armatur til bruseren, skal du først og fremmest vælge et armatur, som passer til din smag og dine ønsker.

Derudover er det en god idé at overveje følgende spørgsmål:

  • Skal det være en fast bruser eller et blandingsbatteri med håndbruser?
  • Skal brusearmaturet være særligt robust?
  • Skal bruseren have vandsparefunktion?
  • Hvor meget vil du betale for stil og design - skal brusearmaturet eksempelvis være indbygget?

Fast bruser eller brusesæt

Brusearmaturer findes både med fast bruser og som brusesæt med et løst brusehoved.

De faste brusere, hvor brusehovedet ikke kan tages ned, var især almindelige før i tiden, men også mange af de nye regnvandsbrusere har fast bruser. Disse brusere har et stort brusehoved, som på en gang giver en masse vand med bløde vandstråler. Ulempen er, at nogle af dem bruger meget vand pr. minut, men til gengæld tager du måske et kortere bad. Regnvandsbrusere kræver som regel, at du afkalker brusehovedet oftere.

Den mest almindelige type brusearmatur er et brusesæt med et brusehoved, som både kan sættes fast på bruserens stang, og som kan tages af og bruges som håndbruser. Brusesættet har den fordel, at det er mere fleksibelt end den faste bruser. For eksempel er det som regel muligt at indstille højden, så den passer til både børn og voksne. Brusesættet er også den mest oplagte mulighed, hvis brusearmaturet sidder ved et badekar.

Du kan få mange forskellige slags brusehoveder til brusesættet. Der findes alt lige fra det almindelige lille hoved til store avancerede brusehoveder med forskellige indstillinger, blandt andet massagestråler.

Du kan også vælge at indbygge blandingsbatteriet i væggen. Det vil sige, at de mekaniske dele er indbygget/skjulte i muren, og kun betjeningsgreb og tud er synlige. Dette kan være meget stilrent at kigge på, men det kan være besværligt og omkostningsfuldt, hvis du skal skifte det senere.

Robust og børnevenlig bruser

Hvis du har børn i familien, er det en god idé at vælge en bruser, som virker solid og robust. Bruseren bliver udsat for en større belastning, fx hvis børnene smider rundt med brusehovedet. 

Her er det vigtigt at tage højde for, hvilken type metal blandingsbatteriet er lavet af. Nogle materialer kræver mere vedligeholdelse end andre, og nogle metaltyper er fx mere modtagelige overfor ridser. 

Som tommelfingerregel kan man sige, at blandingsbatterier med en tynd overfladebehandling, fx maling, vil være mere sårbare overfor ridser, da metallaget nedenunder vil stå tydeligt frem, hvis der kommer ridser i malingen. 

Forkromet messing er et billigere alternativ end rustfri stål, men er også et blødere materiale og vil derfor hurtigere kunne få småridser på overfladen. 
Overvej derfor, hvilke egenskaber der er vigtigst for jeres behov og gå efter et armartur, som I også vil være glade for, selv med eventuelle småridser. Så sørger I for, blandingsbatteriet får en så lang levetid som muligt. 

Mange blandingsbatterier fås også med indbygget skoldningssikring, hvilket er et godt og børnesikkert valg til bruseren. 

Vandsparefunktion

Mange brusearmaturer er i dag forsynet med en vandsparefunktion. Her er det vandgennemstrømningen, man skal kigge efter, og for en sparebruser er 6-8 liter pr. minut passende. Hvis du vælger et sådant armatur til bruseren, kan du typisk spare 60 procent på vandforbruget i badet. Nogle armaturer har en indbygget vandbegrænser, hvor man selv kan indstille vandgennemstrømningen.

Hvis du vælger et termostatstyret etgrebsarmatur, er vandet hurtigere indstillet til den rette temperatur, hvilket betyder, at du kan lukke for vandet, mens du sæber dig ind uden at skulle genindstille temperaturen bagefter.

Hvad koster et blandingsbatteri?

Blandingsbatteri med brusearmatur til en bruser fås fra lige under 1.000 kr. og op til 20.000 kr., eller mere, hvis du ønsker et særligt design.

Er prisen under 800 kr., er der god grund til at være en anelse skeptisk. Kvaliteten af de helt billige blandingsbatterier er ofte ringe, hvilket giver ekstra arbejde og udgifter, hvis pakningerne eller måske hele blandingsbatteriet skal skiftes efter et-to år.

Tjek også gerne inden køb, at armaturet fungerer ved det vandtryk, der er i jeres bolig. Nogle armaturer fungerer ikke ordentligt ved lavt vandtryk.

Krav til blandingsbatterier i brusenichen

Der er ikke krav om VA-godkendelse af brusearmaturer, sådan som der er for vandhaner, da denne godkendelse som hovedregel kun vedrører produkter, der ved brug kommer i berøring med drikkevand.

Må du selv montere blandingsbatteriet i brusenichen?

Ja, det er lovligt selv at skifte blandingsbatteriet/armaturet til bruseren, hvis installationen ellers er lovlig og der er en lukkehane (stopventil eller ballofix), så du kan lukke for vandet, mens du monterer armaturet.