Skal du have lavet nyt badeværelse, vil du måske stå for noget af arbejdet selv. Men en del af gør det selv-arbejdet i et badeværelse er kompliceret, da der både er vådrumsmembran, afløb og vandrør at tage hensyn til, og derudover er der en række opgaver, som skal udføres af en autoriseret håndværker. 

Ønsker du at gøre en del af arbejdet, kan det fx være selv at fjerne fliserne. Vær dog opmærksom på, at der er relativt stor risiko for at lave fejl, som kan gøre håndværkerens arbejde mere besværligt og tidskrævende. 

Fremgangsmåden er den samme, uanset om du vil fjerne fliser på væggen eller på gulvet – og uanset rum. I videoen fjerner vi fliser på væggen, men hvis du kaster dig over gulvfliserne, handler det om at få den første flise fjernet og dernæst være opmærksom på de samme ting som ved vægfliser.

Asbest i fliseklæb

Hvis fliserne i dit badeværelse eller køkken er sat op i perioden frem til 1980, er der risiko for, at de er opsat med fliseklæb (også kendt som fliseklæber eller fliselim), der indeholder asbest. Det er ikke alle typer fliseklæb fra denne periode, der indeholder asbest, men hvis du ikke har oplysninger om, hvilket specifikt produkt, der er benyttet, er der mistanke om asbest.

Man kan ikke se med det blotte øje, om der er asbest i en fliseklæb, og medmindre en analyse af materialet kan udelukke, at der er asbest i, skal fliserne fjernes af en professionel, der er uddannet i at håndtere materialet. Det skyldes, at indånding af asbeststøv beskadiger lungerne og kan give bl.a. lunge- og lungehindekræft.

Læs mere på asbest-huset.dk og på Arbejdstilsynets side om byggematerialer med asbest.

Inden du går i gang med at fjerne fliser

Påklædning, når du fjerner fliser

Når du piller fliser ned, støver det en del, det larmer, og du kan blive ramt af små stykker fliser, der kan være enten tunge eller skarpe. Det er derfor en god idé at have den rigtige påklædning:

 • Sikkerhedsbriller
 • Høreværn
 • Sikkerhedssko
 • Beskyttelsesdragt
 • Beskyttelsesmaske
 • Arbejdshandsker

Dæk dør og afløb til

Du kan også beskytte omgivelserne ved at sætte plastik fast med tape rundt om døren, så der ikke kommer støv rundt i hele huset. Derudover skal du dække afløbet af, fx med en våd t-shirt og en plasticpose eller en stor og hel flise. 

Vær opmærksom på, at ovenstående påklædning og afdækning ikke er tilstrækkeligt, hvis der er asbest i den fliseklæb, som er brugt til at sætte fliserne op. I tilfælde af asbest skal du ikke fjerne fliserne selv, men overlade det til en professionel med den rette uddannelse. Læs mere i boksen ovenfor.

Pas på vandrør og gulvvarme

Når du går i gang med at pille fliser ned, skal du passe på det, der ligger bag fliserne. Vær derfor opmærksom på følgende:

 • Ligger der vandrør bag ved fliserne, skal du passe på ikke at ødelægge dem. Det kan være svært at vide, hvor rørene går, men du kan blandt andet regne med, at de løber til blandingsbatteriet. Undersøg, hvor du slukker for vandet, inden du går i gang, så du hurtigt kan lukke, hvis der går hul på et rør.
 • Er der elektrisk gulvvarme, skal den først frakobles af en elektriker. Regn med, at den eksisterende gulvvarme bliver ødelagt, når fliserne fjernes.
 • Der kan også være rør i gulvet – enten til et toilet eller i form af vandbaseret gulvvarme. Vær forsigtig, så du ikke ødelægger dem. Et vandbaseret gulvvarmesystem er et lukket kredsløb ligesom en radiator, og går der hul, skal du ringe efter en blikkenslager.  
 • Når du fjerner fliserne, ødelægger du vådrumsmembranen, som skal etableres på ny.

Hvilket værktøj skal du bruge til at fjerne fliser?

Du kan både fjerne fliser med håndkraft og med hjælp fra elektrisk værktøj. Hvad der er smartest, afhænger af, hvor fast fliserne sidder. 

Ligger du kun inde med hammer og mejsel, kan det sagtens bruges til at fjerne fliserne. Sidder fliserne meget godt fast, kan det godt tage lang tid og mange kræfter. 

Du kan også bruge en pneumatisk borehammer, som kan lejes i et byggemarked, hvis du ikke selv har en. Vær opmærksom på, at der findes borehammere med forskellig styrke, og valget af borehammer skal afstemmes i forhold til hvilken væg, der er bag fliserne. Vælger du for kraftigt et værktøj, risikerer du enten at bryde væggen ned eller at bryde igennem den. 

Sådan fjerner du fliser

 • Start foroven eller ved en åbning, fx rundt om blandingsbatteriet (se mere i videoen). 
 • Det er nemmere at få fat ved kanten af flisen for at få den løs. Hvis du starter midt på en flise, er det væsentligt mere besværligt. 
 • Det er typisk nemmere at slå nedad end opad, når du fjerner fliser på væggen. 
 • Ved gulvfliser gælder det om at få fjernet den første flise. Start ved kanten af en flise. Derefter skal du være opmærksom på de samme ting som ved vægfliser.