Få en tæt vandhane i køkken, bryggers og badeværelse

Uanset i hvilket rum din vandhane sidder, skal du følge samme metode. For at få din vandhane til at slutte tæt igen, skal du udskifte indmaden – kartouchen – til en ny. På ældre vandhaner hedder det en spindel-overdel.

Det er vigtigt, at du køber en kartouche, der passer præcis til din vandhane. Inden du køber reservedelen, er det en god idé at tjekke priserne på, hvor den kan købes billigst. 

Det er en god idé at reparere en utæt vandhane for at spare på de ressourcer, der bliver brugt til at producere en ny vandhane. 

Luk for vandet, før du reparerer eller skifter vandhanen

Uanset, om du skal skifte eller reparere en vandhane, er det vigtigt at lukke for vandet, inden du begynder at løsne for bolte og møtrikker på dine vandforsyninger. 

Luk for den lille afspærringsventil, som er placeret ved vandledningen til vasken. Du kan også vælge at lukke for boligens hovedventil.

Når du har lukket for vandet, skal du sikre dig, at både det kolde og varme vand er lukket. Åbn for vandhanen. Hvis der kommer meget vand ud, har du ikke fået lukket ordentligt for vandet. Der kan godt være en smule vand tilbage  lad det i givet fald løbe ud.

Udskiftning af vandhane, hvis der ikke er en afspærringsventil

Kan du ikke selv lukke for vandet, fx hvis der ikke er en hovedventil, må du ikke begynde at reparere eller skifte vandhanen. Kontakt i stedet en autoriseret vvs'er.

Skift vandhanens kartouche eller pakning

  1. Skru forsigtigt håndtaget af vandhanen. Skru kartouchen løs med en svensknøgle og løft den op. Smør pakningerne i bunden med armaturfedt, eller skift til nye pakninger, inden du monterer den nye kartouche.
  2. Montér herefter forsigtig kartouchen i armaturet, så styrearmene i armaturet passer i kartouchen.
  3. Skru derefter kartouchen fast med fingrene, og spænd efter med svensknøglen. Slut af med at montere vandhanens håndtag.
  4. Når armaturet er færdigmonteret, kan du åbne forsigtigt for afspærringsventilen.