Vores boliger er fyldt med ting og sager, som har kostet CO2 at producere og transportere til først butikkerne og sidenhen til vores hjem.

Derfor kan vi bo mere bæredygtigt ved at skære ned på forbruget af ting og sager. Det gælder lige fra møbler, elektronik, byggematerialer, udstyr til boligen og meget mere.

Hver dansker belaster hvert år klimaet med 13 tons CO2e i gennemsnit, viser beregninger i 2023 fra den grønne tænketank CONCITO.

En del af klimaaftrykket kommer fra et fælles offentligt forbrug, som det er svært at gøre noget ved i hverdagen. Men der er også en del, vi godt kan gøre noget ved. Vores bolig står for 13 procent af vores klimaaftryk, mens møbler og boliginventar står for 2 procent af den gennemsnitlige CO2-udledning.

Ifølge forskere skal belastningen pr. dansker helt ned på 3 tons om året i 2050 for at holde klimaforandringerne for døren.

Vi har alle brug for ting og sager til hjemmet, så vi kan selvfølgelig ikke lade helt være med at købe nyt.

Men ved at købe færre ting, dele og genbruge, kan vi hver især gøre vores lille bidrag for at hjælpe klimaet.

10 gode råd til mindre forbrug

Men hvor skal man starte? Vi giver her 10 forslag til at komme i gang med at forbruge mindre.

 1. Slid dine ting helt ned
  Rigtig mange maskiner og apparater fra hjemmet ender på genbrugspladsen, selvom de stadig fungerer. En tredjedel af kaffemaskinerne, som danskerne har skilt sig af med, virker stadig, og for tv er tallet 58 procent. Ved at slide dine ting helt ned, går der længere tid imellem, at produktionen af en ny kaffemaskine osv. belaster klimaet.
 2. Reparér dine ting
  Små skader på dine ting er ikke ensbetydende med, at de er helt nedslidt. Ved at reparere dine ting kan du forlænge levetiden. Op mod 80 procent af de elektriske apparater fundet på genbrugspladsen kan genbruges. Måske har du brug for reservedele eller hjælp fra en fagperson. Henvend dig evt. hos forhandleren eller producenten – eller besøg en repair café, hvor du kan få hjælp til reparation.
 1. Skab gode vaner
  Det er let at blive fristet af tilbud i butikken, byggemarkedet eller på nettet. Skab gode vaner, hvor du spørger dig selv, om du virkelig mangler det, du er på vej til at købe.
   
 2. Køb robuste og holdbare ting
  Det kan nogle gange være svært at vurdere, om nye ting er robuste og holdbare, eller om der er risiko for, at de går i stykker inden for kort tid. Men undersøg og mærk efter, om produktet virker robust, eller om det modsat virker til at have dele, der kan knække eller bøje let. Du kan også kigge efter anmeldelser af produktet på nettet, så du kan forholde dig til andres erfaringer. Ved at købe robuste og holdbare ting, mindsker du spild, og du kan regne med at købe færre ting på sigt.
   
 3. Vælg dyrere produkter
  Selvom det ikke er altid, så går pris og kvalitet ofte hånd i hånd. Når du skal købe nye ting og sager, er det derfor en god idé at vælge produkter, der er dyrere, men som til gengæld ofte har en bedre kvalitet. Selvom det kan være svært at se i købsøjeblikket, kan den billige sofa måske ikke holde lige så mange år, eller den kan måske ikke tåle at blive skilt ad og flyttet. Der er også en tendens til, at vi passer bedre på ting, vi har betalt mere for, og en kvalitetssofa er nemmere at sælge til genbrug end en billig og slidt sofa.
 1. Vedligehold og pas på dine ting
  Jo bedre vi passer på vores ting, desto længere holder de. Det belaster klimaet markant mindre at producere den olie eller maling, du bruger til at vedligeholde dit træværk, end hvis du skal udskifte hele bordpladen, plankeværket eller noget tredje.
 1. Kan du nøjes med én – eller måske én til deling?
  Danmark er et af de lande, hvor vi forbruger flere af naturens ressourcer, end kloden kan nå at genskabe på et år. Og selvfølgelig kan vi ikke klare os helt uden ting og sager – men kan du nøjes med en enkelt vandkande i stedet for to? Kan du dele en kummefryser eller en trailer med dine naboer? Hver eneste gang vi undlader at købe noget nyt, sparer vi både på råstoffer, CO2-udledning under produktion samt transport.
 2. Sælg dine ting videre eller køb selv genbrug
  Er dine gamle ting ikke helt nedslidt eller ødelagt, når de bliver erstattet af nyt, så kan du sælge eller give dem videre – det forlænger levetiden og er igen med til at spare på ressourcerne. Du kan også købe dine egne ting som genbrug – du kan ofte spare penge og måske få råd til en bedre kvalitet, end hvis du skulle købe fra nyt.
 1. Spar penge – og brug dem på bedre og ikke større forbrug
  Køber vi færre ting, vil vi selvfølgelig spare penge. Brug de sparede penge på generelt at købe bedre kvalitet – det giver dig muligheden for at indbetale mere på pensionsopsparingen eller få friheden til at arbejde mindre.
 2. Begynd med de små ting
  Måske kan det virke, som om der skal meget mere til at redde klimaet end at undlade at købe en ny blender. Men først og fremmest er det bedre at gøre lidt end slet ikke noget. Derudover vil selv små ting gøre en forskel, hvis alle gør det. Og endelig vil det som regel have en positiv effekt på andre situationer i hverdagen, hvis vi først begynder at tænke bæredygtigt et sted.