Ser din køkkenbordplade af træ også slidt og medtaget ud? Det er nemt at gøre den fin og indbydende igen, og med lidt tålmodighed, kan du selv gøre det.

Hvis du er erfaren, kan du gøre det på et par timer, men sæt helst længere tid af til projektet, og udfør det gerne på en dag, hvor du ikke skal bruge køkkenet i nævneværdig grad.

Slibning og oliering af bordplade i træ

Se i guiden herunder, hvordan du sliber din bordplade og giver den olie.

Værktøj

  • Elektrisk excentersliber eller rystepudser
  • Sikkerhedsbriller
  • Høreværn
  • Slibeklodser med poleringspuder til at smøre olien på bordpladen

Materialer

  • Sandpapir i korn 80, 120 og 240 til slibemaskinen
  • Lidt løst sandpapir til områder hvor maskinen ikke kan komme
  • Olie til bordpladen, i dette tilfælde en hvid bordolie
  • Et par klude til at polere med

Sådan gør du

1
Tør bordpladen af
Tør først bordpladen af med en karklud, så ikke der er madrester og andet skidt og snavs, som eller bliver slebet med rundt på bordet. Bordpladen skal have en ren overflade.
2
Undgå ridser - dæk af med malertape
Dæk alle vaske, komfurer og kanter af med malertape, så ikke de bliver ridset af maskinerne og sandpapir. Det gælder også op mod tilstødende skabe eller vægge.
3
Brug 3 forskellige slags sandpapir
Jeg har valgt at bruge en excentersliber og 3 forskellige slags sandpapir - husk, at hullerne i sandpapiret skal ramme hullerne på excentersliberens sål. Hullerne er til for at få slibestøvet væk. Start med den grove korn 80, som tager hakker i bordet. Brug så korn 120, og afslut med korn 240 for at få en fin, blød overflade.
4
Slib med årerne
Og så er det ellers i gang - slib med rolige bevægelser i årernes retning. Hvis du sliber på tværs af årene, kan det ridse bordpladen.
5
Tag den med ro!
Vær grundig og slib hele bordpladen jævnt og smukt.
6
Væk med slibestøvet

Fjern støvet inden du går i gang med at slibe kanter og hjørner - så kan du bedre se strukturen i træet. Brug helst en askestøvsuger eller kost og fejebakke, da støvet er så fint, at det på en almindelig støvsuger kan ryge igennem både støvsugerposen og støvsugerens filter og dermed blive spredt ud i både selve støvsugeren og i luften.

7
Brug slibeklods eller kantsliber til de svære detaljer
Slib detaljer omkring vaske og i hjørner med en slibeklods, eller brug en kantsliber, som er en specialdesignet rystepudser til hjørner.
8
Få kanten helt lige
Slib også kanten af bordpladen med en slibeklods - det er nemmere, og du får en flot lige kant uden buler og ujævnheder.
9
Brug løst sandpapir ved vandhanen
Det er svært at komme til under blandingsbatteriet, så slib her med løst sandpapir.
10
Fjern slibestøvet
Inden bordpladen skal have olie, skal den tørres ren for slibestøv. Brug en hårdt opvredet karklud, gerne kør over et par gange.
11
Så skal der olie på
Brug en poleringspude til at fordele og massere olien helt ned i bordpladen, fx en poleringspude, som passer til excentersliberen. Du kan købe poleringspuden i et byggemarked.
12
Tjek brugsanvisningen
Tjek altid brugsanvisningen, inden du smører bordpladen ind i olie, så du gør præcist som anvist.
13
Giv bordpladen massage
Hæld olien i et tyndt lag ud på bordet og massér olien ned i bordpladen med poleringspuden.
14
Den sidste olie
Brug dine kræfter, så du får masseret olien rigtig godt ned i bordpladen - så kommer den til at fremstå flot og mere modstandsdygtig over for skidt og snavs. Lad olien blive liggende i ca. 5-10 minutter, så bordpladen kan suge så meget olie, den kan.
15
Tør og polér
Tør overskydende olie af med en klud og polér bordpladen med kluden med roterende bevægelser.
16
Undgå brand
Husk, at en olieklud kan selvantænde, så den skal lægges i en frostpose eller i et glas med tætsluttende låg, inden den smides i skraldespanden.
17
Så god som ny
Færdigt arbejde! Arbejdet tager nogle timer. Lad bordpladen stå ubenyttet i ca. 5-10 timer efter behandling for at hærde ordentlig.