Hvilke krav er der til din køkkenbordplade?

En køkkenbordplade er et af de vigtigste elementer i et køkken. Som med selve køkkenet er der mange forskellige bordplader at vælge imellem, lige fra en betonbordplade til en bordplade lavet af corian. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken bordplade du vælger. Derfor er det en god idé at lave en liste over, hvilke behov du har, og hvilke krav det stiller til køkkenbordpladen. Nogle af punkterne kunne være:

 • Kan den tåle alle funktioner og påvirkninger i køkkenet uden at blive ødelagt?
 • Hvordan ser den ud nu og om 10 år, og passer den til elementerne?
 • Hvor dyr er den?
 • Hvor nem er den at gøre ren?
 • Hvor meget skal den vedligeholdes?

Køkkenbordspladsen kan i dag være en af de meget dyre poster i et køkkenbudget. Men du bør ikke gå på kompromis med netop bordpladen. Find ud af, hvilken type køkkenbordplade, der passer dig bedst. Et godt råd er at undersøge, om der er andre end køkkenfirmaet, der kan levere den ønskede bordplade billigere.

Hvad skal køkkenbordpladen kunne tåle?

Der er forskellige krav til bordpladen, alt efter hvilke behov du har i dit køkken. Laver du meget mad, eller er det sjældent? Er der børn med fedtede fingre, og har I husdyr, der kan ridse bordpladen?

Er du typen, der vil have en fleksibel men skrøbelig betonbordplade? Eller skal du have en bordplade, der kan tåle alt fra vand til varme pander, uden at du skal passe på?

Ikke alle bordplader kan tåle lige meget. Undersøg derfor, om den bordplade, du gerne vil have, kan tåle:

 • Varer, der bliver smidt på bordet.
 • Vand og jordrester fra rensning af grøntsager og frugt.
 • Varme gryder og pander, der bliver sat direkte på bordet.
 • Vand fra opvask m.m.
 • Våde karklude, der bliver lagt på bordpladen.
 • Køkkenmaskiner, der bliver trukket frem og tilbage.
 • Olie eller andre fedtstoffer

Forskellige typer af køkkenbordplader

Her er en oversigt over de mest anvendte bordpladetyper i Danmark. Du kan læse en generel beskrivelse, samt få gode råd om blandt andet kvalitet og økonomi.

Træbordplader

Træbordplader er den type bordplade, der kræver mest vedligeholdelse. Den skal behandles grundigt med olie, lak el.lign., inden den tages i brug, og den kræver, at du også efterfølgende behandler og vedligeholder den. Det afholder nogle fra at købe en køkkenbordplade af træ, hvilket er ærgerligt, da de ældes meget smukt. Får træbordpladen den rigtige behandling, kan den sagtens gøres modstandsdygtig over for fedt, syre, rødbedesaft m.m., og det gør den til et godt valg.

Gode råd

Hvis du vælger en træbordplade, bør du montere blandingsbatteriet i selve vasken eller hænge det op på væggen. Vælger du at montere blandingsbatteriet i bordpladen, skal du flere gange dagligt tørre vand væk, så der ikke kommer sorte skjolder og misfarvninger.

Kvalitet

Vælg en træsort, der er hård. Hårde træsorter som eg, ask, bøg, mahogni, wengé og teak er alle løvtræer, og alle er velegnede som køkkenbordplader.

Undgå bordplader af nåletræ da de er blødere og dermed ikke modstandsdygtige over for slag og fugt. Med mindre du ikke har problemer med, at bordpladen patinerer og får lidt hakker. Ender du med at vælge en blød træsort, er det en god ide, at oliere bordpladen. Lakken på en blød træsort revner let, og der vil trænge vand ind under lakken, som vil give misfarvning at træet.

Økonomi

Godt kvalitetstræ er dyrt. En bordplades kvalitet afhænger af de træstave, den er lavet af, og hvordan de er sat sammen. Stavene er de rækker af træklodser, der løber på langs i bordpladen. På de dyre modeller er alle stavene lige lange, og køkkenbordpladen har derfor en flot ensartet overflade. I de billige bordplader er stavene kortere og overfladen mere uensartet, fordi der er samlinger af stavene. Der kan også være større farveforskel på stavene i de billige bordplader. Generelt ligger priserne på træbordplader i den lavere ende.

Stålbordplader

En stålbordplade er meget solid og robust, og kan stort set ikke slides op. Den er desuden den mest hygiejniske type bordplade. Derfor er stålbordpladen et godt valg. En køkkenbordplade af stål kan dog få køkkenet til at se meget klinisk og industriagtigt ud, og derfor skal det overvejes nøje. Man skal være opmærksom på at en stålbordplade let ridses, men den ender typisk med at have et jævnt ridset udseende.

Gode råd

Der kan komme pletter af rust og kalk på bordpladen, men de kan fjernes med eddike og en blød klud. Skrub aldrig med en skuresvamp. Selvom det er fristende, skal du ikke sætte dine varme gryder direkte på stålpladen, da det kan give buler og skrammer, som du ikke kan fjerne igen.

Du kan få lavet en stålbordplade med en lidt højere yderkant (vulst), så vand ikke kan rende ned ad dine køkkenelementer, for eksempel ved den daglige rengøring. Det er også en fin lille detalje.

Kvalitet

Det er vigtigt, at stålpladen til dit køkkenbord har en tykkelse på minimum 1,25 mm, og at den er limet godt fast på en massiv træplade (spånplade, MDF eller finér). Der findes billige løsninger, hvor stålet er tyndere og ikke fastmonteret, men det gør bordpladen sårbar over for skrammer, og der opstår hurtigt buler og trykmærker.

Økonomi

Prisen på en stålbordplade ligger i den mellemste prisklasse for køkkenbordsplader.

Bordplader i akrylkompositmaterialer (corian og Hi-Macs)

Corian og Hi-Macs er registrerede varemærker inden for akrylkompositmaterialer. De består af en blanding af mineraler, et bindemiddel samt et farvestof. Typisk består de af 2/3 mineraler og 1/3 akryl. Det er et materiale, som har en enestående holdbarhed.

I Skandinavien har akrylkompositmaterialer fået en niche inden for køkkenbordsplader. Akrylkompositmaterialer er et homogent materiale med mange anvendelsesmuligheder. Akrylkompositmaterialer er ud over deres hårdhed også meget hygiejniske, da de er nemme at gøre rene, og de er derfor velegnede i et køkken. Der findes også et andet kompositmateriale, hvor det er granit, eller lignende, der bindes sammen med bindemiddel. Dette er beskrevet under bordplader i granit.

Gode råd

Selvom kompositmaterialer er meget hårde, skal du ikke sætte din varme stegepande direkte på bordpladen.

Hvis du får finslebet din bordplade en gang om året af en fagmand, forsvinder mindre hakker, ridser og misfarvninger, og køkkenbordpladen er som ny.

Kvalitet

Du kan få bordpladen i stort set den farve, du ønsker, samt i forskellige tykkelser. Det er ikke massive plader, men plader hvor der laves snydelister, så de kommer til at se massive ud. Kompositmaterialer kan formes, sammenføjes og repareres med næsten usynlige samlinger.

Økonomi

En kompositbordplade ligger prismæssigt i den dyre ende. Den er næsten dobbelt så dyr som en tilsvarende bordplade af valnød, men den er sammen med stålbordpladen en af de mest velegnede køkkenbordsplader.

Køkkenbordplader i granit og skifer

Granit og skifer er begge en bjergart. Granit er velegnet som frasætningsplade eller til hele bordpladen og har længe været anvendt som et eksklusivt alternativ til trækøkkenbordet.

Kompositbordpladen er et materiale, der typisk består af 95 procent granit eller andet stenmateriale og 5 procent bindemiddel. Kompositbordpladens egenskaber er meget lig granitbordpladen.

Der har tidligere været tradition for at lave frasætningsplader af skifer omkring komfur og ovn, da det er velegnet til at sætte meget varme ting på. I dag er der dog en stigende tendens til at vælge hele bordplader af sort blankpoleret skifer med underlimede vaske. Det er ikke helt så dyrt som granit, men ligger stadig i den dyre ende.

Gode råd

Tør bordpladen af dagligt så der ikke kommer skjolder. En granitbordplade er det bedste valg, hvis du vil have en bordplade, der er hårdfør og let at vedligeholde.

Skifer er stort set lige så godt som granit, dog er det ikke så modstandsdygtigt over for syreholdige madvarer.

Kvalitet

Granit kan fås i stort set alle farver og nuancer. Skifer fås i sort/grå samt en grøn farve. Kompositbordplader fås i alle farver.

Økonomi

Granit og komposit er et eksklusivt materiale, som prismæssigt ligger i den dyre ende.

Forarbejdningen er yderst krævende og langvarig, og derfor er prisen meget høj. Skifer er ligeledes et eksklusivt materiale. Den blankpolerede skiferbordplade er en anelse billigere end granit.

Køkkenbordplader i klinker og fliser

Det kan være fristende at lave sin køkkenbordsplade af klinker eller fliser, da du så virkelig kan få lov at lave kunst i dit køkken. Der er flere grunde til at lade være. På grund af fugerne er overfladen ujævn, den er meget svær at gøre og holde ren, og fugerne bliver hurtigt grimme og nussede. Af hygiejniske grunde kan det ikke anbefales at vælge en bordplade af klinker eller fliser. Hvis man anvender meget store fliser (ca. 60 X 60 cm) får man færre fuger og dermed en bordplade, som er lidt nemmere at holde ren end en bordplade med mange fuger.

Gode råd

Hvis du alligevel vælger fliser eller klinker, er det en god idé at vælge en fuge i mørke farver, da den ikke vil optage farvede væsker.

Husk at anvende underlagsplader af vandfast krydsfinér, som du kan montere fliserne på. Skru og lim eventuelt to 22 mm-plader sammen for at få en tilstrækkelig god og solid underlagsplade.

Kvalitet

Der findes mange kvaliteter af fliser og klinker, men du bør vælge en type, der har en god, solid og stærk overflade, som er nem at tørre af. Det er næsten kun fantasien, der sætter begrænsninger, når du vælger at få en flisebelagt køkkenbordplade.

Økonomi

Det er billigt og nemt at udføre selv, hvis man har lidt håndelag. Fliserne kan dog godt være temmelig dyre. Vælger du standardfliser, kan det gøres for rimelige penge.

Betonbordplader

For bare 10 år siden ville du være blevet mødt med himmelvendte øjne, hvis du sagde, at du gerne ville have en betonbordplade i dit køkken. I dag findes den dog i mange køkkener, ikke mindst på grund af sin fleksibilitet, som kan give næsten skulpturelle løsninger.

Mange tror fejlagtigt, at beton kan holde til meget, men det kan det ikke. Beton tåler ikke særlig godt fedt, stærke farver og syre som rødbede- og citronsaft. Det største problem med en betonbordplade er, at du ikke kan polere den op igen og derfor ikke kan fjerne ridser og skrammer.

Gode råd

Hvis du ønsker en bordplade, der skal bevare sit oprindelige udseende, skal du vælge et andet materiale end beton.

Kvalitet

Du kan købe betonbordplader i 2 kvaliteter.

 • Almindelig beton
 • Fiberarmeret beton

En almindelig betonbordplade er lavet efter de normale betonstøbningsprincipper. Cement, vand og sand blandes, og pladen får farve efter den type sand, der bruges - bakkesand giver grå beton, strandsand giver lys beige beton. For at styrke betonbordpladen bruges et stålnet som armering, men eftersom beton og stål ikke arbejder ens, er der risiko for at få revner i overfladen. Du kan heller ikke forsegle overfladen på en almindelig betonplade, men kun give den sæbespåner og olie, der beskytter lidt, men altså ikke lukker overfladen.

Den fiberarmerede betonbordplade er stærkere, fordi der er tilsat glasfibertråde, som gør pladen mere elastisk. Desuden bliver bordpladen forseglet, og det gør den mere modstandsdygtig end den almindelige betonbordplade. Du skal dog være opmærksom på at vedligeholde den godt og med jævne mellemrum behandle den med sæbe eller olie.

Økonomi

Betonbordplader er en af de dyreste typer bordplader. Specielt den fiberarmerede beton er dyr.

Terrazzobordplader

Terrazzobordplader og terrazzogulve er en gammel italiensk tradition. Terrazzo består af en blanding af cement og små stykker marmor. Når det er tørt, bliver det slebet og poleret. Der er uanede muligheder for farver og nuancer.

Gode råd

Det kan tåle høj varme, og det er godt til tilberedning af madvarer og bagning, da det er nemt at gøre rent. Du skal dog sørge for at give bordpladen sæbespåner en gang imellem for at hærde overfladen og gøre den modstandsdygtig over for misfarvning.

Terrazzo kan ikke tåle syre eller afkalkningsmidler. Midlerne nedbryder marmorstenene. Terrazzobordpladens egenskaber kan sammenlignes med marmor.

Hvis bordpladen med tiden alligevel er blevet grim, kan du få en fagmand til at slibe den og give den en sæbebehandling. Det giver køkkenbordpladen nyt liv og kan gentages flere gange.

Kvalitet

Der er ikke så mange forskellige kvaliteter af terrazzo. Det er vigtigt, at du behandler overfladen, dvs. mætter den godt med sæbespåner, inden du tager den i brug. Den skal jævnligt vedligeholdes, se vejledningen fra producent eller leverandør. Du må ikke anvende afkalkningsmidler eller syre på terrazzobordpladen.

Økonomi

Terrazzobordpladen ligger i den dyrere ende af skalaen. Det er også muligt at få støbt selve vasken i terrazzo, hvilket giver et flot og samlet udtryk.

Køkkenbordplader i laminat og linoleum

Laminat og linoleum er begge velegnede materialer til overflade på et køkkenbord. Laminatbordplader bliver leveret som en samlet bordplade med træmateriale i den nederste del og laminaten på den øverste del. Linoleumbordplader er typisk nogle, der laves på stedet. Der lægges en bordplade i et træmateriale og ovenpå limes linoleum. Linoleum er et naturmateriale, der består af linolie, harpiks og fibre.

Både linoleum- og laminatbordplader er nemme at holde rene og kan holde i mange år. Direkte varme er dog ikke godt; det ødelægger begge materialer.

Gode råd
Det er en god idé at afslutte yderkanten på bordpladen med en stålkant eller at få limet en krydsfinérliste på. Hvis du vælger krydsfinérløsningen, skal du huske at behandle finéren med lak eller olie.

Kvalitet
Der er ikke den store forskel i kvalitet. Der findes dog højtrykslaminat, som er specielt egnet til bordplader. Det vigtigste er, at du er opmærksom på materialet under laminatet eller linoleummet. Få det limet på en MDF- eller krydsfinérplade, der er minimum 30 mm tyk, da det forbedrer holdbarheden.

Økonomi
Laminat og linoleum ligger i den absolut billige ende.

Køkkenbordplader i marmor, kalksten og travertin

Ingen af disse materialer er særligt velegnede i et køkken, men vil du absolut have marmor i dit køkken, så brug det kun som afsætningsplade til varme ting eller til en bage/ælteplade.

Kalksten og travertin tåler meget dårligt syre samt nogle rengøringsmidler, da disse svækker overfladen og gøre den meget grim.

Gode råd
Har du valgt marmor som frasætningsplade eller ælteplade, så undgå syreholdige væsker som citronsaft og eddike, da det vil ætse pladen

Kvalitet
Der er ikke den store forskel på kvaliteten, men der findes en del farvevariationer. De mest kendte er de cremede/gullige marmorbordplader, som tidligere var en del brugt på badeværelser.

Økonomi
Det kan være svært at få fat i marmor, kalksten og travertin. Priserne er nogenlunde de samme som for granit.

Priseksempler

Her er en række priseksempler på færdigbehandlede køkkenbordsplader klar til opsætning. Alle priser er for en 3 m lang bordplade uden særlige detaljer som vask eller udskæring til kogeplader. Priserne er inkl. moms og indhentet i starten af 2016, men priserne varierer meget. Der er flere firmaer, hvor man på deres hjemmeside, kan beregne priser på bordplader.

 • Corian, hvid (akrylkompositmateriale) 10.500 kr.
 • Granit, sort 10.500 kr.
 • Valnød, 8.500 kr.
 • Fiberarmeret beton 20.000 kr.
 • Terrazzo 20.500 kr.
 • Marmor, kalksten eller travertin 9.800 kr.
 • Stål 9.500 kr.
 • Ask, gennemgående stave 6.400 kr.
 • Linoleum 3.900 kr.
 • Laminat 3.800 kr.
 • Fliser eller klinker til 150 kr. pr. m2 + krydsfinérplade 1.000 kr.