Hvad er en laminatbordplade?

En laminatbordplade består af en kerne af træmateriale, ofte en spånplade, og et lag af laminat på den øverste del. 

Den er blandt de mest populære typer bordplade blandt danskerne, blandt andet fordi den er et af de billigste alternativer på markedet og kan fås i et stort udvalg af farver og mønstre.

Klimapåvirkning

En stor bestanddel af laminatbordplader er træ, som er et biobaseret materiale, der optager CO2 under væksten og lagrer kulstoffet, indtil træet bliver brændt af eller nedbrydes, og derfor har en laminatbordplade et negativt klimaaftryk – det vil sige, at det er godt valg for klimaet. 

Kig efter FSC- eller PEFC- mærket, når du køber en bordplade af træ. Så er du sikret, at træet er fældet og produceret under bæredygtige forhold.

Klimaaftrykket for udvalgte materialer til køkkenbordplader målt i CO2e pr. m2 i de tykkelser, der er gængs for det pågældende materiale.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Tallene her viser, hvor mange CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Ved at genbruge byggematerialer kan vi spare en belastning af klimaet fra produktionen af nyt. 

Kilder: Materialepyramiden.dk og Build

Pris

Massivt træ
Stål
Komposit
Laminat

Laminat er klart det billige valg til en køkkenbordplade, men levetiden er også kortere end for andre køkkenbordplader. 

Det er muligt at købe laminatbordplader af en bedre kvalitet, hvilket vil blive afspejlet i prisen. 

Levetid og vedligehold

Laminatbordplader er lette at holde rene, kræver ingen særlig pleje og har en nogenlunde holdbarhed over for varme og slag.

De tåler ikke høj varme og ridser fra fx skæreknive.

En ridset laminatbordplade kan ikke slibes eller repareres, og derfor er levetiden på bordplader af laminat som regel relativt lav.

Andre køkkenbordplader

Materialer til køkkenbordplader

CO2e kg pr. m²
Prisniveau
Levetid
Massivt træ
-30,27
Stål
135,37
Komposit
152,00
Laminat
-26,14
Flere
Sådan bruger du grafikken
Ovenover kan du sammenligne udvalgte byggematerialer.

Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Klimaaftrykket er målt i CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori. Er klimaaftrykket negativt, betyder det, at det er godt for klimaet. Tallet kan variere ved forskellige produkter og kan opgøres i forhold til forskellige enheder.

Prisniveauet er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. Der er tale om gennemsnitlige priser, da der er prisvariationer inden for alle materialer. Det er rene materialepriser for køkkenbordplader. 1 pengesæk angiver det laveste prisniveau, mens 5 pengesække angiver det højeste.

Levetiden er et udtryk for, hvordan de udvalgte materialer ligger i forhold til hinanden og ikke i forhold til byggematerialer generelt. 1 timeglas angiver den korteste levetid, mens 5 timeglas angiver den længste.