Hvad er en køkken makeover?

Der bliver brugt flere milliarder kroner på nye køkkener i Danmark. Køkkenerne er i dag blevet meget avancerede, og skal ligesom resten af boligen afspejle boligejernes drøm om det gode liv.

Der er dog også folk, som gerne vil beholde deres gamle køkken, men alligevel gerne vil fornye det lidt og gøre det mere tidssvarende. Det kan være af økonomiske grunde, men også fordi det gamle køkken både er pænt og funktionelt indrettet. Ved at beholde det eksisterende køkken sparer du samtidig mange ressourcer, da det belaster klimaet at producere alle elementerne til et nyt køkken. 

Hvad kan du gøre, hvis du synes, dit køkken fungerer fint, som det er, men du ikke er så vild med farverne eller overfladerne, som også er ved at være lidt slidte? Ja, så er det, at du kan lave en makeover i dit køkken, hvor du renoverer og udskifter fronterne på skabe og skuffer, bordplader og hårde hvidevarer. På den måde kan du få et 'nyt' køkken til en billig pris.

Hvilke dele af køkkenet skal fornyes

Når man laver et 'nyt' køkken via en makeover, bliver køkkenelementerne som regel stående på samme måde som før. Det vil sige, at der ikke ændres på selve indretningen af køkkenet.

Derimod udskiftes eller fornyes:

 • Bordpladen - Den bliver næsten altid skiftet ud. Enten på grund af forkert materiale eller farve eller på grund af slid.
 • Blandingsbatteri - Når bordpladen skiftes, bliver blandingsbatteriet ofte også udskiftet. Det kan både være slidt, eller du vil måske gerne have et, der er mere moderne.
 • Vasken - Da vasken sidder i bordpladen, kan den også skiftes ud, hvis du får ny bordplade. Det kan være, at du gerne vil skifte en lille rund vask ud med en større porcelænsvask eller en dobbelt stålvask.
 • Skabslåger - De tages af og males eller sendes til autolakering. Alternativt kan der laves eller købes helt nye låger.
 • Skuffer - De fornyes med maling, eller der laves/købes helt nye. Der kan evt. ændres på antallet af skuffer i modulet. I dag er det mere normalt med store, dybe skuffer i stedet for seks lave skuffer.
 • Greb - Du kan udskifte grebene på låger og skuffer med nogle mere moderne, evt. i et andet materiale, enten som en fornyelse i sig selv, eller i forbindelse med at du maler låger og skuffefronter. De gamle kan også være gået i stykker og trænge til udskiftning.
 • Hårde hvidevarer - Det er en af de dyre poster i en køkkenrenovering. Men hvis der ikke er behov for at skifte de hårde hvidevarer ud, kan du vente. En fordel ved nye hårde hvidevarer er dog, at de ofte er i en bedre energiklasse end gamle modeller.
 • Bordplade hæves - I nogle tilfælde er det nødvendigt at hæve køkkenbordspladen. Før i tiden var bordpladen op til 10 cm lavere, end den er i dag, hvor den normalt er mellem 90 og 100 cm høj. Når højden på bordpladen skal ændres, laves der et "blindstykke" over låger og skuffer. Blindstykker er træstykker, der er skåret i den højde, du ønsker at hæve køkkenbordspladen med. Det er lidt det samme som en sokkel - bare foroven.

Overskabe – du kan fjerne overskabene i hele eller dele af køkkenet. Mange ældre køkkeners udfordring er et lidt kompakt og tungt udseende. Derfor er det billigt men meget effektfuldt at erstatte overskabene med få, åbne hylder, og derved trække mere lys og luft ind i boligen. På de åbne hylder kan man sætte yndlingsservicet, tedåser, kaffekanden eller hvad du har, der kan tåle dagens lys og ikke ser for rodet ud. Alle køkkener kan renoveres. Nogle køkkener kan dog være så gamle og nedslidte, at det næsten ikke kan betale sig, medmindre der er tale om et gammelt bevaringsværdigt køkken, hvor du gerne vil bevare de gamle fyldningslåger og evt. en gammel skænk, et vitrineskab eller andet.

I disse tilfælde vil det ofte være nok at montere en ny bordplade, der er højere end den gamle. Kombinationen af gamle skabe og låger og en ny bordplade, ny indmad i skabe, nye hårde hvidevarer og andet kan være meget stilfuld og flot. Det kan også skabe større ro at justere skabene, så de igen hænger og står snorlige. Især låger kan med fordel justeres, så de ikke hænger skævt i hængslerne.

Få evt. hjælp fra en arkitekt

Det kan være en god idé at spørge en arkitekt eller indretningsarkitekt til råds, når du vil renovere dit køkken. Hvilken farve skal køkkenet have? Skal der laves ovenlys for at skabe bedre og mere lys i rummet, når du nu alligevel er i gang? Skal der nyt gulv eller nye installationer?

Hvilke fordele og ulemper er der ved en køkken makeover?

Fordele

Umiddelbart er der to vigtige fordele ved en køkken makeover - du får et billigt 'nyt' køkken på kort tid.

 • Pris - Det er langt billigere at give dit køkken en makeover end at udskifte hele køkkenet. I mange tilfælde er køkkendele og elementer i så god stand, at de slet ikke behøver at blive udskiftet. Desuden kan du ofte også lave mange af tingene selv, så du ikke skal bruge mange penge på håndværkere.
 • Tid - Tiden er en anden vigtig faktor ved en køkken makeover. Det tager ikke meget længere tid end et par dage at lave en makeover.

Desuden slipper du også for alt for meget byggerod, som ellers er en af de ting, der kan afskrække folk fra at få et nyt køkken.

Ulemper

 • Indretningen af køkkenet kan ikke ændres - Du har ikke mulighed for at ændre på selve indretningen af rummet. Køkkenelementerne bliver stående, hvor de står.
 • Installationer kan ikke tjekkes - Når du får et helt nyt køkken, er det nemt og en god idé at tjekke vand- og elinstallationer. Det er sværere at gøre, når du renoverer køkkenet, da du ikke på samme måde får adgang til installationerne.

Hvor mange penge er der at spare ved en køkken makeover?

Du kan spare mange penge ved at lave en køkken makeover i stedet for at købe et helt nyt køkken. Normalt koster en makeover cirka en fjerdedel af prisen på et nyt køkken, så det er en billig måde at få et 'nyt' køkken på.

Det kommer selvfølgelig i stor udstrækning an på, hvad du gerne vil have renoveret i dit køkken og i hvilken standard og kvalitet. Det er i høj grad valget af materialer, der afgør prisen. Vil du gerne skifte skabslågerne af finér ud med massive trælåger, er prisen høj. Bordpladerne koster heller ikke mindre, bare fordi de skal bruges til en makeover af et køkken. Det samme gælder for vask og blandingsbatteri.

Du kan i princippet skifte alt i et køkken ud bortset fra selve skabene og soklen. Vælger du en omfattende løsning, hvor det meste skiftes ud, vil prisen også hurtigt nærme sig prisen på et nyt køkken. Derfor er det en god idé grundigt at gennemtænke dine ønsker til dit køkken for at se, om det overhovedet kan betale sig at beholde og renovere det.