Hvis du afmonterer dit køkken nænsomt, kan det sælges eller foræres væk, eller du kan genbruge dele af køkkenet selv. 

Det er ressourcekrævende at producere et nyt køkken, så genbruger du dele fra dit gamle køkken, er der CO2 sparet på klimaregnskabet. Samtidig slipper du for mange ture til genbrugspladsen. 

I denne artikel viser Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert i Videncentet Bolius, trin for trin, hvordan du skiller dit gamle køkken fra hinanden, uden at du beskadiger det, så det nemt kan genbruges et nyt sted.

Værd at overveje, før du skiller dit køkken ad

1. Tag fotos

Hvis du vil sælge dit køkken videre, er det en god idé at tage nogle fotos, før du begynder at skille køkkenet ad. Tag et par oversigtsbilleder fra forskellige vinkler, og tag også fotos af udvalgte dele, så man kan se, hvor slidt det eventuelt er.

Gode og retvisende fotos gør det meget lettere for de nye ejere at overskue, hvordan køkkenet har været samlet før, og det giver dem samtidig en meget bedre fornemmelse af, hvad de går ind til.

2. Put løse skruer i poser

Sørg også for at holde løse skruer samlet i poser, fx ved at samle alle skruer og beslag fra ét skab i én frysepose og sætte posen fast på skabet med tape.

3. Hold delene samlet

Tænk i det hele taget over, at det gælder om at holde delene så samlet som muligt. Når du eksempelvis har været nødt til at pille alle skufferne ud af et skuffeelement for at afmontere det, er det smart at sætte alle skufferne tilbage på plads i elementet umiddelbart efter, så du har én stor samlet enhed.

Du kan også skrive numre på skufferne, så du ved hvor de hører hjemme.

4. Overvej om du vil genbruge køkkenet i andre dele af din bolig

Hvis du ikke kan eller ønsker at sælge køkkenet til andre, kan du overveje at bruge det andre steder i din egen bolig, fx i et bryggers, et udekøkken, et værksted eller lignende.

Trin for trin: Sådan skiller du køkkenet ad

Når man bygger et køkken, begynder man forneden med soklen og bygger herfra ovenpå og opad. Når man skal afmontere et køkken, begynder man fra oven og fjerner først de elementer, som sidder fast i køkkenbordpladen. Det er oplagt at skille køkkenet ad i denne rækkefølge:

1. Afmontér håndvask og vandhane

Begynd altid med at lukke for vandtilførslen, og sørg for at have en spand klar under vasken. Fjern først vandhanen og derefter vandlås og vask. 

Må du selv afkoble elinstallationer i køkkenet?

Er din kogeplade eller din opvaskemaskine tilkoblet elnettet via en boks på væggen, må du ikke selv afmontere strømmen. Her skal du tilkalde en autoriseret elektriker.

Kun hvis dine el-artikler har stikprop, som er lige til at trække ud, må du selv gøre det. 
 

2. Afmontér kogepladen

Tjek først, om du skal bruge en elektriker for at afkoble strømmen til kogepladen. Sidder den i med en stikprop, trækker du bare selv stikket ud.

De fleste kogeplader ligger løst i bordpladen og er således lige til at løfte op.  

3. Afmontér opvaskemaskinen

Husk at tjekke, om du skal bruge en elektriker til at afmontere strømmen til opvaskemaskinen.

Når du skal frakoble opvaskemaskinen, skal du først løsne vandledning og afløbsledning til kloakafløbet, og herefter skrues maskinen fri fra naboskabene. 

4. Tag lågerne af køkkenskabene

Lågerne er ofte i vejen, når køkkenskabene skal afmonteres. I nogle tilfælde skal hængslerne skrues af lågerne. Men det kan også være, at lågerne er lette at tage af og sætte på igen - se tippet i videoen.

5. Afmontér bordpladen

Bordpladen sidder typisk fast til skabselementerne med små vinkelbeslag, som skal løsnes. Det kan også være nødvendigt at fjerne eventuelle væglister.

Skær pladerne op i samlingerne, og prøv at få adskilt bordpladen i så store stykker som muligt. Bordpladen kan skæres over på mange måder - i videoen her benytter vi en mulitcutter. 

Slidt træ kan få nyt liv

Det er oftest på bordplade og låger, at man ser det største slid på et ældre køkken. Men for folk, som har mod på fx at slibe bordpladen ned, male lågerne i en ny farve eller måske bare skifte grebene på skabe og skuffer, kan dit gamle køkken sagtens være guld værd. 

6. Skil køkkenskabene ad

Når bordpladen er fjernet, kan køkkenskabene skilles fra hinanden. Skabselementerne kan både stå på en sokkel eller hænge på en vægliste.