1. Behov og ønsker. Start med at finde ud af, hvilke muligheder der er i jeres hus, og hvilke ønsker og behov I har. Det er vigtigt at finde ud af ud, hvilke behov netop jeres familie  har for opbevaring og bordplads. Hvordan I som familie vil bruge køkkenet, hvor tit I køber ind, og hvor meget mad I opbevarer i fx køle- og frys eller svaleskab til grøntsager. I skal også overveje, om I bager meget, om I laver mad sammen,  og om I ønsker arbejdsplads til børn, samt bordplads til lektier og leg. Det er desuden en vigtig faktor, om I ofte har mange gæster, og om det skal foregå i et køkken-alrum eller i et lukket køkken, hvor maden så serveres i spisestuen.
  2. Inspiration. I kan få inspiration til jeres nye køkken ved at gå på nettet, besøge køkkenbutikker og læse bøger og boligmagasiner. Find ud af, hvilke indretningsmuligheder der er i rummet, om der er plads til en kogeø, eller det er mere hensigtsmæssigt med inventar langs væggene, og så måske et supplerende bord på hjul. Hent inspiration de ovennævnte steder, men vær  realistisk i forhold til, hvad der kan være hensigtsmæssigt, og hvad I godt kan lide i jeres køkken.
  1. Vælg en stil. Det er vigtigt at finde en stil, der både harmonerer med  resten af huset, og den måde I lever og bruger køkkenet på. I bør gøre jer overvejelser i forhold til rengøring og vedligehold. Vil I have blanke låger, der er lette at tørre af, men hurtigt ser snavsede ud, eller foretrækker I træoverflader der giver varme eller praktiske ståloverflader.
  2. Overvej plads og funktioner. Vil I have køkkenet som et arbejdsrum, der kan lukkes af, så man kan stå uforstyrret, og så mados bliver i køkkenet. Eller vil I fx vælte en væg og inddrage et andet rum for at få plads nok til et køkkenalrum med plads til gæster, tv-kigning og lektielæsning. På den måde bliver køkkenet et opholdsrum, men så er det vigtigt at huske en meget effektiv emhætte.
  1. Besøg mere end én køkkenbutik. Hent gerne tilbud og inspiration mere end et sted, og gør op med jer selv, om I ønsker at investere i et kvalitetskøkken, der kan holde i mange år, eller om I kan lide at ændre på køkkenet med fx 5-10 års mellemrum. Husk at kvalitet og design koster!
  2. Læg et budget. Få styr på, hvor meget det nye køkken må koste. Husk at sætte mindst 10 procent af til uforudsete udgifter. Valget af materialer til bl.a. bordplade og køkkenelementer har stor betydning for prisen, nogle gange kan man vælge at udnytte pladsen, så man behøver færre elementer, og derfor kan vælge bedre kvalitet med det samme budget. Gør op med jer selv, om I vil lave noget af arbejdet, eller om I vil betale for at få køkkenet monteret og færdiggjort.
  1. Flyt ikke vask og opvaskemaskine. Hvis I river et eksisterende køkken ned, så  vil det ofte være hensigtsmæssigt ikke at skulle ændre på afløbenes placering. Så behold altid vask og opvaskemaskine nogenlunde, hvor de stod før. Det kan koste en del at flytte afløb, og vær desuden opmærksom på, at en del arbejde i forbindelse med vand, afløb og el skal udføres af en autoriseret installatør.
  1. Sørg for god arbejdsplads. Det er vigtigt, at der er god bordplads til at arbejde mellem både køleskab og komfur, og på begge side af vasken, samt at der også er arbejds- og  afsætningsplads ved kogepladsen og ovnen. Gennemgå alle arbejdsgangene, lige fra at maden tages ud af køleskabet, til den bearbejdes og laves færdig i gryden eller ovnen. Vær opmærksom på at der er fri arbejdsplads, at der gulvplads foran alle arbejdspladser og foran opvaskemaskinen.
  2. Undgå for meget udstyr. Det skal være nemt at bevæge sig mellem køleskab, vask og kogeplader. Her foregår en stor del af trafikken i køkkenet, så de må ikke være placeret for langt fra hinanden. Der bør heller ikke være nogen forhindringer på vejen. Overvej hvilke køkkenmaskiner du bruger i det daglige og lad dem være lette at komme til. Undgå at maskiner og andet du ikke bruger optager plads og giver rod.
  3. Undgå for mange køkkenelementer. Forhold dig realistisk til, hvad der er plads til i det rum, som køkkenet skal være i. Lad være med at proppe alt for mange funktioner og køkkenelementer ind i et lille rum. Det bliver rodet og uoverskueligt. Tænk eksempelvis på, at fremfor underskabe med hylder, så vil skuffeelementer udnytte pladsen i underskabene langt bedre, og service mv vil være meget lettere at komme til.