Hvad skal du tænke på i din køkkenindretning?

Mange mennesker tænker måske første og fremmest på, hvilken stil og hvilke materialer og farver, de skal vælge, når de skal indrette køkkenet. Skal de have et hyggeligt landkøkken med et sydeuropæisk præg, eller er det et stilrent og minimalistisk industrikøkken, som passer til deres hjem. Stilen er selvfølgelig vigtig, da man skal trives i sit køkken, men det er mindst lige så vigtigt at tænke på, hvordan køkkenet indrettes, så det bliver praktisk og fungerer godt til dagligt.

Hvordan indretter du gode arbejdspladser i køkkenet?

I et køkken er der typisk brug for arbejdspladser disse steder:

 • Ved vasken
 • Ved komfuret
 • Ved køkkenbordet.

Køkkenets indretning af arbejdspladser

Man har i køkkenet i princippet mindst 3 arbejdspladser: Tilberedningsplads, opvaskeplads og kogeplads. De 3 arbejdspladser kan med fordel anbringes i en sammenhængende bordplade eller i parallelopstilling. Der bør også være plads til at stille fra mellem vask, komfur og køleskab.

Indretning af arbejdspladsen ved vasken

Der er ofte trængsel ved køkkenvasken, og der kan netop opstå "trafikprop", når der både skal vaskes hænder, skylles salat og skrælles kartofler på én gang.

Derfor bør der være god plads på begge sider af vasken, gerne i hvert fald 80-100 cm. Hvis du har plads til det, kan du også overveje at placere to vaske enten lige ved siden af hinanden eller to forskellige steder i køkkenet.

Hvis du har en opvaskemaskine, bør den placeres tæt ved vask og affaldsspand. Hvis opvaskemaskinen placeres lige ved siden af eller højst 60-90 cm fra vasken, så er det nemt at smide madrester ud og skylle servicet af, inden det placeres i opvaskemaskinen. Desuden er det mest praktiske, at den er ved siden af vasken på grund af installationerne. Der skal etableres vand til og afløb fra opvaskemaskinen.

Hvordan bliver dit køkken mest praktisk?

For at du kan have en lettere og mere praktisk hverdag i dit køkken, er der nogle tommelfingerregler, du kan gå ud fra. Sørg for:

 • At køkkenbordet har en passende dybde og bredde, og at højden på bordpladen skal passe til husets kokkes højde.
 • At køkkenredskaber og andet udstyr er placeret der, hvor de skal bruges.
 • At der er sikkert at færdes også for børn i forhold til kogeplads og ovn og andre køkkenredskaber.
 • At gulvet ikke bliver for glat, når det er vådt, og er let at rengøre
 • At vælge et køkkenbord der er tilstrækkeligt robust, så det kan tåle den måde, du bruger køkkenet på, og er let at rengøre
 • At vægge ved kogeplads og over køkkenbord er holdt i materialer, der kan tåle fedt, vand og hyppig rengøring
 • At de mest brugte køkkenredskaber skal være lettilgængelige.
 • At de forskellige arbejdspladser skal placeres hensigtsmæssigt i forhold til hinanden.
 • At der skal være tilstrækkelig opbevaringsplads til køkkenudstyr og service.

Da du bruger vasken, når du skræller frugt og grøntsager, bør der også være en skuffe eller en krukke med grøntsagsknive, kartoffelskræller og lign. i umiddelbar nærhed af vasken. Og det er også praktisk med en affaldsspand i nærheden af eller under vasken, så du let kan komme til at smide grøntsagsskræller og lign. ud.

Under vasken bør der være plads til opvaskebalje, opvaskemiddel, sæbe og børste. I nærheden af vasken har du også brug for at hænge karklud, viskestykke og evt. et håndklæde til tørre. Det er også fint at have et skab eller en skuffe med rene klude og viskestykker i nærheden.

Indretning af arbejdspladsen ved komfuret

Komfuret/kogepladerne er en anden travl arbejdsplads i køkkenet. For år tilbage var komfuret en selvstændig enhed med en ovn under, men i dag er ovn og kogeplader eller gasblus oftest selvstændige enheder, som ikke behøver at være placeret i nærheden af hinanden, når du skal indrette dit køkken.

Kogepladen/blusset kan indbygges i køkkenbordet, så der er plads til enten en ovn eller skuffer under. Ofte er det hensigtsmæssigt for at få en bedre arbejdshøjde, når du nyindretter køkkenet, og så kan ovn og evt. mikroovn indbygges i et højskab i en god arbejdshøjde. Sørg for, at der er mulighed for at sætte varme ting fra sig både i nærheden af kogeplader/blus og ovnen.

Gryder, pander, paletknive, grydeskeer og lign. bør placeres i nærheden af kogeplader eller blus. I umiddelbar nærhed bør der også være en arbejdsplads, hvor du kan have de madvarer stående, som skal tilberedes. Det er også en fordel at have et skab eller en hylde til salt, peber, krydderier og olie i nærheden af kogepladen/blusset.

Når du skal indrette dit køkken, skal du tage højde for, at en emhætte er lovpligtig. Den er god at have over kogepladen/blusset eller indbygget i bordplade eller loft, så du hurtigt får fjernet mados og damp fra køkkenet. Det er derfor vigtigt, at have emhættens placering og udformning med i overvejelserne, når du skal placere kogepladen/blusset i køkkenet. Eksempelvis hvis du ønsker en kogeø, skal du huske at tænke på, at emhætten skal hænge nedover kogepladsen, og kan forstyrre den ønskede åbne forbindelse.

Indretning af arbejdspladser ved køkkenbordet

Hvis I er flere, der skal lave mad i køkkenet samtidig, har I brug for mindst et par gode arbejdspladser. Og hvis der skal være plads til, at mindre børn kan hjælpe til, kræver det ekstra god plads ved køkkenbordet.

Tænk også over, om du er typen, der ofte bager, sylter eller laver store middage med mange retter på menuen. I så fald er det vigtigt, at indrette køkkenet, så der er god plads til at udfolde sig.

I et stort køkken kan du indrette forskellige arbejdspladser til bestemte opgaver, for eksempel en arbejdsplads til at ælte dej, hvor mel og skåle er lige ved hånden, og en anden til fremstilling af marinader og dressinger, hvor olier, eddiker og krydderier m.m. står i nærheden.

I et lille køkken hvor der kun er plads til én arbejdsplads, bør du sørge for, at bordpladsen er mindst 2,5 meter bred, og at den er placeret mellem vask og komfur.

Tænk på funktionen, når du vælger bordplade, og på hvad den skal kunne holde til.

Hvordan skal arbejdspladserne placeres i forhold til hinanden?

Ud over at de enkelte arbejdspladser skal være praktisk indrettet, skal de også fungere godt i samspil med hinanden. Når du indretter køkkenet, kan du have glæde af at tænke i arbejdstrekanter. Det vil sige, at du placerer køleskab, vask og komfur, så ganglinjerne mellem dem tegner en trekant. Det gør køkkenet mest praktisk at arbejde i.

Køkkenets vigtigste arbejdsplads er mellem vasken og kogestedet, og man vil her opleve mest trafik. Det bør være køkkenets længste ubrudte arbejdsflade, og afstanden skal helst være mellem 120 og 180 cm.

Hvordan skal stilen være i dit køkken

Der findes i dag et væld af meget forskellige stilarter til køkkenet. Det er lige før, at der er lige så mange stilarter, som der er køkkenfirmaer. For at gøre det nemmere at vælge er her lavet en grov sortering af de forskellige stilarter, som beskrives ganske kort. Det bør opfattes som en hjælp til, hvordan du finder den stil, der passer lige netop til dig.

Landkøkken

Et landkøkken er svært at definere. Det er i mange tilfælde et blandet virvar af indtryk som dufte, farver og sanselighed kombineret med det at have et fælles omdrejningspunkt. Der er et socialt fællesskab i køkkenet - det er der, folk samles, og hvor der bliver lavet mange forskellige ting. Landkøkkenet er omdrejningspunktet for familien.

Der findes ingen egentlig opskrift på, hvordan et landkøkken skal se ud. Men der er en enkel og uhøjtidelig stemning - en "kolonihavestemning", som indbyder til hyggeligt samvær. 

Det industrielle køkken

Det industrielle køkken udspringer fra restaurationsbranchens blanke overflader, store elementer og hårde hvidevarer. Alt er blankt, råt og koldt. Denne form for køkkendesign ændrer ved opfattelsen af, hvordan hårde hvidevarer skal se ud. Mange hvidevarer skifter identitet til "stålvarer" og får fronter og sider af børstet stål, som signalerer industrielt design. De overdimensionerede store funktionelle flader giver gode muligheder for at eksperimentere og "gå kok amok". Køkkenet er åbent og nemt tilgængeligt. Alt er synligt, og alle kan finde rundt ved første øjekast.Bordpladerne er normalt af tunge robuste materialer som beton eller stål.

Det minimalistiske køkken

Den minimalistiske stil har igennem de senere år været meget fremherskende. Det er en ren og skrabet køkkenstil uden unødvendige forstyrrende elementer, som skal skabe ro, orden og enkelhed. Køkkenelementerne er enkle med skuffesystemer i rene linjer. Skabe opfattes som forstyrrende elementer, da fronten bryder linjerne i designet og bringer disharmoni. Derfor er der ingen overskabe eller andre "unødvendige" løsninger. Der er heller ikke andre synlige hvidevarer end en ovn, og kogepladen kan være reduceret til et blus, monteret direkte på bordpladen. Også vasken er meget simpel og kan være en fordybning i bordpladen med et afløb i og med armaturet sat på selve bordpladen.

5 typer af køkkenindretning

Køkkenet kan naturligvis udformes på utallige måder, men man kan alligevel tale om 5 forskellige typer af køkkenindretning:

1. Den ensidige køkkenindretning: Alt er indrettet langs én væg, og der skal bruges minimum 3 meter vægplads, der dog ikke må strækkes for langt. Velegnet til smalle eller begrænsede områder.

2. L-formet køkkenindretning: Køkkenet indrettes langs 2 tilstødende vægge i en vinkel (eller langs en væg og med et ben ud i rummet som rumdeler). En fleksibel indretning, men det kan være vanskelige at udnytte hjørnet til hensigtsmæssig opbevaring

3. U-formet køkkenindretning: Gør brug af 3 vægge og giver god arbejdsplads. Der bør dog være mindst 2 meter mellem U-ets arme, så man uhindret kan arbejde flere i køkkenet samtidig – også her er det vanskeligt at udnytte hjørnerne til hensigtsmæssigt opbevaringsplads.

4. Den parallelle køkkenindretning: Denne indretning har køkkenborde/-skabe parallelt med hinanden. Denne indretning egner sig til små eller smalle rum. Minimum friafstand mellem køkkenborde/-skabe skal være 110 cm og helst 120 cm.

5. Køkken ø-indretning: En del af køkkenets vigtigste funktioner er samlet i et centralt arbejdsmodul. Denne indretning kræver størst gulvareal, men er ideel til omfattende sociale køkkenaktiviteter.

At tænke i sammenhæng mellem de 3 arbejdsfunktioner er en god tommelfingerregel, men er ikke i sig selv nok til at sikre et praktisk og funktionelt køkken. For hvad nytter det, at det er nemt at komme fra kogepladen til køkkenvasken, hvis du skal helt ned i den modsatte ende af køkkenet for at hente gryder og pander?

Du bør derfor også tænke i arbejdsfunktioner, når du vælger, hvor du vil placere gryder, køkkenmaskiner og redskaber, så de er der, hvor de skal bruges.

Endelig er det vigtigt at huske på, at køkkenmaskiner kræver bordplads og let adgang til el, så er man alligevel i gang med byggeriet eller køkkenrenoveringen, er det oplagt at optimere sit køkken med ekstra stikkontakter.

Hvor meget plads har du brug for til opbevaring?

I din køkkenindretning, skal du også sørge for, at der er opbevaringsplads til alt dit køkkenudstyr og service. Start derfor med at danne dig et overblik over, hvad du skal have plads til i de nye køkkenskabe.

Har du mange køkkenmaskiner som eksempelvis saftpressere, blendere, kaffemaskiner, æltemaskiner ismaskiner m.m., skal du beregne ekstra meget skabsplads eller lade nogle af dem stå fremme på køkkenbordet.
Sørg for, at det du hele tiden bruger i dagligdagen, er det, der er lettest tilgængeligt – for eksempel det service familien i det daglige benytter, når der laves og spises morgenmad og aftensmad.

Det er altid rart med masser af opbevaringsplads, men på den anden side har man det også med at bruge al den plads, der er. Så hvis du har for mange ting og udstyr i køkkenet, kan det nemt blive rodet og uoverskueligt.

Man får nemt samlet sig en masse køkkenting, hvoraf en del ofte viser sig at være ganske overflødige. Men hvordan man griber sin køkkenindretning an, er jo langt hen ad vejen et spørgsmål om temperament.
Så det er helt op til dig - og rummeligheden i dit køkken - om du vil rydde op i køkkenudstyret og kun beholde det mest nødvendige, eller om du vil indrette køkkenet, så der er plads til en masse service, glas, redskaber og udstyr.

Under alle omstændigheder bør du prioritere i udstyret, så det, du bruger mest, er lettest at få fat i, mens de ting, du bruger sjældent, placeres bagest eller øverst i skabene.

Hvilke regler er der for køkkenindretning?

Ifølge bygningsreglementet skal en bolig og ”et rum være udformet og have en størrelse, så det er hensigtsmæssig under hensyn til den tilsigtede brug”. Det vil blandt andet sige, at der skal være god arbejdsplads foran køkkenborde og hvidevarer, at der kan skabes godt og sundt indeklima, at der er tilstrækkeligt med dagslys og så videre.

Derudover er der i bygningsreglementet krav om, at køkkener skal forsynes med emhætte med udsugning over kogepladerne, Det skal selvfølgelig være i orden, før drømmekøkkenet kommer på plads i boligen.
Gulvet inde i køkkenet skal ligge over terræn ved mindst en af ydervæggene, og der skal være en rumhøjde på 2,3 meter. Ved et skråt loft skal der i øvrigt være minimum 2,1 m ved forkant af arbejds- og opbevaringspladser.

Desuden skal køkkenarbejdet kunne foregå på en hensigtsmæssig og betryggende måde, hvilket mest henviser til friafstanden ud for køkkenbordene og kogeøen. Denne afstand skal som en tommelfingerregel være minimum 110 cm og gerne 120, hvis der skal være flere i køkkenet på samme tid, eller hvis køkkenbordene ligger parallelt med hinanden.

Få inspiration til din køkkenindretning her