Hvis du går og drømmer om at skifte dit køkken, er både køkkenbutikker og –hjemmesider oplagte steder at besøge. Men rejsen mod en opfyldt køkkendrøm kan også gå via salgssider med brugte køkkener. Der findes nemlig mange gode køkkener på brugtmarkedet.

Hvilke fordele er der ved at købe dit køkken brugt?

Det er først og fremmest prisen, der gør, at mange ser det som en fordel at købe sit ’nye’ køkken brugt. Køkken er det 15. mest søgte på DBA, viser deres genbrugsindeks for 2022, og hårde hvidevarer, som fx køleskabe, ligger også højt på danskernes liste over genbrugskøb. 

Når du køber brugt, kan du - på grund af den attraktive pris - få mulighed for at købe en køkkentype, du måske ikke havde haft råd til ellers. Fx kan du ofte købe et brugt snedkerkøkken til for ca. 20% af prisen for et tilsvarende nyt. Du kan måske endda være heldig at finde dit brugte køkken helt gratis.

Når du køber brugt, er det også en fordel for klimaet. Der bruges mange ressourcer på at producere et helt nyt køkken, og for et standard-køkken udledes der næsten et helt ton CO2, når det skal produceres som nyt. Det aftryk sparer du klimaet for, når du køber dit køkken brugt.

Det eneste ekstra klimaaftryk, der kommer, når du køber et brugt køkken, er ved transporten hjem til din bolig, eventuelle ekstra reservedele for at få køkkenet til at fungere helt perfekt eller hvis køkkenet skal gives en let makeover med fx lidt maling eller olie.

Når du køber køkkenet brugt, kan du også være heldig at finde et køkken som er helt unikt, eller som måske ikke produceres mere. Mange ældre køkkener er lavet i robuste materialer og har måske lige præcis den retro stil, der passer i dit hjem. 

Hvilke ulemper er der ved at købe dit køkken brugt?

Den største ulempe ved at købe et køkken brugt er den tid, du skal bruge.
Når du skal finde det helt rigtige køkken på brugtmarkedet, er det sværere at finde det, du leder efter, end når du kigger på hylderne i en køkkenbutik. Derfor skal du sætte en del mere tid af til at finde et køkken, der både passer til den stil, du ønsker, og på de mål du har i dit køkkenrum.

Derudover skal du også forberede dig på, at du i nogle tilfælde selv skal ud og tage køkkenet ned, inden du kan få det med hjem og stille det op på ny.

Til sidst skal du måske også sætte tid af til at give en køkkenet en lettere renovering eller en såkaldt makeover, som kan bestå af fx nye håndtag på lågerne eller måske et nyt lag olie eller maling.   

En anden ulempe kan være, at meget gamle brugte køkkener kan være af en anden opbygning, kaldet rammeopbygning, og ofte også vil være lavere end nutidens standardkøkken. Her skal du altså være indstillet på at bruge mere tid på montering og justering af køkkenet. 

Køb af brugt køkken – sådan gør du

Mål og optegn dit køkkenrum

Før du køber et brugt køkken, skal du måle dit nuværende køkkenrum godt og grundigt op. Opmål arealet på rummet og også gerne rummets højde. Mål og notér derefter, hvor der evt. er stikudtag, vandrør, ventilation og afløb. Hvis du beholder de installationer, der allerede er i køkkenet, behøver du ikke at få en fagmand ud, og du kan på den måde spare en del tid og penge. 

Det kan også være, at du ønsker ændringer i dine installationerne og fx vil have flere stikkontakter rundt omkring i køkkenet, flytte håndvask og afløb til et andet sted i rummet eller ændre placeringen af dine hvidevarer. Hvis du vil det, kræver det, du får en fagmand ud.

Når køkkenrum og installationer er opmålt, tegnes alt ind på en tegning, som du kan bruge fremover. Jo flere mål og tegninger du har med dig i processen, desto lettere bliver den videre planlægning.

Gennemgå dine behov og dine muligheder

Det næste du skal gøre, er at danne dig et overblik over, hvad dit ’nye’ køkken skal kunne, og hvad det skal indeholde. 

Her skal du bl.a. overveje, hvilken opstilling dit kommende køkken skal have for at leve op til funktionskrav og regler. Optegn din køkkenopstilling og prøv eventuelt at tegne flere skitser, hvor du arbejder med forskellige mindste- og maksimummål. Dit udvalg bliver større, når du skal til at finde dit brugte køkken, hvis du er fleksibel med fx størrelsen på køkkenøen.

Det er også her, du skal overveje, hvilken stil du ønsker i dit køkken. Få inspiration på nettet, og gem billeder af køkkenløsninger, der inspirerer dig. Du kan formentlig ikke få alt til at ligne præcist, når du køber dit køkken brugt, men med små detaljer og fx et lag maling er der mange måder at gøre dit fremtidige køkken personligt.

Sådan finder du dit ’nye’ brugte køkken

Der findes i dag flere steder hvor du kan finde brugte køkkener. Sociale platforme, som fx Facebook, har mange grupper, hvor der handles eller bortgives brugte køkkener. Salgssteder som Den Blå Avis samt Gul og Gratis har også et stort udvalg af brugte køkkener, der går lige fra gratis køkkener til brugte designerkøkkener til favorable priser. 

I dag findes der også professionelle forhandlere af brugte køkkener, der fremviser køkkener både i fysiske butikker og på webshops på nettet. Derudover findes der køkkenfirmaer, der faktisk giver mulighed for at sælge og købe deres brugte køkkener over deres egne hjemmesider. Det er især højkvalitets- og snedkerkøkkenfirmaer, der leverer så høj kvalitet, at deres køkkener kan holde i flere generationer.

Herunder kan du se et udvalg af forhandlere, der sælger brugte køkkener:

Gennemgå det brugte køkken 

Når du har fundet det helt rigtige brugte køkken, er det en god ide at se det fysisk, inden du køber det. 

Her har du nemlig mulighed for at måle køkkenet op en ekstra gang og generelt få en fornemmelse af, hvordan det ser ud i virkeligheden, og om det lever op til dine forventninger.

Det er også her, at du skal være opmærksom på standen af køkkenet. Ofte vil et brugt køkken have mindre ridser og evt. hængsler, der hænger, men sørg for at notere, hvis der er slitage eller mangler, som sælger ikke allerede har gjort opmærksom på. 

En god huskeregel her er, at især køkkenbordpladen med rette kan være meget slidt. Køkkenbordplader bliver brugt flittigt, og det er derfor tit den del, der bærer mest præg af at være brugt. Køkkenbordpladen er også den del af køkkenet, der er sværest at tilpasse til dit eget køkken. I nogle tilfælde kan det derfor give mening at indkøbe en helt ny bordplade.

Hvis du køber køkkenet af en privatperson, der endnu ikke har taget køkkenet ned, er det også her, du skal være opmærksom på det brugte køkkens installationer. Er der ledninger fra de hårde hvidevarer, der går direkte ind i væggen, eller er der vandrør, der ikke kan aflukkes eller måske er rustet helt fast? Så skal der nemlig en professionel elektriker eller vvs’er til at afmontere installationerne, når køkkenet skal tages ned. 

Hvis du selv skal hjælpe med eller helt stå for at nedtage dit kommende køkken, er det en god ide at lave en klar aftale med køkkenets nuværende ejer forud for nedtagningen. Her bør I forholde jer til, hvordan I håndterer det, hvis der sker skader på køkkenet, installationer, gulv, vægge eller lignende i forbindelse med nedtagningen. Derved sikrer I, at der ikke opstår nogen problemer efterfølgende.

Få dit køkken hjem

Nu er du klar til at få dit køkken hjem til dig selv. Måske har du selv stået for at afmontere og transportere dit køkken, måske har sælger sørget for noget af det, eller du har haft et professionelt firma til at sørge for, at dit ‘nye’ køkken kommer hjem til dig i god behold. Lige meget hvad, er det en klar fordel, hvis køkkenet ankommer i samlede moduler. 

Hvis det brugte køkken skal skilles helt ad ned til mindste del, er der stor risiko for, at dele og skruer går tabt undervejs. Ligeledes er der ved køkkener af lavere kvalitet en risiko for, at det kan decideret ødelægge køkkenmodulerne, hvis de skal skilles ad.

At transportere et køkken i hele moduler kræver god plads på enten trailer eller varevogn. Til gengæld sparer du rigtigt meget tid på at samle køkkenet igen hjemme hos dig selv.   

Under afmontering og transport er det desuden meget vigtigt, at du sørger for, at køkkenet ikke bliver vådt af regn eller dug. 

Gør dit brugte køkken til dit eget drømmekøkken

Når køkkenet bliver sat op i din bolig, passer det måske bare perfekt ind i både størrelse og stil. Men det kan også være, at det stadigvæk har brug for et lille ansigtsløft, eller at du vil supplere med lidt ekstra skabsplads. Lige meget hvad er der mange muligheder.

Du kan sagtens supplere køkkenet med andre køkkenmøbler, der giver mere skabs- og bordplads. Det kan også være, du giver dit køkken en makeover med en gang maling og nogle nye greb. Der findes også snedkerfirmaer, der er specialiserede i at renovere brugte køkkener, og så findes der også køkkenløsninger, hvor det kun er låger og fronte, der udskiftes på det brugte køkken. Her kan en simpel internetsøgning lede dig i retningen af et firma, der passer til den stil, du ønsker i dit køkken.