Et solidt plankebord er et godt samlingspunkt både ude og inde, og du kan sagtens bygge et hjemmelavet plankebord.

Et flot plankebord til stuen eller terrassen, kræver først og fremmest gode planker, der er klar til arbejde med. Eg er et stærkt og modstandsdygtigt materiale og derfor et godt valg til et plankebord. Få plankerne høvlet af en professionel. Det er et omfattende arbejde at kaste sig ud i selv.

Se, hvad du skal kigge efter

Planken skal vende rigtigt, når du bygger dit plankebord. Barkkanten og årringene viser, hvilken side af planken, som skal vende opad.

Slib begge sider ad 2 omgange for at få en pæn og modstandsdygtig overflade. Først med kort 80 og derefter med korn 120 eller 150.

Se, hvordan du vender plankerne rigtigt

Før du samler plankerne til din bordplade, skal du behandle siderne på de midterste planker med olie. De bliver svære at komme til, når først bordet er samlet.

Få råd til olieringen

Sådan laver du benene til plankebordet

Plankebordet skal have nogle gode, solide ben at hvile på. Du kan købe færdige ben af metal eller træ, eller du kan bygge benene selv. Her er valgt en løsning med en u-profil i hver ende, som hver består af to stolper og en tværbjælke.

De rå planker er ikke lige brede overalt, så mål flere steder, inden du beslutter bredden på bordbenene.

Se, hvordan du finder en passende bredde i videoen

De 2 u-profiler kan samles på 2 måder:

  • Skær stolper og tværbjælke i smig, så de bliver samlet i en vinkel på 45 grader. På den måde undgår du et synligt endestykke fra tværbjælken under bordet.
  • Skru stolper og tværbjælke sammen i en vinkel på 90 grader. Bjælken skal hvile på stolperne, hvis det skal holde.

Bordbenene afgør højden på det færdige bord. Tag højde for bordpladens tykkelse, inden du skærer benene til i den rigtige længde.

Få tips til de to samlemetoder i videoen

Slib først indersiden af stolperne med en rystepudser eller centersliber. Mål ud til skruer og bor for, inden du samler de 2 u-profiler med lim og skruer.

Se, hvordan du måler ud og borer for i videoen

Montér til slut en stiver nederst på bordbenene for øget stabilitet.

Slib bordbenene. Vær særligt opmærksom på samlinger og hjørner.

Se, hvordan du monterer en afstiver i videoen

Sådan samler du plankebordet

Bordpladen samles ved at montere plankerne på en kraftig skinne. Mål nøjagtigt op og brug afstandsklodser for at få det bedste resultat.

Se, hvordan du monterer skinnen i videoen

Montér benene på bordpladen med solide vinkelbeslag. Sæt beslagene, så vinklen vender ind mod midten af bordet, så de bliver mindre synlige.

Få tips til montering af benene i videoen

Skjul eventuelt vinkelbeslagene ved at montere en lille klods på ydersiden. Klodsen er samtidig med til at øge stabiliteten.

Se, hvordan du skjuler beslagene i videoen

Sådan giver du dit plankebord finish

Plankebordet er nu samlet og skal have en omgang olie på undersiden. Brug hårdttræsolie, hvis bordet skal stå udenfor, når det er færdigt. Husk altid at følge anvisninger på produktet.

Denne type olie kan også bruges, hvis du laver et plankebord til indendørs brug. Ved indendørs brug kan du vælge andre typer af olie med pigmentering eller lakeringer for et anderledes udtryk.

Fordel olien godt. Lad den stå og trænge ind i træet i 15-20 minutter. Tør efter med en bomuldsklud, så olien ikke laver hinder og senere skaller af.

Få tips til behandling af bordet i videoen

Skal dit plankebord bruges udenfor, er det vigtigt at montere gummidutter under benene, så de ikke kan suge vand fra jorden.

Se, hvordan du monterer dutterne i videoen

Plankebordet er næsten færdigt, men enderne på bordpladen mangler at blive skåret til med en rundsav eller en fukssvans/sav.

Rundsav: Undgå at flosse kanten på bordpladen ved at skære for med en hobbykniv.

Fukssvans/sav: Efterbehandl endestykkerne med en slibemaskine eller rystepudser

Se, hvordan du skærer enderne til

Plankebordet er nu færdigt, og mangler kun 2 gange oliebehandling.

Fordel olien på bordpladen med en svamp og lad olien stå og trække, så træet bliver mættet.

Tør efter med en klud. Slib eventuelt bordpladen med korn 180 eller korn 240 langs med årerne, hvis træet har rejst sig en smule efter oliebehandlingen.

Slut af med endnu en oliebehandling og tør efter med en bomuldsklud.

Se tips til efterbehandling i videoen

Relaterede videoer

I en serie af videoer viser vi, hvordan du laver et flot plankebord. Vi starter på savværket for at se, hvordan en egetræsstamme bliver forarbejdet til planker.

Se videoen her

Hvalsø Træværk har store mængder affaldstræ i form af træflis. Men i stedet for bare at lade træet gå til spilde, bliver det brugt til at opvarme 1200 huse.

Se hvordan i videoen her