Er dine vægge skrammede og grimme? Eller er du bare blevet træt af hvide vægge og har lyst til farve og mønstre? Så kan nyt tapet være en mulighed.

Vælg det rigtige tapet

En god overvejelse, hvis du vil have nyt tapet er om hele rummet skal tapetseres, eller vil du bare have én væg med tapet? Uanset hvad, er det en god idé at få prøver med hjem fra forretningen, så du kan se, hvad der passer til dine møbler og dit øvrige inventar.

Sådan gør du, hvis du har tapet i forvejen

Hvis den gamle tapet sidder som den skal, kan du næsten tapetsere med det samme, medmindre det gamle tapet er mørkere end det nye. Hvis det er tilfældet, bliver du nødt til at fjerne det gamle.

Tapetsammenføjninger, som overlapper, skæres bort og spartles jævne eller slibes ned med sandpapir, så de gamle kanter ikke ses under det nye tapet. Også bobler skæres væk og spartles.

Hvis du vil male lister og paneler, er det nu, det skal gøres. Resultatet bliver bedre, end hvis du venter til efter tapetseringen.

Tip

Hvis der fx er 30 cm til hjørnet, skal du skære tapetet i en bredde på 31 cm, så det går en cm over på næste væg.

Læs anvisningen på tapetrullerne, inden du går i gang

Når forarbejdet er færdigt, er du klar til næste trin. Her skal du bruge et tapetbord eller en køkkenbordplade, der er længere end banerne, så der ikke kommer klister på bordet og dermed på forsiden af tapetet, når banerne forskubbes.

Læs anvisningerne på tapetrullerne om, hvor længe tapetet skal trække, inden det sættes op, og om hvilken type tapetklister der skal anvendes.

Følg herefter billedguiden herunder.

Sådan sætter du nyt tapet på væggen

Værktøj

  • Bredspartel, 35 cm
  • Tapetbørste
  • Hobbykniv
  • Malerrulle til tapetklister
  • Tommestok
  • Vaterpas eller lod til at få første bane lodret

Materialer

  • Svamp
  • Tapet

Sådan gør du

1
Fjern gammel og løs tapet. Slib sammenføjninger og spartel huller.
2
Mal dørkarm, paneler og loftslister, inden du tapetserer. Så bliver resultatet nemlig pænere, end hvis du venter, til tapetet er sat op.
3
Skær banerne til, så du har 5 cm ekstra tapet i top og bund. Skriv numre bag på banerne, hvis de har mønster. Rul tapetklister på fra banens midte og ud mod kanterne.
4
Det er vigtigt, at du ikke ruller den første bane skævt. Få den helt lodret ved at måle med et vaterpas eller lod, at banen sidder helt lige.
5
Før tapetbørsten fra top til bund og fra midten ud mod kanterne.
6
Skær overskydende tapet væk i kanterne ved hjælp af en bredspartel og en hobbykniv.
7
Fortsæt, til al dit tapet er oppe. Ved alle vinduer, døre og hjørner skal du måle, at banerne stadig er lodrette. Til sidst skal du blot sikre dig, at mønstret passer og glatte de sidste ujævnheder ud.