Er dine vægge skrammede og grimme og trænger til en ordentlig makeover? Eller er du bare blevet træt af hvide kedelige vægge og har lyst til noget kulør - fx i form af et spændende tapet med funky farver og mønstre?

En omtapetsering eller ny farve på væggen gør underværker og giver dig ny stil i hjemmet. Her er trickene, der gør det lettere for dig, når du skal i gang med tapetkost og malerpensel.

Vælg det rigtige tapet

Hvis du vil have nyt tapet, kommer første spørgsmål: Skal hele rummet tapetseres, eller vil du bare have én væg med tapet?

Så skal du vælge tapet. Det er en god idé at få prøver med hjem fra forretningen, så du kan se, hvad der passer til dine møbler og dit øvrige inventar.

Sådan gør du, hvis du har tapet i forvejen

Hvis den gamle tapet sidder perfekt, kan du næsten tapetsere med det samme, medmindre det gamle tapet er mørkere end det nye. Hvis det er tilfældet, bliver du nødt til at fjerne det gamle.

Tapetsammenføjninger, som overlapper, skæres bort og spartles jævne eller slibes ned med sandpapir, så de gamle kanter ikke ses under det nye tapet. Også bobler skæres væk og spartles.

Hvis du vil male lister og paneler, er det nu, det skal gøres. Resultatet bliver bedre, end hvis du venter til efter tapetseringen.

Tip

Hvis der for eksempel er 30 cm til hjørnet, skæres tapetet i en bredde på 31 cm, så den går en cm over på næste væg.

Læs anvisning på tapetrullerne, inden du går i gang

Når forarbejdet er færdigt, er du klar til næste trin. Her skal du bruge et tapetbord eller en køkkenbordplade, der er længere end banerne, så der ikke kommer klister på bordet og dermed på forsiden af tapetet, når banerne forskubbes.

Læs anvisningerne på tapetrullerne om, hvor længe tapetet skal trække, inden det sættes op, og om hvilken type tapetklister der skal anvendes.

Følg herefter billedguiden herunder.