Gode tips og råd til en mere bæredygtig bolig

Der er en lang række måder, du kan gøre boligen og livet i den mere bæredygtigt. Nogle af ideerne kræver en investering, andre er helt gratis. Nogle indebærer måske større ændringer i jeres hverdag, andre er nemme at indføre. Nogle passer slet ikke til dit boligliv, andre gør du måske allerede. Gå på opdagelse i vores mange gode tips og råd til en mere bæredygtig bolig herunder. 

Del haveredskaber med naboerne

Du bruger dem alligevel så sjældent, at det ikke gør en forskel, om du skal hente dem hos naboen. Og det er billigere at dele. Jo færre ting vi køber, desto mindre miljøbelastning fra produktionen af ting.

Brug færre ting

Spar på ressourcerne, så overvej en ekstra gang, om du har brug for at købe nye ting.

Genbrug paller som byggematerialer

En palle behøver ikke at blive smidt ud. Har du modtaget ting på en palle, kan du genbruge den.

Reparér i stedet for at smide ud

Du sparer på naturens ressourcer og råstoffer ved at reparere fremfor at købe nyt. Selvom det nogle gange kan virke billigere at købe en ny ting i stedet for at reparere, er det bæredygtigt at reparere, da det forlænger levetiden af det, vi allerede har.

Sluk for strømmen, når du tager væk

Du kan spare på forbruget af standbyenergi. Er du alligevel væk på weekend eller ferie, kan du lige så godt lukke ned for alt det, der ikke har brug for at være tændt eller stå på standby.

Køb certificeret træ

Gå efter miljømærket træ. FSC og PEFC er de to mest udbredte ordninger i Danmark. Og uanset om det er træ til din gavl, dit køkken eller dit spisebord, er det en god idé at gå efter miljømærket træ - du sikrer blandt andet, at der plantes et nyt træ, når et andet er blevet fældet.

Renovér i stedet for at bygge nyt

Det koster mange ressourcer at bygge nyt, og derfor er det bæredygtigt at renovere det eksisterende i stedet for at rive ned og bygge nyt.

Tag opladeren ud

Spar på forbruget af standbyenergi. Hiv opladeren ud af din tablet, telefonen mv., når det elektroniske udstyr er ladet op, og tag opladeren ud af stikkontakten.

Drop indkøbsposer

Plastikposer er en belastning for miljøet, da produktionen kræver fossile brændstoffer og udleder CO2. Derudover har plastikposer en kort levetid. Brug i stedet stofnet.

Vælg hæk fremfor plankeværk

En hæk er bedre for biodiversiteten end et plankeværk. Hækken kan give føde til bier og ynglesteder til småfugle. Den kan også være med til at forbedre akustikken udendørs, være pæn at se på og sprede dufte i haven. Har du i forvejen et plankeværk, som du gerne vil erstatte med en hæk, kan du genbruge plankerne til andre byggeprojekter.

Udskift dit oliefyr

Bak op om den grønne omstilling, og erstat de fossile energikilder med fjernvarme eller en varmepumpe. Så sparer du også på varmeregningen.

Del dine ting med andre

Det koster råstoffer og belaster miljøet, hver eneste gang ting bliver produceret. Og vi har mange ting, vi ikke bruger så tit, fx køkkenmaskiner, værktøj og haveredskaber. Ved at dele tingene med andre i nabolaget, kan I spare på mængden af ting, der bliver produceret, og dermed hjælper I klimaet.

Få lavet udvendig efterisolering

Du kan spare på energien ved at efterisolere udvendigt. Har du fx et gasbetonhus, kan det formentlig betale sig at efterisolere den massive ydervæg.

Sænk temperaturen i varmtvandsbeholderen

Du kan spare på energiforbruget ved at sænke temperaturen i varmtvandsbeholderen.

Hold rent i stedet for at gøre rent

Du kan spare på de skrappe kemikalier. Jo oftere, du rengør dit hjem, jo mildere kemikalier kan du nøjes med at bruge.

Skift til energiruder

Gamle termoruder holder dårligt på varmen. Er dine ruder i vinduer og døre almindelige gammeldags termoruder, bør du skifte til energiruder. Vær opmærksom på, at du kan nøjes med at skifte ruderne - du kan sagtens bevare vinduerne, hvis de er i god stand.

Gør din have mere ”vild”

Øg biodiversiteten med en mere vild have. Det vil hjælpe insekterne og småfuglene, og måske kan du endda være med til at reducere CO2-udledningen?

Flyt i noget mindre

Jo mindre du bor, desto færre ressourcer koster det. Skal du flytte, så undersøg grundigt, hvor stor en bolig du egentlig har behov for. Jo større hus, jo større tendens til at fylde det op med flere ting, der koster ressourcer, penge og plads, og det kan ende med ekstra tid på rengøring og vedligehold.

Køb et bæredygtigt juletræ

Et juletræ har en kort levetid, hvis det ender med at blive kasseret og brændt efter brug. Vælg i stedet et juletræ i potte, som efter brug kan blive plantet i haven. Men vent med at plante, til frosten er væk, og husk vanding.

Sælg dine brugte ting

I stedet for at ende i affaldscontainerne på genbrugspladsen kan de få nyt liv andet sted. Du sparer både på naturens ressourcer og tjener lidt ekstra lommepenge.

Hold høns

De producerer både gødning og æg - og kan måske endda blive til suppe en dag. Og så kan de holde skadedyr nede.

Få varme fra en varmepumpe

En varmepumpe belaster miljøet mindre end et gammelt gasfyr eller oliefyr, og du sparer samtidig på varmeregningen. Har du ikke råd til at købe en varmepumpe, så køb varme på abonnement fra en varmepumpe.

Stil krav til din håndværker

Det er ikke en garanti, at din håndværker tænker bæredygtighed, når der bygges. Ved at stille spørgsmål og krav er du med til at flytte flere led i en mere bæredygtig retning.

Spar på strømmen i hverdagen

Vores strømforbrug er højt, fordi vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk helt, når ikke du bruger dine apparater. Så reducerer du klimabelastningen, samtidig med at du sparer penge på elregningen.

Brug ingenting, hvis det er muligt

Der er ikke brugt ressourcer og energi på det, vi ikke bruger. Det er ikke altid muligt at bruge ingenting - men nogle gange er det måske?

Kontakt en energikonsulent

– og bliv opmærksom på mulige energibesparelser i din bolig. En energikonsulent er ofte givet godt ud.

Genbrug skruer, beslag og hængsler

Hvis de ikke fejler noget, sparer du også penge i byggemarkedet.

Vedligehold dine bygningsdele

Det sikrer materialerne en lang levetid. Det lyder enkelt og ligetil, men vi er en del, som først vedligeholder, når det næsten er for sent i stedet for at være på forkant, og det kan føre til en endnu større regning og mere frustration, end hvis du holder din bolig vedlige undervejs.

Begræns udendørs belysning

Spar på energiforbruget ved at sætte en sensor eller timer på din udendørs belysning, så den kun lyser, når der er brug for det. Derudover kan sensorstyret lys forstyrre mulige indbrudstyve og dermed modvirke indbrud.

Drop nye betonfliser i haven

Undgå miljøbelastningen fra betonproduktion, og brug i stedet mere naturligt materiale som fx træflis til stier. Det sikrer også en bedre nedsivning af regnvand.

Genbrug regnvand til toiletskyl og tøjvask

Du får mindre vandforbrug, sparer penge og får færre problemer med kalk ved at bruge regnvand. Vil du gerne genbruge regnvand i større omfang, kan du investere i et regnvandsanlæg med en stor tank, som evt. graves ned i jorden.

Bo på mindre plads

Du kan sikre et lavere varmeforbrug, og du får mindre at rengøre og vedligeholde ved at udnytte arealet bedst muligt.

Brug servicet flere gange

Spar på vand, sæbe og elektricitet ved at springe opvasken af glas, tallerken og bestik op en gang imellem. Medmindre servicet er fyldt med mange madrester, kan det måske genbruges til næste måltid.

Lån en boremaskine

Vi behøver ikke alle sammen eje vores egen boremaskine. En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter.

Brug en eldrevet plæneklipper

…i stedet for en benzindrevet, da benzin er en større belastning for miljøet. Eller du kan måske ligefrem bruge en håndskubbet plæneklipper.

Drop spagnum

Udvindingen er både ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.

Vask dit tøj i koldere eller koldt vand

Vi sparer på energien, og tøjet holder længere ved at vaske ved lavere temperaturer, og meget af vores tøj kan sagtens blive rent i koldere vand. Husk det rigtige vaskemiddel.

Sig nej tak til reklamer og aviser

Der bruges mange ressourcer på fremstillingen og udbringningen – især hvis du alligevel ikke læser dem.

Tænd langsomt for varmen

Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2, hvis du tænder dit fjernvarmeanlæg langsomt, efter at det har været sommerlukket.

Byg mere i træ

Produktionen af træ er mere klimavenlig sammenlignet med produktionen af traditionelle byggematerialer.

Køb havemøbler af træ

Træ er et mere bæredygtigt materiale, end hvis du vælger havemøbler i plastik, som kræver fossile brændstoffer under produktionen. Skal du ud at investere i havemøbler, er det altså bæredygtigt at vælge nogle i træ.

Stop et løbende toilet

Et løbende toilet kan koste op mod 100 m3 og flere tusinde kroner om året - selv hvis det kun løber en smule. Reparér derfor dit toilet med det samme, hvis det løber.

Energirenovér din bolig

Vi kan spare en masse energi og opnå en bedre komfort i vores boliger, hvis vi energirenoverer. Mange af vores boliger er opført med begrænsede mængder isolering.

Send til genbrug - ikke afbrænding eller affald

Skal du rive ned, kan dine materialer og ting få nyt liv. Dermed sparer du på den samlede produktion og mængde af ressourcer.

Brug holdbare materialer

Når du skal vælge materialer til byggeprojekter, inventar eller andet, kan det betale sig at tænke over holdbarheden. Vælg så vidt muligt materialer, der er produceret med en lav klimabelastning, og husk at selvom kvalitet nogle gange koster flere penge her og nu, vil gode materialer i reglen samlet set holde længere.

Lun dine boller på en brødrister

Det kræver en del energi, når ovnen skal varmes op. Så brug brødristeren til bollerne – hvis det er nødvendigt at lune dem.

Installér en recirkulations-bruser

En recirkulationsbruser sparer energi, og du får en lavere vandregning. Så skal du renovere dit gamle badeværelse, kan du med fordel købe en recirkulations-bruser.

Skift din belysning til LED-pærer

Hvis du stadig har nogle af de traditionelle lyspærer, kan du spare mange penge i strøm ved at skifte til LED-pærer. Skift fra sparepærer til LED giver også et bedre lys.

Kompostér dit haveaffald

Spar turen til genbrugspladsen, og genbrug selv dit eget haveaffald. Det kan blive til god, naturlig gødning i din have.

Drop engangsservice

Engangsservice er en klimabelastning, fordi det koster ressourcer at producere og kun bliver anvendt en enkelt gang. Når du spiser i haven, skoven eller på stranden, kan du i stedet bruge dine normale tallerkner, bestik og glas. Er du øm om dit porcelæn, kan du købe billige tallerkner og glas, du kan bruge i mange år udendørs.

Få lavet et el-tjek

Vi bruger meget strøm i vores bolig til underholdning og “ting og sager”. Bliv bekendt med, hvor meget du egentlig bruger, og hvad du måske kan spare.

Dyrk dine egne grøntsager og krydderurter

Ved at dyrke dine egne grøntsager kan du selv styre, at de bliver dyrket helt uden brug af kemikalier. Derudover sparer du transporten af grøntsager og krydderurter fra produktion via supermarked til dit hjem. Det kræver ikke et drivhus eller en stor have - selv i en lille lejlighed kan du dyrke både krydderurter og grøntsager.

Udskift dine termostater

Nye termostater på radiatorerne kan nemmere styre temperaturen, og du kan spare både varme og penge. Har du gamle termostater, kan du derfor med fordel skifte til nogle moderne og mere effektive.

Byg fleksibelt

Jo mere fleksibelt vi indretter vores boliger, desto bedre kan vi udnytte pladsen og spare ressourcer på mange ombygninger. Har du behov for at bygge nyt, så byg derfor fleksibelt, så fx en tilbygning med to værelser og badeværelse nemt kan laves om til en stue og badeværelse senere.

Køb en plæneklipper i fællesskab med dine naboer

Jo færre ting vi samlet set køber, desto mindre er klimabelastningen fra produktion af ting og sager. Køb fx én god plæneklipper sammen med nogle naboer - det er bedre end at købe fire dårlige, og I er samtidig flere til at stå for vedligeholde og dække evt. udgifter til reparationer. At dele med naboerne styrker også naboskabet.

Brug genopladelige batterier

... i stedet for engangsbatterier. Både produktionen af batterier og selve batterierne er en belastning for miljøet.

Tag kortere bade

Jo mindre vand der bruges, jo mere spares der. Jo mindre vand der skal opvarmes, jo mindre energi bruges der.

Tænk på lang levetid

Overvej om ting og materialer kan holde i lang tid, når du køber nyt. Så undgår du at spilde ressourcer ved at smide væk og købe nyt igen inden for kort tid.

Energirenovér og få rabat

En energirenovering kan reducere varmespildet i din bolig. Nogle forbedringer i boligen kan løbe op i pris, men der er forskellige støtteordninger. Både bygningspuljen og håndværkerfradraget giver tilskud eller fradrag ved energiforbedringer.

Lad græsset vokse

Lad hele eller dele af græsplænen vokse. Det giver en højere biodiversitet, og du sparer på brugen af plæneklipperen. Det medfører mindre slid på maskinen og mindre benzinforbrug. Også havemaskiner, der kører på el, har et betydeligt energiforbrug.

Vælg en miljømærket maling

Undgå så vidt muligt skadelige kemikaliedampe, hvis du skal male i din bolig. Vælg en maling, der er godkendt af en mærkningsordning som 'Indeklimamærket' eller 'Svanemærket', og husk ordentlig udluftning med gennemtræk i minimum en uge, efter du har malet.

Brug certificerede materialer

Hvis du kan skaffe certificerede materialer til dit byggeprojekt, sikrer det, at der er taget hensyn til alle led i fødekæden, og der er tænkt over miljøhensyn.

Udskift dit gamle naturgasfyr

Fjernvarme eller en varmepumpe er en grøn energikilde i modsætning til naturgas.

Køb dansk og allerbedst lokalt

Ligegyldigt om det er madvarer, byggematerialer eller nyt til boligindretningen, kræver det mindre CO2-tung transport, hvis tingene er produceret her til lands.

Hulmursisolér din murstensydervæg

Hvis din hulmur ikke er isoleret, kan der være et stort varmetab. Der er stadig huse i mursten med murstensvægge med hulrum uden isolering - få tjekket, om din skal efterisoleres.

Lad dit tøj lufttørre

Hæng dit vasketøj op udendørs i stedet for at bruge tørretumbleren. Det slider langt mindre på tøjet og sparer el.

Flyt i bofællesskab

I bofællesskaber deler man ofte mere - lige fra fælles kvadratmeter til ting og sager. Det er dermed mindre belastende for klimaet, da der produceres færre ting. Undersøgelser viser også, at fx seniorer, der bor i bofællesskab, oplever stærkere nabofællesskab, højere livskvalitet og føler sig mindre ensomme.

Ud med brændeovnen

Brændeovnen sviner med skadelige røgpartikler både inde og ude. Og så tager den en masse plads i dit hjem og besværliggør en god møblering.

Opsaml regnvand

Spar på vandforbruget ved at opsamle regnvand, som du kan bruge til at vande i haven eller til at vaske vinduer eller bilen. Regnvand indeholder næsten ingen kalk og giver derfor et pænere resultat, når du vasker bil eller pudser vinduer.

Tjek for bæredygtige løsninger

Undersøg, om du har valgt den bedste løsning, før du handler – hvad findes der fx af bæredygtige byggematerialer i dit lokale byggemarked. Der er også kommet nye byggemarkeder, der specifikt sælger bæredygtige materialer.

Undlad at bygge en carport

Har du ikke en carport, kan du godt spare materialer og arbejdskraft - bilen kan sagtens holde til vind og vejr, selvom den ikke står under halvtag.

Skift cirkulationspumpe

Gamle cirkulationspumper bruger mere energi end nye. De kører med faste trinintervaller og tager ikke hensyn til boligens aktuelle forbrug af varme. Er din cirkulationspumpe af den gamle type med, så skift den til en moderne og energieffektiv type.

Skær ned på blomster i krukker

Planter i udendørs krukker har ofte en kort, sæsonbetinget levetid.

Plant flere frugttræer

Du kan høste dine egne afgrøder, der er dyrket uden kemi, og samtidig vil være smukke at se på i haven. Træer optager CO2, og frugttræer er også til gavn for dyrelivet.

Drop grillen

Brug dit komfur i stedet – eller brug en elektrisk grill i stedet for en, der drives af kul eller gas, som er skidt for klimaet.

Spar på energien

Uanset om det er varme eller el, vi bruger, er der blevet udledt CO2 til denne produktion. Bruger vi mindre, udledes der mindre. Start med at slukke for alt det, du ikke bruger, og sænk temperaturen, når du ikke er hjemme. Små ændringer leder ofte til store forskelle.

Drop ukrudtsbrændere og gift

Både produktionen og brugen af en ukrudtsbrænder er skidt for miljøet, ligesom gift og sprøjtemidler også er. Fjern ukrudt med håndkraft, eller lær at elske dine ”nye” haveplanter. Mange planter, der bliver opfattet som ukrudt, kan bruges i madlavningen som salat, krydderurter eller til fx te.

Giv dit køkken et langt liv

Drømmer du om et nyt køkken, kan du spare mange ressourcer ved at vente nogle år. Måske kan du nøjes med at give køkkenet et nyt look med nye låger, greb eller lignende.

Sænk temperaturen indendørs

Du kan spare både energi og penge på at skrue et par grader ned for varmen i hele eller dele af boligen.

Skift til et to-skyls toilet

Mens ældre toiletter bruger 9 eller 12 liter vand pr. skyl, bruger et nyt med to typer skyl enten 3 og 6 eller 2 og 4 liter vand pr. skyl, så du kan spare markant på vandforbruget med et to skyls-toilet og kan hurtigt spare investeringen hjem igen.

Sluk for vandet

– når det bare løber, mens du sæber dig ind i badet, børster tænder m.v.

Reparér den dryppende vandhane

Du sparer både på vandforbruget, men også på pengepungen - og du slipper for den irriterende lyd af dryp i håndvasken.

Tænk cirkulært

Selvom et materiale ét sted ikke kan bruges mere, kan det måske bruges et andet sted i samme eller en anden funktion af enten dig eller en anden. Vi sparer ressourcer, hvis de materialer, vi allerede har, kan bruges igen.

Undgå kunstgødning

Kunstgødning er kemisk fremstillet. Brug i stedet kompost, naturgødning eller dyregødning.

Brug genbrug

Ved at bruge genbrug forlænger du levetiden på ting, og du sparer på produktionen af nye ting. Genbrug kan købes i genbrugsbyggemarkeder eller online markedspladser som dba.dk. Genbrug er bedst ude. Brug det indenfor med omtanke af hensyn til rester af skadelige stoffer.

Efterisolér dine varmerør

Uisolerede varmerør i kælder eller krybekælder er kilder til stort varmetab. En simpel efterisolering sikrer, at du sparer på energiforbruget.

Reducér din brug af streaming

Streaming bruger rigtig meget datakraft og medfører, at der konstant skal opføres nye datacentre med stort elforbrug til følge.

Optimér de eksisterende m²

Det kan være, du kan opnå de ønskede funktioner i de eksisterende kvadratmeter i stedet for at bygge ud eller nyt. Vi sparer ressourcer og energi for hver en kvadratmeter, vi ikke bygger.

Lad træerne vokse

Træer optager CO2 og er gode for biodiversiteten. I stedet for at beskære træerne, så lad dem vokse.

Vedligehold dit træværk

Du sikrer træet en lang levetid, hvis du husker at vedligeholde dit træværk. Brug en miljøskånsom træbeskyttelse.

Sortér dit affald

Alle i hele landet skal sortere 10 slags affald ifølge nye regler. Støt op om sorteringsordningerne, da det giver mulighed for at genanvende store dele af vores affald.

Køb grøn strøm

Vælg en grøn el-leverandør. Nogle selskaber leverer strøm fra vedvarende energikilder som sol og vind, mens nogle selskaber ydermere støtter udviklingen af grøn energi.

Find alternativer til maling

Overvej, om du kan istandsætte dine indendørs møbler med andet end maling – fx sæbebehandling. Sæbe er mindre miljøbelastende end maling.

Kog vand i en elkedel

Hvis du fx skal koge pasta, er det mere energieffektivt at koge vandet i en elkedel og hælde det i en gryde efterfølgende, end det er at varme det op i en gryde på kogepladen. Det gælder dog ikke, hvis du har en induktionskogeplade.

Efterisolér dit loft

Har du begrænset mængde eller ingen isolering på dit loft, er det kilde til et stort varmetab. Du kan spare på energiforbruget og varmeregningen ved at efterisolere loftet.

Tis i badet

... når du alligevel tager brusebad. Du sparer dermed på vandforbruget til toiletskyl.

Spar på lånet til energirenovering

Flere banker har gode lån, hvis du skal energirenovere. Ved at vælge en bank med fokus på bæredygtighed, kan du være med til at bevæge hele samfundet i en bæredygtig retning.

Aflæs din elmåler

Gør det en gang om ugen, og hold øje med dit forbrug. Dette giver bedre motivation til at spare på strømmen, da resultatet bliver tydeligt. Bruger du el til opvarmning til fx en varmepumpe, vil du samtidigt hurtigt opdage, hvis der opstår fejl, hvor elforbruget pludselig stiger voldsomt.

Byg en skillevæg i træ

Får du brug for at bygge en skillevæg, kan du med fordel vælge at beklæde den med træ i stedet for gips. Træ er nemmere at pille ned og genbruge til et andet byggeprojekt.

Brug skruer fremfor søm

Byg, så det er nemt at skille ad. Bruger du fx skruer, når du bygger, gør du det nemmere at udskifte, adskille og flytte uden at brække det fra hinanden og ødelægge det.

Drop sprøjtemidler

Undgå at belaste naturen med kemikalier fra sprøjtemidler. Fjern i stedet ukrudt manuelt. 

Undgå madspild

Udnyt dine madrester, så du undgår spild. Spildt mad er - ligesom alle andre spildte ting - en unødig belastning af klimaet under produktion og transport.

Brug juletræet under dine rododendron

Det er bedre at genbruge juletræet end at smide det væk til forbrænding. Du kan med fordel klippe juletræet i mindre stykker og strø ud under dine rododendron eller andre surbundsplanter. Grannålene gør jorden mere sur, og du kan skære ned på spagnum, som er ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.

Bevar og reparér fremfor at udskifte

Nye vinduer, ny terrasse, ny facade? Det koster både råstoffer og energi at producere nyt. Overvej derfor nøje, om du kan bevare og reparere det eksisterende, før du skifter ud med nyt.

Brug saltlage i stedet for salt på fortovet

Når det er frostvejr, kan du spare op mod 40 procent ved at salte fortov og indkørsel med saltlage i stedet for salt for at undgå, at de bliver glatte - og dermed er det en fordel for miljøet.