Gode tips og råd til en mere bæredygtig bolig

Der er en lang række måder, du kan gøre boligen og livet i den mere bæredygtigt. Nogle af ideerne kræver en investering, andre er helt gratis. Nogle indebærer måske større ændringer i jeres hverdag, andre er nemme at indføre. Nogle passer slet ikke til dit boligliv, andre gør du måske allerede. Gå på opdagelse i vores mange gode tips og råd til en mere bæredygtig bolig herunder. 

Sænk temperaturen indendørs

Du kan spare både energi og penge på at skrue lidt et par grader ned for varmen i hele eller dele af boligen. For hver grad du sænker temperaturen i boligen, kan du spare ca. 5 procent på varmeregningen. Så sænker du 2 grader, sparer du ca. 10 procent. Der bør minimum være 17-18 grader i alle i alle rum.

Brug færre ting

Spar på ressourcerne, så overvej en ekstra gang, om du har brug for at købe nye ting.

Genbrug paller som byggematerialer

Køber du nyt og modtager ting på en palle, så brug den fx til en havelåge, hylder i skuret eller havemøbler.

Reparér i stedet for at smide ud

Selvom det nogle gange er billigere at købe en ny i stedet for at reparere, giver det god mening at reparere, da det forlænger levetiden af det, vi allerede har. Samtidig sparer du på naturens ressourcer og råstoffer ved at reparere fremfor at købe nyt.

Sluk for strømmen, når du tager væk

Er du alligevel væk på weekend eller ferie, kan du lige så godt lukke ned for alt det, der ikke har brug for at være tændt eller stå på standby.

5 bæredygtige bordplader

En bæredygtig bordplade kan komme i mange afskygninger, og den behøver hverken at se anderledes ud eller koste mere end den traditionelle bordplade.

Køb certificeret træ

Uanset om det er træ til din gavl, dit køkken eller dit spisebord, er det en god idé at gå efter miljømærket træ. FSC og PEFC er de to mest udbredte ordninger i Danmark. Du sikrer, at der plantes et nyt træ, når et andet er blevet fældet.

Renovér i stedet for at bygge nyt

Med lidt teknisk snilde og hårdt arbejde kan du måske komme i mål ved at renovere det eksisterende i stedet for at rive ned og bruge nye ressourcer på at bygge nyt op. Desuden er det ofte lettere at bevare den originale stil, når du renoverer fremfor at bygge nyt helt fra bunden.

Tag opladeren ud

Hiv opladeren ud af din tablet, telefonen mv., når det elektroniske udstyr er ladet op, og tag opladeren ud af stikkontakten.

Drop indkøbsposer

Brug genanvendelige net.

Undlad at bygge et plankeværk

Plant i stedet hæk, som er godt for biodiversiteten. Vent gerne til senere på sommeren, før du klipper hækken, så der er føde til bier og ynglesteder til småfugle. En hæk kan være med til at forbedre akustikken udendørs, være pæn at se på og sprede dufte i haven.

Udskift dit oliefyr

Bak op om den grønne omstilling, og erstat de fossile energikilder med fjernvarme eller en varmepumpe. Så sparer du også på varmeregningen.

Del dine ting med andre

Vi har mange ting, vi ikke bruger så tit. Køkkenmaskiner, værktøj og haveredskaber.

Få lavet udvendig efterisolering

Har du fx et gasbetonhus, kan du spare på energien ved at efterisolere den massive ydervæg.

Gør din have mere ”vild”

Øg biodiversiteten. Insekterne og småfuglene har brug for hjælp. En vild have kan sagtens være smuk – og måske får du en mindre græsplæne at slå?

Hold rent i stedet for at gøre rent

Jo oftere, du rengør dit hjem, jo mildere kemikalier kan du nøjes med at bruge.

Skift til energiruder

Er dine ruder i vinduer og døre almindelige gammeldags termoruder, bør du skifte til energiruder.

Sænk temperaturen i varmtvandsbeholderen

I et almindeligt parcelhus udgør energiforbruget til det varme vand i vandhanen typisk 15-30 procent af det samlede energiforbrug til opvarmning. Den optimale temperatur i varmtvandsbeholderen er 55 grader og 50 grader ved vandhanen.

Flyt i noget mindre

Skal du flytte, så undersøg grundigt, hvor stor en bolig du egentlig har behov for. Jo større hus, jo større tendens til at fylde det op med flere ting, der koster ressourcer, penge og plads, og det kan ende med ekstra tid på rengøring og vedligehold.

Køb et bæredygtigt juletræ

Et juletræ i potte kan efter brug blive plantet i haven. Men vent med at plante, til frosten er væk, og husk vanding.

Sælg dine brugte ting

I stedet for at ende i affaldscontainerne på genbrugspladsen kan de få nyt liv andet sted. Du sparer både på naturens ressourcer og tjener lidt ekstra lommepenge.

Hold høns

De producerer både gødning og æg - og kan måske endda blive til suppe en dag. Og så kan de holde skadedyr nede.

Få varme fra en varmepumpe

En varmepumpe belaster miljøet mindre end et gammelt gasfyr eller oliefyr, og du sparer samtidig på varmeregningen. Har du ikke råd til at købe en varmepumpe, så køb varme på abonnement fra en varmepumpe.

Stil krav til din håndværker

Det er ikke en garanti, at din håndværker tænker bæredygtighed, når der bygges.

Spar på strømmen i hverdagen

Vores strømforbrug er højt, fordi vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk helt, når ikke du bruger dine apparater. Så sparer du også på elregningen.

Brug ingenting, hvis det er muligt

Det siger sig selv, at der ikke er brugt ressourcer og energi på det, vi ikke bruger.

Kontakt en energikonsulent

– og bliv opmærksom på mulige energibesparelser i din bolig. En energikonsulent er ofte givet godt ud.

Genbrug skruer, beslag og hængsler

Hvis de ikke fejler noget, sparer du også penge i byggemarkedet.

Vedligehold dine bygningsdele

Det sikrer materialerne en lang levetid. Det lyder enkelt og ligetil, og det er det også. Vi er bare nogle, som først vedligeholder, når det næsten er for sent, i stedet for at være på forkant, og det kan føre til en endnu større regning og mere frustration, end hvis du holder din bolig vedlige undervejs.

Begræns udendørs belysning

Sæt sensor eller timer på din udendørs belysning, så den kun lyser, når der er brug for det. Derudover kan sensorstyret lys forstyrre mulige indbrudstyve og dermed modvirke indbrud.

Drop nye betonfliser i haven

Brug i stedet mere naturligt materiale som fx træflis til stier. Så undgår du miljøbelastningen fra betonproduktionen af fliserne og sikrer bedre nedsivning af regnvand.

Genbrug regnvand til toiletskyl og tøjvask

Vil du gerne genbruge regnvand i større omfang, kan du investere i et regnvandsanlæg med en stor tank, som evt. graves ned i jorden. Du får mindre vandforbrug, sparer penge og får færre problemer med kalk.

Bo på mindre plads

Brug servicet flere gange

Kan dit glas, din tallerken og bestikket genbruges til dit næste måltid? Så sparer du både vand, sæbe og elektricitet.

Lån en boremaskine

En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter.

Brug en eldrevet plæneklipper

…i stedet for en benzindrevet. Eller du kan måske ligefrem bruge en håndskubbet plæneklipper.

Drop spagnum

Udvindingen er både ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.

Vask dit tøj i koldere eller koldt vand

Meget af vores tøj kan sagtens vaskes ved lavere temperaturer. Vi sparer på energien, og tøjet holder længere. Husk det rigtige vaskemiddel.

Sig nej tak til reklamer og aviser

Der bruges mange ressourcer på fremstillingen og udbringningen – især hvis du alligevel ikke læser dem.

Tænd langsomt for varmen

Har du fjernvarme, er det en god idé at tænde langsomt for varmeanlægget, efter at det har været sommerlukket. Det kan spare klimaet for op mod ½ ton CO2.

Byg mere i træ

Produktionen af træ er mere klimavenlig sammenlignet med produktionen af traditionelle byggematerialer.

Køb havemøbler af træ

Skal du ud at investere i havemøbler, kan du vælge nogle i træ.

Stop et løbende toilet

Reparér dit toilet med det samme, hvis det løber. Selv hvis det kun løber en smule, kan det koste op mod 100 m3 vand og flere tusinde kroner om året.

Energirenovér din bolig

Mange af vores boliger er opført med begrænsede mængder isolering. Vi kan spare en masse energi og opnå en bedre komfort i vores boliger, hvis vi energirenoverer.

Send til genbrug - ikke afbrænding eller affald

Skal du rive ned, kan dine materialer og ting få nyt liv.

Brug gode materialer

Kvalitet koster nogle gange flere penge nu og her, men hvis materialerne holder længere, sparer du på den lange bane penge og klimabelastning.

Lun dine boller på en brødrister

Det kræver en del energi, når ovnen skal varmes op. Så brug brødristeren eller mikrobølgeovnen – hvis det er nødvendigt at lune dem.

Installér en recirkulations-bruser

Skal du renovere dit gamle badeværelse, kan du med fordel købe en recirkulations-bruser. Du sparer energi og får en lavere vandregning.

Skift din belysning til LED-pærer

Hvis du stadig har nogle af de traditionelle lyspærer, kan du spare mange penge i strøm ved at skifte til LED-pærer. Skift fra sparepærer til LED giver også et bedre lys.

Kompostér dit haveaffald

I stedet for at køre haveaffaldet væk kan det blive til god, naturlig gødning i din have.

Drop engangsservice

Når du spiser i haven, skoven eller på stranden, kan du bruge dine normale tallerkner, bestik og glas. Er du øm om dit porcelæn, kan du købe billige tallerkner og glas, du kan bruge i mange år udendørs.

Få lavet et el-tjek

Vi bruger meget strøm i vores bolig til underholdning og “ting og sager”. Bliv bekendt med, hvor meget du egentlig bruger, og hvad du måske kan spare.

Dyrk dine egne grøntsager og krydderurter

Det kræver ikke et drivhus eller en stor have. Selv i en lille lejlighed kan du dyrke både krydderurter og grøntsager.

Udskift dine termostater

Har du gamle termostater, kan du med fordel skifte til nogle moderne og mere effektive.

Byg fleksibelt

Har du behov for at bygge nyt, så byg fleksibelt, så fx en tilbygning med to værelser og badeværelse nemt kan laves om til en stue og badeværelse senere.

Køb en plæneklipper i fællesskab med dine naboer

Én god plæneklipper er bedre end fire dårlige, og I er samtidig flere til at stå for vedligeholde og dække evt. udgifter til reparationer. At dele med naboerne styrker også naboskabet.

Brug genopladelige batterier

... i stedet for engangsbatterier.

Tag kortere bade

Jo mindre vand der bruges, jo mere spares der. Jo mindre vand der skal opvarmes, jo mindre energi bruges der.

Tænk på lang levetid

Vælg god kvalitet, når du køber nye ting, så de kan holde i lang tid, og du undgår at smide væk og købe nyt igen inden for kort tid.

Energirenovér og få rabat

Nogle forbedringer i boligen kan løbe op i pris, men der er forskellige støtteordninger. Både bygningspuljen og håndværkerfradraget giver tilskud eller fradrag ved energiforbedringer.

Brug juletræet under dine rododendron

Du kan med fordel klippe juletræet i mindre stykker og strø ud under dine rododendron eller andre surbundsplanter. Grannålene gør jorden mere sur, og du kan skære ned på spagnum, som er ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.

Vælg en mærket maling

Skal du male i din bolig, så undgå så vidt muligt kemikaliedampe. Vælg en maling, der er godkendt af en mærkningsordning som ’indeklimamærket’ eller ’svanemærket’, og husk ordentlig udluftning med gennemtræk i minimum en uge, efter du har malet.

Brug certificerede materialer

Hvis du kan skaffe certificerede materialer til dit byggeprojekt, sikrer det, at der er taget hensyn til alle led i fødekæden, og der er tænkt over miljøhensyn.

Udskift dit gamle naturgasfyr

Fjernvarme eller en varmepumpe er en grøn energikilde i modsætning til naturgas.

Køb dansk og allerbedst lokalt

Ligegyldigt om det er madvarer, byggematerialer eller nyt til boligindretningen, kræver det mindre CO2-tung transport, hvis tingene er produceret her til lands.

Hulmursisolér din murstensydervæg

Der er stadig huse i mursten med murstensvægge med et hulrum uden isolering. Få lavet et tjek om din skal efterisoleres.

Lad dit tøj lufttørre

Hæng dit vasketøj op udendørs i stedet for at bruge tørretumbleren. Det slider langt mindre på tøjet og sparer el.

Flyt i bofællesskab

Bofællesskaber er optimeret byggeri, da mange funktioner kan deles. Undersøgelser viser, at fx seniorer, der bor i bofællesskab, oplever stærkere nabofællesskab, højere livskvalitet og føler sig mindre ensomme.

Ud med brændeovnen

Den tager en masse plads i dit hjem og besværliggør en god møblering. Og sviner med skadelige røgpartikler både inde og ude.

Opsaml regnvand

Brug det til at vande i haven eller til at vaske vinduer eller bilen. Regnvand indeholder næsten ingen kalk og giver derfor et pænere resultat, når du vasker bil eller pudser vinduer.

Tjek for bæredygtige løsninger

Undersøg, om du har valgt den bedste løsning, før du handler – hvad findes der fx af bæredygtige byggematerialer i dit lokale byggemarked. Der er også kommet nye byggemarkeder, der specifikt sælger bæredygtige materialer.

Undlad at bygge en carport

Bilen kan sagtens holde til vind og vejr, selvom den ikke står under halvtag.

Skift cirkulationspumpe

Er din cirkulationspumpe af den helt gamle type med konstant drift, så skift den til en moderne og energieffektiv type.

Skær ned på blomster i krukker

Planter i udendørs krukker har ofte en kort, sæsonbetinget levetid. De produceres i store drivhuse, der muligvis er opvarmede, og de transporteres i nogle tilfælde langt. Både potter, pottebakker, jord og planter bliver bare smidt ud efter afblomstring, og der kan være et stort spild i fx supermarkederne af planter, der ikke bliver solgt. Stiklinger af stueplanter lavet hjemme kræver derimod ingen transport, og der er mindre spild og længere levetid.

Plant flere frugttræer

Du kan høste dine egne afgrøder, der er dyrket uden kemi, og samtidig vil være smukke at se på i haven. Frugttræer er også til gavn for dyrelivet.

Drop grillen

Brug dit komfur i stedet – eller brug en elektrisk grill i stedet for en, der drives af kul eller gas.

Spar på energien

Uanset om det er varme eller el, vi bruger, er der blevet udledt CO2 til denne produktion. Bruger vi mindre, udledes der mindre. Start med at slukke for alt det, du ikke bruger, og sænk temperaturen, når du ikke er hjemme. Små ændringer leder ofte til store forskelle.

Drop ukrudtsbrændere og gift

Fjern ukrudt med håndkraft, eller lær at elske dine ”nye” haveplanter. Mange planter, der bliver opfattet som ukrudt, kan bruges i madlavningen som salat, krydderurter eller til fx te.

Forny dit køkken

Drømmer du om et nyt køkken, kan du spare mange ressourcer ved at vente nogle år. Måske kan du nøjes med at give køkkenet et nyt look med nye låger, greb eller lignende.

Del haveredskaber med naboerne

Du bruger dem alligevel så sjældent, at det ikke gør en forskel, om du skal hente dem hos naboen. Og det er billigere at dele.

Skift til et to-skyls toilet

Mens ældre toiletter bruger 9 eller 12 liter vand pr. skyl, bruger et nyt med to typer skyl enten 3 og 6 eller 2 og 4 liter vand pr. skyl, og så kan du hurtigt spare investeringen hjem igen.

Sluk for vandet

– når det bare løber, mens du sæber dig ind i badet, børster tænder m.v.

Reparér den dryppende vandhane

Du sparer både på vandforbruget men også på pengepungen - og du slipper for den irriterende lyd af dryp i håndvasken.

Tænk cirkulært

Selvom et materiale ét sted ikke kan bruges mere, kan det måske bruges et andet sted i samme eller en anden funktion af enten dig eller en anden. Vi sparer ressourcer, hvis de materialer, vi allerede har, kan bruges igen.

Undgå kunstgødning

Brug kompost, naturgødning eller dyregødning.

Brug genbrug

Vi er gode til at bruge genbrug, men vi kan alle blive bedre. Det kan købes i genbrugsbyggemarkeder eller online markeder som DBA. Genbrug er bedst ude. Brug det indenfor med omtanke af hensyn til rester af skadelige stoffer.

Efterisolér dine varmerør

Uisolerede varmerør i kælder eller krybekælder er kilder til stort varmetab. En simpel efterisolering sikrer, at du sparer på energiforbruget.

Reducér din brug af streaming

Det bruger rigtig meget datakraft og medfører, at der konstant skal opføres nye datacentre med stort elforbrug til følge.

Optimér de eksisterende m²

Det kan være, du kan opnå de ønskede funktioner i de eksisterende kvadratmeter. Vi sparer ressourcer og energi for hver en kvadratmeter, vi ikke bygger.

Lad træerne vokse

I stedet for at beskære dem, så lad dem vokse. Det er godt for biodiversiteten.

Vedligehold dit træværk

Husker du at vedligeholde dit træværk med en miljøskånsom træbeskyttelse, sikrer du træet en lang levetid

Vælg dine materialer og produkter med omhu

Vær bevidst om dine valg, når du har projekter i din bolig og have.

Sortér dit affald

Fra sommeren 2021 skal alle i hele landet sortere 10 slags affald. Støt op om sorteringsordningerne, da det giver mulighed for at genanvende store dele af vores affald.

Find alternativer til maling

Overvej, om du kan istandsætte dine indendørs møbler med andet end maling – fx sæbebehandling.

Kog vand i en elkedel

Hvis du fx skal koge pasta, er det mere energieffektivt at koge vandet i en elkedel og hælde det i en gryde efterfølgende, end det er at varme det op i en gryde på kogepladen. Gælder dog ikke, hvis du har en induktionskogeplade.

Efterisolér dit loft

Har du begrænset mængde eller ingen isolering på dit loft, er det kilde til et stort varmetab.

Tis i badet

... når du alligevel tager brusebad. Du sparer dermed på vandforbruget til toiletskyl.

Skift bank

Overvej, om dit banklån skal være i en bank med bæredygtige værdier. Desuden yder flere banker gode lån, hvis du skal energirenovere.

Aflæs din elmåler

Gør det en gang om ugen, og hold øje med dit forbrug. Dette giver bedre motivation til at spare på strømmen, da resultatet bliver tydeligt. Bruger du el til opvarmning til fx en varmepumpe, vil du samtidigt hurtigt opdage, hvis der opstår fejl, hvor elforbruget pludselig stiger voldsomt.

Køb grøn strøm

Vælg en grøn el-leverandør. Vedvarende energiformer som vind og sol vil være der, vi får vores strøm fra i fremtiden. Nogle el-leverandører køber kun strøm fra vedvarende energikilder, mens nogle ydermere støtter ydermere udviklingen.