
Indsigt
Der er en lang række måder, du kan gøre boligen og livet i den mere bæredygtigt. Nogle af ideerne kræver en investering, andre er helt gratis. Nogle indebærer måske større ændringer i jeres hverdag, andre er nemme at indføre. Nogle passer slet ikke til dit boligliv, andre gør du måske allerede. Gå på opdagelse i vores mange gode tips og råd til en mere bæredygtig bolig herunder.
Du kan spare både energi og penge på at skrue lidt et par grader ned for varmen i hele eller dele af boligen. For hver grad du sænker temperaturen i boligen, kan du spare ca. 5 procent på varmeregningen. Så sænker du 2 grader, sparer du ca. 10 procent. Der bør minimum være 17-18 grader i alle i alle rum.
Spar på ressourcerne, så overvej en ekstra gang, om du har brug for at købe nye ting.
Køber du nyt og modtager ting på en palle, så brug den fx til en havelåge, hylder i skuret eller havemøbler.
Selvom det nogle gange er billigere at købe en ny i stedet for at reparere, giver det god mening at reparere, da det forlænger levetiden af det, vi allerede har.
Er du alligevel væk på weekend eller ferie, kan du lige så godt lukke ned for alt det, der ikke har brug for at være tændt eller stå på standby.
Uanset om det er træ til din gavl, dit køkken eller dit spisebord, er det en god idé at gå efter miljømærket træ. FSC og PEFC er de to mest udbredte ordninger i Danmark. Du sikrer, at der plantes et nyt træ, når et andet er blevet fældet.
Med lidt teknisk snilde og hårdt arbejde kan du måske komme i mål ved at renovere det eksisterende i stedet for at rive ned og bruge nye ressourcer på at bygge nyt op.
Hiv opladeren ud af din tablet, telefonen mv., når det elektroniske udstyr er ladet op, og tag opladeren ud af stikkontakten.
Brug genanvendelige net.
Plant i stedet hæk, som er godt for biodiversiteten.
Bak op om den grønne omstilling, og erstat de fossile energikilder med fjernvarme eller en varmepumpe.
Vi har mange ting, vi ikke bruger så tit. Køkkenmaskiner, værktøj og haveredskaber.
Har du fx et gasbetonhus, kan du spare på energien ved at efterisolere den massive ydervæg.
Øg biodiversiteten. Insekterne og småfuglene har brug for hjælp.
Jo oftere, du rengør dit hjem, jo mildere kemikalier kan du nøjes med at bruge.
Er dine ruder i vinduer og døre almindelige gammeldags termoruder, bør du skifte til energiruder.
I et almindeligt parcelhus udgør energiforbruget til det varme vand i vandhanen typisk 15-30 procent af det samlede energiforbrug til opvarmning. Den optimale temperatur i varmtvandsbeholderen er 55 grader og 50 grader ved vandhanen.
Skal du flytte, så undersøg grundigt, hvor stor en bolig du egentlig har behov for.
Et juletræ i potte kan efter brug blive plantet i haven. Men vent med at plante, til frosten er væk, og husk vanding.
I stedet for at ende i affaldscontainerne på genbrugspladsen kan de få nyt liv andet sted.
De producerer både gødning og æg - og kan måske endda blive til suppe en dag. Og så kan de holde skadedyr nede.
En varmepumpe belaster miljøet mindre end et gammelt gasfyr eller oliefyr. Har du ikke råd til at købe en varmepumpe, så køb varme på abonnement fra en varmepumpe.
Det er ikke en garanti, at din håndværker tænker bæredygtighed, når der bygges.
Vores strømforbrug er højt, fordi vi har mange ting, der bruger strøm. Vær bevidst om, hvad du bruger, og sluk helt, når ikke du bruger dine apparater.
Det siger sig selv, at der ikke er brugt ressourcer og energi på det, vi ikke bruger.
– og bliv opmærksom på mulige energibesparelser i din bolig.
Hvis de ikke fejler noget, sparer du også penge i byggemarkedet.
Det sikrer materialerne en lang levetid. Det lyder enkelt og ligetil, og det er det også. Vi er bare nogle, som først vedligeholder, når det næsten er for sent, i stedet for at være på forkant.
Sæt sensor eller timer på din udendørs belysning, så den kun lyser, når der er brug for det. Derudover kan sensorstyret lys forstyrre mulige indbrudstyve og dermed modvirke indbrud.
Brug i stedet mere naturligt materiale som fx træflis til stier. Så undgår du miljøbelastningen fra betonproduktionen af fliserne og sikrer bedre nedsivning af regnvand.
Vil du gerne genbruge regnvand i større omfang, kan du investere i et regnvandsanlæg med en stor tank, som graves ned i jorden.
Danskerne er nogle af de mennesker, der i gennemsnit bor på allermest plads. Hav det i tankerne, når du overvejer at flytte, og især hvis du vil bygge nyt.
Kan dit glas, din tallerken og bestikket genbruges til dit næste måltid? Så sparer du både vand, sæbe og elektricitet.
En boremaskine bliver i sin levetid i gennemsnit brugt 12 minutter. Lån en af din nabo i stedet for at købe en ny. Eller vær gavmild med selv at låne din boremaskine til andre.
…i stedet for en benzindrevet. Eller du kan måske ligefrem bruge en håndskubbet plæneklipper.
Udvindingen er både ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.
Meget af vores tøj kan sagtens vaskes ved lavere temperaturer. Vi sparer på energien, og tøjet holder længere. Husk det rigtige vaskemiddel.
Der bruges mange ressourcer på fremstillingen og udbringningen – især hvis du alligevel ikke læser dem.
Har du fjernvarme, er det en god idé at tænde langsomt for varmeanlægget, efter det har været sommerlukket. Det kan spare klimaet for op mod et halvt ton CO2.
Træ er en fornybar ressource, som optager og lagrer CO2, og træ kan derfor med fordel erstatte andre byggematerialer de steder, hvor det giver mening.
Skal du ud at investere i havemøbler, kan du vælge nogle i træ. Træ optager og lager CO2, hvorimod produktionen af plastik udleder CO2. Husk at vedligeholde træmøblerne, så de holder længere.
Reparer dit toilet med det samme, hvis det løber. Selv hvis det kun løber en smule, kan det koste op mod 100 m3 vand om året.
Mange af vores boliger er opført med begrænsede mængder isolering. Vi kan spare en masse energi og opnå en bedre komfort i vores boliger, hvis vi energirenoverer.
Skal du rive ned, kan dine materialer og ting få nyt liv. Der findes både genbrugspladser og genbrugsbyggemarkeder, som tager imod brugte byggematerialer, ting og sager, så de kan forlænge levetiden i stedet for at øge mængden af affald.
Køb materialer af god kvalitet, hvilket sikrer, at de holder længe og i den samlede levetid har påvirket med et lavt klimaaftryk.
Det kræver en del energi, når ovnen skal varmes op. Så brug brødristeren eller mikrobølgeovnen – hvis det er nødvendigt at lune dem.
Skal du renovere dit gamle badeværelse, kan du med fordel købe en recirkulations-bruser. Den sparer på både vand og energi.
Hvis du stadig har nogle af de traditionelle lyspærer, kan du spare mange penge i strøm ved at skifte til LED-pærer. Skift fra sparepærer til LED giver også et bedre lys.
I stedet for at køre haveaffaldet væk kan det blive til god, naturlig gødning.
Når du spiser i haven, skoven eller på stranden, kan du bruge dine normale tallerkner, bestik og glas. Køb hellere billige tallerkner og glas, du kan bruge i mange år, hvis du er øm om dit porcelæn.
Vi bruger meget strøm i vores bolig til underholdning og “ting og sager”. Bliv bekendt med, hvor meget du egentlig bruger, og hvad du måske kan spare.
Det kræver ikke et drivhus eller en stor have
Har du gamle termostater, kan du med fordel skifte til nogle moderne og mere effektive.
Har du behov for at bygge nyt, så byg fleksibelt, så bygningen kan transformeres til andre funktioner, fx så en tilbygning med to værelser og badeværelse nu nemt kan blive til en stue og badeværelse senere.
Én god plæneklipper er bedre end fire dårlige.
... i stedet for engangsbatterier.
Jo mindre vand der bruges, jo mere spares der. Jo mindre vand der skal opvarmes, jo mindre energi bruges der.
Vælg god kvalitet, når du køber nye ting, så de kan holde i lang tid, og du undgår at smide væk og købe nyt igen inden for kort tid.
Nogle forbedringer i boligen kan løbe op i pris, men der er forskellige støtteordninger. Både bygningspuljen og håndværkerfradraget giver tilskud eller fradrag ved energiforbedringer.
Du kan med fordel klippe juletræet i mindre stykker og strø ud under dine rododendron eller andre surbundsplanter. Grannålene gør jorden mere sur, og du kan skære ned på spagnum, som er ødelæggende for tørvemoser og frigiver CO2.
Skal du male i din bolig, så husk at vælge en maling, der er godkendt af en mærkningsordning som ’indeklimamærket’ eller ’svanemærket’.
Hvis du kan skaffe certificerede materialer til dit byggeprojekt, sikrer det, at der er taget hensyn til alle led i fødekæden, og der er tænkt over miljøhensyn.
Fjernvarme eller en varmepumpe er en grøn energikilde i modsætning til naturgas.
Ligegyldigt om det er madvarer, byggematerialer eller nyt til boligindretningen, kræver det mindre CO2-tung transport, hvis tingene er produceret her til lands.
Der er stadig huse i mursten med murstensvægge med et hulrum uden isolering. Få lavet et tjek om din skal efterisoleres.
Hæng dit vasketøj op udendørs i stedet for at bruge tørretumbleren. Det slider langt mindre på tøjet og sparer el.
Ud over at være et socialt fællesskab er det et optimeret byggeri, hvor mange funktioner kan deles.
Den tager en masse plads i dit hjem og besværliggør en god møblering. Og sviner med skadelige røgpartikler både inde og ude.
Brug det til at vande i haven eller til at vaske vinduer eller bilen.
Undersøg, om du har valgt den bedste løsning, før du handler – findes der fx et bæredygtigt byggemateriale et andet sted end i dit lokale byggemarked.
Bilen kan sagtens holde til vind og vejr, selvom den ikke står under halvtag.
Er din cirkulationspumpe af den helt gamle type med konstant drift, så skift den til en moderne og energieffektiv type.
Planter i udendørs krukker har ofte en kort, sæsonbetinget levetid. De produceres i store drivhuse, der muligvis er opvarmede, og de transporteres i nogle tilfælde langt. Både potter, pottebakker, jord og planter bliver bare smidt ud efter afblomstring, og der kan være et stort spild i fx supermarkederne af planter, der ikke bliver solgt. Stiklinger af stueplanter lavet hjemme kræver derimod ingen transport, og der er mindre spild og længere levetid.
Det vil være til gavn for både menneske- og dyreliv.
Brug dit komfur i stedet – eller brug en elektrisk grill i stedet for en, der drives af kul eller gas.
Uanset om det er varme eller el vi bruger, er der blevet udledt CO2 til denne produktion. Bruger vi mindre, udledes der mindre
Fjern ukrudt med håndkraft, eller lær at elske dine ”nye” haveplanter.
Drømmer du om et nyt køkken, kan du spare mange ressourcer ved at vente nogle år. Måske kan du nøjes med at give køkkenet et nyt look med nye låger, greb eller lignende.
Du bruger dem alligevel så sjældent, at det ikke gør en forskel, om du skal hente dem hos naboen. Og det er billigere at dele.
Mens ældre toiletter bruger 9 eller 12 liter vand pr. skyl, bruger et nyt med to typer skyl enten 3 og 6 eller 2 og 4 liter vand pr. skyl, og så kan du hurtigt spare investeringen hjem igen.
– når det bare løber, mens du sæber dig ind i badet, børster tænder m.v.
Du sparer på vandforbruget, men også på pengepungen.
Selvom et materiale ét sted ikke kan bruges mere, kan det måske bruges et andet sted i samme eller en anden funktion af enten dig eller en anden. Vi sparer ressourcer, hvis de materialer, vi allerede har, kan bruges igen.
Brug kompost, naturgødning eller dyregødning.
Vi er gode til at bruge genbrug, men vi kan alle blive bedre. Det kan købes i genbrugsbyggemarkeder eller online markeder som DBA. Genbrug er bedst ude. Brug det indenfor med omtanke af hensyn til rester af skadelige stoffer.
Uisolerede varmerør i kælder eller krybekælder er kilder til stort varmetab. En simpel efterisolering sikrer, at du sparer på energiforbruget.
Det bruger rigtig meget datakraft og medfører, at der konstant skal opføres nye datacentre med stort elforbrug til følge.
Det kan være, du kan opnå de ønskede funktioner i de eksisterende kvadratmeter. Vi sparer ressourcer og energi for hver en kvadratmeter, vi ikke bygger.
I stedet for at beskære dem, så lad dem vokse. Det er godt for biodiversiteten.
Husker du at vedligeholde dit træværk med en miljøskånsom træbeskyttelse, sikrer du træet en lang levetid
Vær bevidst om dine valg, når du har projekter i din bolig og have.
Fra sommeren 2021 skal alle i hele landet sortere 10 slags affald. Støt op om sorteringsordningerne, da det giver mulighed for at genanvende store dele af vores affald.
Overvej, om du kan istandsætte dine indendørs møbler med andet end maling – fx sæbebehandling.
Hvis du fx skal koge pasta, er det mere energieffektivt at koge vandet i en elkedel og hælde det i en gryde efterfølgende, end det er at varme det op i en gryde på kogepladen. Gælder dog ikke, hvis du har en induktionskogeplade.
Har du begrænset mængde eller ingen isolering på dit loft, er det kilde til et stort varmetab.
... når du alligevel tager brusebad. Du sparer dermed på vandforbruget til toiletskyl.
Overvej, om dit banklån skal være i en bank med bæredygtige værdier. Desuden yder flere banker gode lån, hvis du skal energirenovere.
Gør det en gang om ugen, og hold øje med dit forbrug. Dette giver bedre motivation til at spare på strømmen, da resultatet bliver tydeligt. Bruger du el til opvarmning til fx en varmepumpe, vil du samtidigt hurtigt opdage, hvis der opstår fejl, hvor elforbruget pludselig stiger voldsomt.
Vælg en grøn el-leverandør. Vedvarende energiformer som vind og sol vil være der, vi får vores strøm fra i fremtiden. Nogle el-leverandører køber kun strøm fra vedvarende energikilder, mens nogle ydermere støtter ydermere udviklingen.