Mange danskere bruger Roundup mod ukrudt i haven - et ukrudtsmiddel, som du sprøjter på ukrudtsplantens blade. Bladene optager midlet og transorterer det rundt i stænglen og ned i rødderne, så planten visner.

Roundup er baseret på aktivstoffet glyphosat, og EU vedtog i november 2017 at forlænge godkendelsen af produktet til og med 2022. Roundup er godkendt til havebrug, så der er ikke noget forkert i at bruge det, hvis du bruger det rigtigt.

Gartnere: Drop Roundup

Men der er mange forskellige holdninger til, om det er ok at bruge Roundup og andre sprøjtemidler i private haver. Mange gartnere advarer mod det og opfordrer generelt til, at du holder kemi ude af haven, da det er mest miljøvenligt og effektivt at fjerne ukrudt med håndkraft.

Vi har spurgt 3 haveeksperter om deres holdning til Roundup:

  • Jesper Carl Corfitzen, haveekspert.dk: Private haveejere har en tendens til at bruge mere, end der står på pakken, og så er det altså, at brugen af Roundup bliver problematisk og ender med at forurene vores drikkevand. Som privat haveejer er jeg ikke tilhænger af brug af sprøjtegifte, det være sig herbicider som pesticider. Alternative løsninger er altid at foretrække. 
  • John Henriksen, tidligere slotsgartner, hortonom og landskabsarkitekt: Kemi og sprøjtemidler hører efter min mening ikke hjemme i privathavebruget. Der findes mindre undtagelser. Fx har jeg et par gange brugt Roundup til at omlægge græsplæne til køkkenhave eller blomsterbede. Her kan man sprøjte hele arealet og så lade det ligge brak i 3-4 uger inden, at arealet kan bruges til køkkenhave og blomsterbede.
  • Susie Helsing Nielsen, gartner i Økologiens Have: Jeg bryder mig ikke om at bruge Roundup. Og hvis man ikke følger doseringen, er det jo direkte farligt. Jeg kan heller ikke rigtigt se fidusen i det. For man skal alligevel fjerne alt det visne, der står tilbage, når man har sprøjtet det.

Læs brugsanvisningen grundigt

Ifølge firmaet bag Roundup, Monsanto Crop Sciences Denmark, kan du dog trygt bruge Roundup I haven.

- Roundup er et godkendt ukrudtsmiddel med en meget god miljøprofil. Når brugsanvisningen læses og følges nøje, er Roundup et effektivt middel til bekæmpelse af ukrudt, som man trygt kan anvende i private haver, siger Helle Ketils, Operational Coordinator i Monsanto.

Hvordan og hvornår bruger du Roundup?

Hun anbefaler dog, at du altid er opmærksom, når du bruger Roundup, fordi det virker på alt grønt – og altså ikke skelner mellem ukrudt og prydplanter. Opfordringen lyder:

  1. Læs og følg brugsanvisningen.
  2. Behandl i stille og tørt vejr - uden udsigt til regn de første 6 timer efter behandlingen.
  3. Anvend korrekt sprøjteudstyr og undgå vinddrift til planter, du ikke ønsker at bekæmpe.
  4. Tag arbejdstøjet på (lange bukser og - ærmer og lukkede sko) og egnede handsker.

Helle Ketils medgiver, at hvis du skal behandle meget stort ukrudt, kan det af synsmæssige årsager være en fordel efterfølgende at fjerne det manuelt, når Roundup har fået det til at visne. Mindre ukrudt på op til 10 centimeters højde vil dog visne fuldstændigt væk, så der er ikke nødvendigt at rykke det op efterfølgende.

Hvad kan Roundup ikke bruges til?

Ifølge Helle Ketils virker Roundup på næsten alle planter - og har ikke kun effekt på planten over jorden, men også på ukrudtets rødder. Enkelte ukrudtsarter kræver dog en lidt højere dosering for at få fuld effekt (læs brugsanvisningen) eller flere behandlinger.

  • Bjørneklo
  • Skvalderkål
  • Brændenælde

Roundup har ingen effekt på mos og alger og kun begrænset effekt på padderokker.

Brug ikke Roundup til alger, mos og ukrudt i plænen

Forsøg aldrig at fjerne ukrudtsplanter i en græsplæne med Roundup. For Roundup bekæmper alle grønne planter og får altså også græsset til at visne. Til gengæld kan du bruge Roundup på græsplænen, hvis du gerne vil af med den og omlægge den til noget andet.