Med håndkraft og vedholdenhed kan du komme af med alt fra skvalderkål til dræbersnegle i din have uden at bruge sprøjtemidler. Du skal bare være forberedt på, at det tager tid.

Sprøjtemidler er ikke ulovlige, men hvis du vælger at bruge giftfrie metoder til at bekæmpe ukrudt og skadedyr, er det mere miljøvenligt, og du sparer penge, og hvis du er vedholdende, kan det være lige så effektivt.  

Miljøstyrelsen opfordrer til at bruge alternative metoder til at forebygge og bekæmpe ukrudt, før du går over til bekæmpelsesmidler. 

Begynd tidligt og undgå ukrudt

Og hvad skal du så gøre, hvis du helt skal undgå gift i haven? Når du skal fjerne ukrudt - lige meget hvilken type det er - gælder det om at komme i gang så tidligt på året som muligt, gerne i marts/april.

Det gælder om at få fat i ukrudtet, før det får mulighed for at etablere sig, sprede frø og brede sig. 

Brug fingrene, en gravegreb, en lugeklo eller nogle af de forskellige typer af skuffejern, du kan købe i havecentre og byggemarkeder.

Først skal du løsne jorden omkring ukrudtet, så du kan få det op med alle rødderne, og det gør du lettest i tør jord på en solskinsdag.

Når solen skinner, tørrer og visner det ukrudt, du har revet op, hurtigt. Og så bør du køre eller bære det væk fra haven. For lader du bare ukrudtet ligge ved siden af bedet eller køkkenhaven, kan det slå rod igen. 

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du ukrudt i haven

Lug ukrudtet væk

Omhyggelighed er meget vigtig, når du skal luge dig ud af ukrudtsproblemer. Du skal knokle for at få hele rodnettet med, men så kan haven også holde sig pæn i lang tid.

Særligt stridige ukrudtsplanter som skvalderkål og kvikgræs, må du fjerne så meget af, som du kan, og så må du gentage processen nogle gange på en sæson. Når det gælder ukrudt i græsplænen, kan meget af det holdes nede eller helt fjernes ved at slå den cirka en gang om ugen.

Sådan kommer du af med skadedyr uden gift

Myrer: Find ud af, hvor myrerne bor. Tag en pind. Rod rundt i boet og hæld kogende vand over. Gør det nogle gange med et par dages mellemrum. Så bliver myrerne trætte af det og flytter. Hvis det er mellem planter, og du ikke kan hælde kogende vand på, så irriter dem bare med en pind eller sprøjt med koldt vand.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper du for myrer i huset?

Dræbersnegle: Du kan købe sneglehegn i havecentre og byggemarkeder. Dem kan du sætte omkring køkkenhaven, og så kan sneglene ikke komme ind. Indsamling af sneglene er det mest effektive. Når sneglene er indsamlet, hælder du kogende vand over dem.

LÆS OGSÅ: Dræbersnegle

Bladlus: Sprøjt planter med bladlus over med koldt vand om aftenen. Du kan købe nyttedyr på planteskoler eller havecentre - som nematoder, rovmider eller mariehønelarver, der spiser bladlus, spindemider og snudebiller.

LÆS OGSÅ: Skadedyr i haven

Larver: Nogle larver er så synlige, at du kan gå rundt og pille dem af dine grøntsager. Men ellers er de svære at komme helt af med, hvis de først er dukket op. Det gælder derfor om at forhindre, at de insekter, der lægger larver, kommer til grøntsagerne eller planterne.  Du kan fxlægge insektnet omkring gulerødder og kål. Fugle spiser larver – sæt evt. fuglebræt og fuglekasser op for at lokke dem til.

LÆS OGSÅ: Nyttedyr i haven

Sådan kommer du af med ukrudt uden sprøjtemidler

Skvalderkål: Grav rødderne op og hak hyppigt. Du kan også dække et areal plaget af skvalderkål med sort plastik for at komme dem til livs. Du kan stresse skvalderkål i græsplænen ved at slå den med græsslåmaskinen hyppigt hele sæsonen.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper du for, at naboens skvalderkål vokser ind i din have?

Tidsler: De kan ikke graves helt op, fordi roden er for lang. Skær tidslernes pælerødder over med et mælkebøttejern eller en dolk så langt nede i jorden som muligt. Derefter skal planten og så meget af roden som muligt lirkes op af jorden.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med tidsler i græsplænen

Mælkebøtter og tusindfryd: Plæneklipperen kan ikke holde dem nede. Skær mælkebøtternes rødder over med et mælkebøttejern så langt nede i jorden som muligt og lirk dem op. Grav tusindfryd op med rødder.

LÆS OGSÅ: Hvordan fjerner du mælkebøtter i græsplænen?

Paderokker: Grav rødderne op og hak hyppigt. Du kan også dække et areal plaget af paderokker med sort plastik for at komme dem til livs.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper du af med de #%!! padderokker!?

Mos: Riv mosset af i det tidlige forår, hvor det er gult og sidder løst. Brug en rive med faste tænder. Efterså med græsfrø på de bare pletter.

LÆS OGSÅ: Problemer i græsplænen

 

Sort plastik eller flis forhindrer ukrudt i at vokse

Du kan også vælge at dække et jordareal af med sort plastik, inden du begynder at så eller plante i det. For så går ukrudtet ud. Du kan også lade det sorte plastik ligge og kun lave huller til dine planter eller grøntsager. Så undgår du helt ukrudt omkring dine planter, men det ser måske ikke så pænt ud.

Hvis du vil lægge flis i dine bede eller i din køkkenhave for at slå ukrudtet ned, skal du lægge det i et tykt lag - ca. 10-15 cm - for at solen ikke kan trænge igennem og få ukrudtet til at vokse. Du kan også lægge sort plastik i bunden og derefter flis, granitskærv eller sten ovenpå.

Brug bunddækkeplanter mod ukrudt

Bunddækkeplanter kan også holde ukrudtet nede. Du skal sørge for, at ukrudtet er væk først, og så kan du plante bunddækkeplanter bagefter. 

Bunddækkeplanterne bør plantes tæt med cirka seks planter per kvadratmeter for at opnå det bedste resultat.

Til tørre og solrige steder kan du bruge for eksempel kattefod, stenurt og timian. Til steder med mere skygge kan du bruge for eksempel hasselurt, skovmærke, tæppepileurt og løvefod.

Fugesand hjælper mellem fliserne

Hvis du har et fliseareal, hvor du gerne vil af med ukrudtet, skal du fjerne alt ukrudtet med fingrene, en fugerenser, en stiv kost eller en ukrudtsbrænder. Og derefter kan du så fylde alle fugerne mellem fliserne med fugesand, som ukrudtet ikke kan vokse op igennem. Sørg for at fugerne altid er fyldt op.

Hvis du har et areal med grus eller småsten, er lugning det eneste middel. Og du skal gøre det mindst hver 14. dag for at holde ukrudtet nede. Du kan også lægge ukrudtsdug eller sort plastik nedenunder grus eller sten.

Brug hjemmelavet gødning

Hvis du vil dyrke en 100 procent giftfri have, skal du også undgå kunstgødning. 

En mulighed er at lave din egen, naturlige gødning ved at blande staldgødning og kompost. Staldgødning kan være fra både heste, køer eller høns. 

Blandet med kompost giver det en god jordstruktur. 

LÆS OGSÅ: Gødning

Pas på husmorråd

Hvis du vil af med skadedyr som myrer, dræbersnegle og larver, kan du også undgå at bruge sprøjtemidler.

Der findes en del husmoderråd, som ikke alle virker. Alternative råd kan også være farligere end sprøjtemidler - fx er det hverken tilladt at bruge salt eller eddike i haven, da det ikke er godkendt som bekæmpelsesmiddel og i store mængder kan have en skadelig effekt på naturen. 

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du ikke ukrudt

LÆS OGSÅ: Sådan bekæmper du IKKE ukrudt