Hvis du vil undgå, at grønne ukrudtsplanter skyder op mellem sten eller perlegrus i indkørslen, skal du tænke ukrudtsbekæmpelse ind, allerede inden belægningen kommer på. Har du ikke gjort det, er der stadig råd for at holde ukrudtet nede, men det kræver knofedt og tålmodighed.

Forebyg ukrudt i indkørslen med ukrudtsdug

Læg ukrudtsdug eller fibertex ud over jorden, inden du anlægger en indkørsel eller et andet område med sten, granitskærv eller perlegrus. Derefter kan du hælde sten eller grus direkte ud over dugen.

Ukrudtsdugen forhindrer, at der spirer planter fra jorden og op gennem stenene. Den forhindrer ikke, at der kan komme frø flyvende og give sig til at spire mellem stenene, men der vil komme mærkbart mindre ukrudt.

Vælg små sten til indkørsel

Jo mindre sten/ral du vælger som belægning, jo nemmere er det at bekæmpe ukrudt bagefter. Større sten eller granitskærv beskytter ukrudtsplanterne, så de kan vokse sig store, før du får øje på dem. Og så er de svære at komme af med. Du kan heller ikke bruge skuffejern på granitskærv.

Brug hænder, skuffejern og rive

Lige som med alt andet ukrudt, holdes ukrudt mellem sten og perlegrus bedst nede, hvis du er over det allerede i det tidlige forår. Håndlug, så snart du ser noget grønt, der titter op. Så fjerne du ukrudtet, inden det får skabt sig et stort og besværligt rodnet.

Disse redskaber kan gøre lugning af ukrudt nemmere:

  • Skuffejern: Brug skuffejern blandt perlegrus og andre småsten, men ikke til granitskærv. Skuffejernet kan få rigtig meget med. Brug det i solskin, så de planter, du hiver op, visner med det samme og nemt kan rives bort.
  • Rive: Riv belægningen igennem ca. en gang om ugen i vækstsæsonen april til oktober. Når du river, forstyrrer du de små planter i at blive til noget. Større planter kommer du dog ikke til livs med riven.
  • Ukrudtsbrænder: Brug en gasbrænder allerede fra januar for at få gammelt ukrudt væk og forhindre nyt i at udvikle sig. Brug derefter gasbrænderen, så snart du ser små skud - så skal du ikke bruge så meget gas, som hvis planterne er blevet store. Hold gasbrænderen over ukrudtsplanten i ca. 5 sekunder, så den visner. Varmen ødelægger ikke belægningen.

Brug ukrudtsmidler med omtanke

Mange ukrudtsmidler reklamerer med at kunne fjerne ukrudt i dine belægninger, og det kan de i mange tilfælde også. Men de fleste gartnere advarer mod, at du bruger sprøjtegift i din private have.

Hvis du bruger sprøjtemidler, så køb kun produkter, der er godkendt til private i Danmark.

Og gør det med omtanke. Overhold ALTID de doser, der er angivet på produktet. Hvis du bruger større doser end anbefalet, kan det være miljøskadeligt.

Drop de alternative løsninger

Gartnere anbefaler ikke brugen af højtryksrensere, da de også kan være med til at ødelægge fliser og belægninger. Og så opfordrer de til, at du holder dig langt væk fra salt og andre alternative midler fra køkkenskabet.

Salt er meget miljøskadeligt, det er ikke godkendt som ukrudtsmiddel, og slår i øvrigt også de planter ihjel, du gerne vil beholde. Ligesom det kan gøre skade på fliser og belægninger.