Genbrug køkkenskabe i skuret

Selvom de har udtjent deres værnepligt inden for, kan dit gamle køkken sagtens gøre god gavn ude. Har du et skur, kan du med fordel få styr på malerbøtter og plantefrø ved at hænge skabene op på skurets vægge og placere dine forskellige haveremedier i en overskuelig orden på forskellige hylder.

Har du et højskab til overs, kan du placere det i hjørnet af skuret og pakke river, spader og koste af vejen.

Skuffeelementet kan benyttes til mindre redskaber som rosensakse, tagrenderenser mm.

Er dit gamle køkken af spånplader, bør du dog ikke bruge det i skuret, med mindre dit skur er helt tæt, da spånplader ikke tåler fugt.

LÆS OGSÅ: Indretning af skur

Genbrug bordpladen til udekøkken eller arbejdsbord

En gammel bordplade fra køkken eller bryggers, der er for grim til at beholde inde, kan sagtens gøre god nytte ude.

Brug fx bordpladen som arbejdsbord i skuret. Slib den evt. først.

Du kan også genbruge en gammel bordplade til et udekøkken, som ekstra opbevaringsplads udenfor eller som siddeplads til sommerfesten, hvor du alligevel pynter med dug. Understøt den med et par hyldeknægte, og  bor den evt. op på plankeværket ved terrassen eller husmuren.

Slib den gamle bordplade groft og lakér den flere gange, evt. med skibslak, så den modstår vind og vejr. Har bordpladen en stålvask monteret, kan du beholde den og bruge den til at vaske grøntsager, malerbøtter eller barnefødder i.

Genbrug gamle vinduer som drivhus

Skal du have nye vinduer i dit bolig, kan du genbruge de gamle som minidrivhus, når du skal spire frø til sommerens køkkenhave. Vinduesglasset giver en varm og fugtig drivhuseffekt, der får dine blomster- og grøntsagsspirer til at komme godt i gang, inden de skal på friland.

Plant dine frø i små spirebakker og stil dem samlet udenfor dér, hvor du vil have dit minidrivhus. Stil fx nogle træklodser rundt om spirerne, som dit gamle vindue kan hvile på, og læg vinduet over spirerne.

Se hvordan du bygger dit eget drivhus af et gammelt vindue

 

Brugte døre kan blive til mobile bord

Gamle døre udgør en fantastisk bordplade. Placér to træbukke fra skuret under døren, og du har nu et mobilt og rummeligt bord, som du kan flytte rundt på. Brug din gamle, brugte dør som: 

  • Spisebord på terrassen, når der kommer mange gæster.
  • Buffet ved bålpladsen bagerst i haven, når snobrødene og skumfiduser skal over ilden.
  • Plantebord på terrassen, når alle potter skal have ny jord og nye sommerblomster.
  • Arbejdsbord i indkørslen, når cyklen skal lappes eller smøres.
  • Malerbord både ude og inde, når mindre ting skal males.

Sådan bygger du et bord af en gammel dør

Brugte gulvbrædder til højbed, legehus og sandkasse

Trælofter og gulvbrædder er ofte godt træ, det er synd at smide ud. Træet kan bruges til fx et legehus, en sandkasse, et højbed eller en kompostbeholder.

Det er vigtigt, at træet ikke er trykimprægneret. Træ, der er trykimprægneret i udlandet, kan indeholde en mængde krom, der ved langvarig kontakt kan give hudirritation og andre allergiske reaktioner. Samtidig må trykimprægneret træ ikke komme i direkte berøring med levnedsmidler eller foderstoffer.

Genbrug gardiner og håndklæder

Det er ikke kun gamle byggematerialer, du kan genbruge. Også også at bruge gardiner og håndklæder til noget andet, end de er fremstillet til, frem for at smide dem ud.

Skifter I husets gardiner ud, kan I bruge et par af de største ude i haven. Om sommeren udgør et stort gardin nemlig et godt solsejl. Bank jernøjer i hjørnerne af gardinet, bind en snor i hvert hjørne og spænd sejlet ud mellem træer, kroge i husets facade eller lignende.

Kulørte gardiner kan genbruges i børnenes legehus og kan let monteres med klips og en stålwire i to kroge over legehusvinduet.

Gør cyklen ren med gamle håndklæder, klude og svampe

Cykeleksperter siger det igen og igen: Gamle håndklæder, bomuldsklude og svampe er ideelle til at rengøre cykler med. Her følger gode råd fra Cyklistforbundet til, hvad du bl.a. kan gøre, hvis du vil give cyklen en grundig rengøring efter vinteren: 

Spray affedter på kæde, kassette og cyklens andre olierede dele, så olien opløse og snavs løsnes, og lad det stå og virke lidt

Vask cyklen grundigt med en blød svamp og sæbevand. Begynd fra oven, så snavset ikke løber ned over de rene dele. Brug en gammel bomuldsklud til de steder, hvor svampen ikke kan komme ind – træk fx kluden gennem krank og pedaler.

Fjerne opløst olie og løsnet snavs fra kæde osv. med en svamp, der må blive meget beskidt. Hold svampen mod kæden og kør kæden rundt. Gentag med kassetten.

Træk en bomuldsklud ind mellem hjul og bremseklodser for at fjerne småsten, salt og gammelt gummi og aluminium, der får din cykel til at bremse dårligere. 

Tør cyklen af med en klud og tag, hvad sæben har opløst. Skyl med rent vand og gå efter med en svamp, så al sæbe kommer ud af smådelene. Tør cyklen.

Dryp tyk olie, der hæfter godt, på kæden, kør kæden et par omgange rundt og tør overskydende olie af med en klud.

Vasker du selv bil, kan du også bruge gamle håndklæder til at tørre bilen af med.

Er du fingernem, kan gamle håndklæder sys sammen til legepuder eller stolehynder i legehuset og endda til søde bamser.