Genbrug er guld

Det er bæredygtigt at genbruge. Når du genanvender din gamle byggematerialer eller andre materialer fra din bolig og have, er det med til at begrænse mængden af affald og brugen af ressourcer til nye materialer og produkter.

Det giver derfor god mening at indtænke genbrug og genanvendelse, når der er projekter i boligen. Selvom vi har et bygningsreglement, hvor krav til sikkerheds-, sundheds- og energimæssige forhold skal overholdes, er der stadig mange muligheder for at bruge genbrug, uanset om du bygger nyt eller renoverer.

Kan du ikke selv genbruge dine gamle materialer, er der mange, der gerne vil bruge brugte vinduer, køkkener eller gulvbrædder til deres projekter. Overvej derfor at sælge eller give de ting væk, du ikke selv kan bruge.

Genbrug køkkenskabe i skuret

Selvom de har udtjent deres værnepligt indenfor, kan dit gamle køkken sagtens gøre god gavn ude. Har du et skur, kan du med fordel få styr på malerbøtter og plantefrø ved at hænge skabene op på skurets vægge og placere dine forskellige haveremedier i en overskuelig orden på forskellige hylder.

Har du et højskab til overs, kan du placere det i hjørnet af skuret og pakke river, spader og koste af vejen.

Skuffeelementet kan benyttes til mindre redskaber som rosensakse, tagrenderenser mm.

Er dit gamle køkken af spånplader, bør du dog ikke bruge det i skuret, medmindre dit skur er helt tæt, da spånplader ikke tåler fugt.

Genbrug bordpladen til udekøkken eller arbejdsbord

En gammel bordplade fra køkken eller bryggers, der er for grim til at beholde inde, kan sagtens gøre god nytte ude.

Brug fx bordpladen som arbejdsbord i skuret. Slib den evt. først.

Du kan også genbruge en gammel bordplade til et udekøkken, som ekstra opbevaringsplads udenfor eller som siddeplads til sommerfesten, hvor du alligevel pynter med dug. Understøt den med et par hyldeknægte, og bor den evt. op på plankeværket ved terrassen eller husmuren.

Slib den gamle bordplade groft og lakér den flere gange, evt. med skibslak, så den modstår vind og vejr. Har bordpladen en stålvask monteret, kan du beholde den og bruge den til at vaske grøntsager, malerbøtter eller barnefødder i.

Genbrug gamle vinduer som drivhus

Skal du have nye vinduer i din bolig, kan du genbruge de gamle som minidrivhus, når du skal spire frø til sommerens køkkenhave. Vinduesglasset giver en varm og fugtig drivhuseffekt, der får dine blomster- og grøntsagsspirer til at komme godt i gang, inden de skal på friland.

Plant dine frø i små spirebakker og stil dem samlet udenfor dér, hvor du vil have dit minidrivhus. Stil fx nogle træklodser rundt om spirerne, som dit gamle vindue kan hvile på, og læg vinduet over spirerne.

Se hvordan du bygger dit eget drivhus af et gammelt vindue

 

Brugte døre kan blive til mobile bord

Gamle døre udgør en fantastisk bordplade. Placér to træbukke fra skuret under døren, og du har nu et mobilt og rummeligt bord, som du kan flytte rundt på. Brug din gamle, brugte dør som: 

  • Spisebord på terrassen, når der kommer mange gæster.
  • Buffet ved bålpladsen bagerst i haven, når snobrødene og skumfiduser skal over ilden.
  • Plantebord på terrassen, når alle potter skal have ny jord og nye sommerblomster.
  • Arbejdsbord i indkørslen, når cyklen skal lappes eller smøres.
  • Malerbord både ude og inde, når mindre ting skal males.

Sådan bygger du et bord af en gammel dør

Brugte gulvbrædder til højbed, legehus og sandkasse

Trælofter og gulvbrædder er ofte godt træ, det er synd at smide ud. Træet kan bruges til fx et legehus, en sandkasse, et højbed eller en kompostbeholder.

Det er vigtigt, at træet ikke er trykimprægneret. Træ, der er trykimprægneret i udlandet, kan indeholde en mængde krom, der ved langvarig kontakt kan give hudirritation og andre allergiske reaktioner. Samtidig må trykimprægneret træ ikke komme i direkte berøring med levnedsmidler eller foderstoffer.

Genbrug gardiner og håndklæder

Det er ikke kun gamle byggematerialer, du kan genbruge. Du kan også bruge gardiner og håndklæder til noget andet, end de er fremstillet til, frem for at smide dem ud.

Skifter du boligens gardiner ud, kan du bruge et par af de største ude i haven. Om sommeren udgør et stort gardin nemlig et godt solsejl. Bank jernøjer i hjørnerne af gardinet, bind en snor i hvert hjørne og spænd sejlet ud mellem træer, kroge i husets facade eller lignende.

Kulørte gardiner kan genbruges i børnenes legehus og kan let monteres med klips og en stålwire i to kroge over legehusvinduet.

Du kan også bruge gamle håndklæder, bomuldsklude og svampe til at rengøre cykler med. Følg fx de gode råd fra Cyklistforbundet til, hvad du bl.a. kan gøre, hvis du vil give cyklen en grundig rengøring efter vinteren.

Vasker du selv bil, kan du også bruge gamle håndklæder til at tørre bilen af med. Vær opmærksom på, at du med fordel kan vaske din bil i eller ved en bilvask, hvor olie, snavs og sæberester bliver forsvarligt behandlet.

Klude kan også bruges til at pudse sko, service og lignende med. 

Er du fingernem, kan gamle håndklæder sys sammen til legepuder eller stolehynder i legehuset og endda til søde bamser.