Fakta om paller

Hvad er en EUR-palle?

Europaller – eller EUR-paller – er genbrugspaller med en international standard, som bl.a. betyder, at de har de samme mål, har en høj kvalitet og i stedet for trykimprægnering eller behandling med andre giftige væsker er varmebehandlet for dermed at minimere risikoen for at sprede skadedyr og plantesygdomme på tværs af landegrænser.

Europaller er typisk lavet af birk, ask eller gran og måler 800 x 1200 mm.

Hvad er en DS-halvpalle?

DS-halvpallen (Dansk Standard) svarer til en halv EUR-palle og er en returpalle, som kun benyttes i Danmark. Den måler 600 x 800 mm, har samme trætykkelse som en EUR-palle og er også varmebehandlet. På klodserne af en DS-halvpalle kan du se, hvor den er fremstillet, hvilken producent der har fremstillet den og hvornår.

Fragtpaller er produceret som underlag for transport af varer og materialer, men de kan bruges til meget andet end det. Og det er der mange der efterhånden har fundet ud af!

Borde, senge, reoler, cykelophæng, mobile hønsehuse og højbede er nogle af de ting, du kan omdanne de billige træpaller til.

Men inden du kaster dig over et palleprojekt, så tjek pallerne, for de KAN være fulde af kemikalier.

Paller produceres forskelligt rundt i verden

Træpaller produceres til forskellige formål og har forskellig kvalitet og holdbarhed, da nogle er engangspaller og andre er til genbrug. De produceres også forskelligt i forskellige lande, da der er forskellige regler om miljø, og hvilke kemikalier der må anvendes for at holde skadedyr væk.

Brug ikke imprægnerede paller

Det kan være sundhedsskadeligt at bruge imprægnerede paller til møbler og højbede - eller brænde dem af i brændeovnen.

Dyrker du spiselige afgrøder i dit højbed, bør du undgå trykimprægneret træ, fordi det indeholder for mange giftige stoffer, som vil afgives til jorden og dermed planterne.

Hvis træet er grønligt, er pallerne trykimprægnerede. Men de kan også være trykimprægnerede, uden at have den grønne farve, da imprægneringen i sig selv er farveløs. Farven tilsættes, for at man kan se imprægneringen.

I nogle lande er det tilladt at behandle pallerne med metylbromid til at bekæmpe insekt- og svampeangreb med. Metylbromid, der er en farveløs, lugtfri og giftig gas, er forbudt i Danmark, fordi den er skadelig for ozonlaget. Men stoffet kan også skade bl.a. luftveje og nervesystemet.

Sådan undgår du giftige paller

Hvis du vil undgå, at pallerne er trykimprægnerede eller behandlet med andre kemikalier, skal du bruge EUR-paller eller DS-paller.

De forhandles af danske fragtfirmaer/palleforhandlere som bl.a. Jopa Aps, Odense Palledepot, Jysk Palle Import og Pallefabrikken Hel-Trans. Her kan du både få helt nye paller og genbrugte.

Firmaerne forhandler også engangspaller, der er meget forskellige i både mål og kvalitet, men godt kan være lavet af rent, varmebehandlet træ.

Hvad koster paller?

En ny EUR-palle koster 90-120 kr., mens en halvpalle koster omkring 75 kr. Brugte paller er typisk 25 procent billigere.

Målene er:

  • Helpalle: 800 x 1200 mm (EUR-paller)
  • Halvpalle: 600 x 800 mm (DS-paller eller engangspaller)
  • Kvartpalle: 400 x 600 mm (engangspaller)

Pas på paller med spånklodser

Klodserne på både en europalle og en DS-halvpalle kan være lavet af spånklodser eller rent træ.

Hvis du skal bruge pallen til at lave møbler af, er det bedst at bruge en palle med træklodser, da spånklodserne kan indeholde lim, som kan være lavet af sundhedsskadelige stoffer.

Du skal også være opmærksom på, at en brugt palle godt kan være sundhedsskadelig at bruge som møbel, hvis palle-gods som kemikalier, maling eller olie er lækket undervejs og er trængt ind i træet.

Kreativ brug af paller

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad fragtpaller kan bruges til ud over transport.

Hvis du gerne vil have inspiration, kig da på Tina Dalbøges Kreative Blog. Her kan du se, hvordan "handy-hobby-kvinden" bl.a. har fremstillet køkken-, tv- og sofabord, cykelophæng, højbede og reoler ud af EUR-paller.

Du kan også bruge pallerammer - der bruges som støttende ramme omkring fragtgodset - til at lave højbede og kompostbeholdere af.

2 kreative bud på hvordan paller kan transformeres til møbler. Foto: Tina Dalboge