Der er 54 vinduesrammer i den gamle villa fra 1910 i Faxe. Mikael Buse har selv talt dem. Efter han flyttede ind i huset med sin kone for cirka 20 år siden, har han ordnet alle vinduerne. Pillet dem ud, renset dem for afskallet maling, kittet, grundet og malet dem tre gange og sat dem i igen. Det har taget flere somre. Og han har nydt det hele – både arbejdet og resultatet. 

Der er helt sikkert andre ligesom Mikael, men han er dog ikke som flertallet. Ifølge en ny undersøgelse blandt over 1.000 boligejere lavet af YouGov for Videncentret Bolius kunne 64 procent nemlig godt tænke sig at slippe for at ordne og male vinduer og i stedet have et vedligeholdelsesfrit hus. Men ikke Mikael. 

– Jeg synes, det er fantastisk at se forvandlingen af et gammelt vindue, der bliver som nyt. Det ville aldrig nogensinde være det samme, hvis jeg bare ringede efter en tømrer, som skiftede alle vinduerne i huset til nogle nye, forklarer han i 2017, da Videncentret Bolius besøgte ham.

Byggede nyt hegn selv

Sidste år byggede han selv et nyt hegn ved indgangspartiet af trykimprægneret træ, som han selv savede ud med spidser, samlede og malede, og i år tilføjede han så en havelåge, der glider helt perfekt ind i lukkebeslaget uden hverken for lidt eller for meget modstand. 

– Det er bare så fedt at se det færdige resultat i stedet for at gå ned og købe seks meter færdigt hegn i dårlig kvalitet. Det er ikke, fordi jeg sådan er en gnier, men det har ikke kostet mig særlig meget, siger han. 

Se det flotte og velholdte hus

Genbrug af materialer

Mikael er vokset op på et gods, hvor hans far var inspektør, og som barn var Mikael ofte ovre på værkstedet, hvor han hamrede, tømrede og bankede. Han elskede at bygge en båd og sejle med den på vandet. Eller at lave sin egen bue og pil. 

I dag er bue og pil byttet ud med husets materialer. Da Mikael tidligere på året renoverede soveværelset, fandt han på bagsiden af det ene gulvpanel teksten ”Tømrermester A. Andersen 1947”. Det gulvpanel har han genbrugt. 

– Det er måske ”Bonderøven” i mig, at jeg godt kan lide at bruge de ting, man nu engang har, i stedet for at gå ud og købe nyt hele tiden, siger han. 

Det er bare så fedt at se det færdige resultat i stedet for at gå ned og købe seks meter færdigt hegn i dårlig kvalitet.
Mikael Buse, boligejer

Det er vigtigt for Mikael, at huset har det godt – og ser velholdt ud, især udefra. 

– Det skal dælme se godt ud. Når folk går forbi huset, skal det se ordentligt ud. Det skal udtrykke, at her bor nogle, der passer på deres ting, siger Mikael. 

Badeværelset trænger til renovering

Han kan ikke fordrage sjusk, og han beskriver sig selv som perfektionistisk uden at være hysterisk. At vedligeholde huset er udelukkende hans domæne, for han ville ikke kunne lade det passere, hvis hans kone kom til at male ved siden af med sprossepenslen. Og smutter penslen i hans egen hånd, laver han det om. 

Men selvom Mikael er perfektionistisk, er alt ved huset ikke perfekt. Der er plads til, at det ene stearinlys i stuen står skævt. Udtrækket fra faldstammen er tydeligt rustent der, hvor det stikker op over taget, badeværelset på første sal er godt og grundigt slidt, og den ene pynte-remende – en ubeskyttet bjælkeende – har trængt til udskiftning i mange år. 

– Det kan godt give mig lidt dårlig samvittighed. Men jeg lever med det. Du er nødt til at acceptere, at det hele ikke er perfekt, for ellers får du stress, siger han. 

Vil ikke have et vedligeholdelsesfrit hus

Og i et hus som Mikaels bliver der ved med at være vedligeholdelsesprojekter. Mikael har lister over det, han har lavet på huset – og det, han skal kaste sig over, når der bliver tid igen. Han drømmer om at sætte tapet og lister op på væggene langs trappen, forklarer han og lader hånden glide hen over væggene, der er malet mørkeblå forneden og hvide foroven. 

Men hans egentlige hobby er at cykle, for han forestiller sig ikke at skulle passe og pleje sit hus resten af livet. Når familien en dag flytter, bliver det dog ikke i et vedligeholdelsesfrit eller nybygget hus. 

– Det bliver alt for stor en omvæltning i forhold til det her. Jeg tror, jeg vil kede mig, siger Mikael.