Hjemme hos Lykke Viborg Ustrup og Ruben Højriis Andersen holder de sig ikke fra at sætte huset i stand og få 'nye' havemøbler. Men de har valgt at gøre det på en anden måde end den traditionelle, hvor byggematerialer skaffes i det lokale byggemarked, og havemøblerne købes i et bolighus.

– Generelt prøver vi på at bevare og genbruge så mange steder som muligt. Vi har renoveret haven med genbrugsfliser, malet det gamle hegn og bygget havemøbler af EU-paller.

– Inde i huset har vi skrabet de gamle fuger ud og fuget nye i på det ene badeværelse. På det andet var der brune fliser fra gulv til loft; dem har vi spartlet over i en lys farve. Og gulvet kom der flydespartel og epoxy oven på. Så kunne vi nøjes med at købe en ny vask og et skab her.

Vedligeholdelse og genbrug

Ved at vedligeholde og passe på vores ting kan vi være med til at forlænge levetiden – lige fra træværket på huset til vores køkkenmaskiner og hårde hvidevarer. Forsøg hellere at reparere fremfor at udskifte. Det er noget af det, der kan være med til at skabe en mere bæredygtig bolig. 

– Er det nødvendigt at skifte et helt vindue, eller kan du nøjes med at reparere den træliste, der er nedbrudt, eller kun udskifte den punkterede termorude, siger fagekspert i bæredygtighed i Videncentret Bolius Henrik Bisp.

Og når vi skal skifte noget ud, kan vi sørge for, at det bliver afleveret eller solgt til genbrug, ligesom vi selv kan overveje at købe genbrug, når vi skal have noget nyt. Det tager måske lidt ekstra tid at vælge genbrug, og det kan være sværere at finde de rette materialer. Men vi sparer på brugen af ressourcer.

Hvad kan du gøre

… der gør en stor forskel:

Forsøg at upcycle dine møbler og brugte byggematerialer. Byg fx et drivhus af dine gamle vinduer i stedet for at smide dem på genbrugspladsen.

... der gør en lille forskel:

Når du opdager, at ting går i stykker, så reparér med det samme i stedet for at vente, til det kræver et større arbejde eller en decideret udskiftning. Det er ikke sikkert, at du helt undgår en udskiftning, men kan det vente nogle år, hjælper det også i klimaregnskabet.

Tankegangen om genbrug har de planer om at fortsætte, når resten af huset skal fornys. Og det er en gevinst for både miljøet og familiens pengepung.

– Når det bliver køkkenets tur, har vi tænkt at male de gamle skabe i stedet for at skifte til et nyt.

– For os handler det selvfølgelig om økonomi, for det er dyrt at sætte et stort hus i stand. Men det er dejligt, når vores løsninger så samtidig passer ind i en grøn dagsorden. 

– Det er mest mig, der går op i at gøre det selv. Jeg kan godt li’ at skabe noget nyt ud af noget gammelt. For eksempel har jeg bygget en sengegavl af gamle fyrretræsgulvbrædder. Jeg har også bygget et sofabord. Det er fedt at arbejde med forskellige materialer, og havde jeg mere tid, ville jeg gøre det meget mere.

Familien vil også gerne købe flere genbrugsbyggematerialer.

– Men det er svært at finde det rigtige. I nogle af rummene, hvor de oprindelige gulve var fjernet, ville vi lægge brugte fyrretræsbrædder, men det har både været for bøvlet at finde dem og for dyrt at købe.

Frisør Lykke Viborg Ustrup bor med Ruben Højriis Andersen og deres to små børn i en gammel villa på 220 m2 med 90 m2 kælder i Viborg. Indimellem bor Rubens tre børn der også.