I en helårshaveforening på Amager ligger et hus, der på sin vis rummer mere liv end de fleste andre huse. Ikke bare på grund af den farve- og detaljerige indretning, der nærmest indbyder til at gå på opdagelse, men også fordi de fleste materialer og ting i huset allerede har levet et liv, før de rykkede ind i Anders Jensen og Camilla Schaarup-Jensens hjem. 

Bordpladen på den store køkkenø er for eksempel lavet af trægulvet fra husets tidligere køkken. Gamle vinduer udgør dele af de indvendige vægge. Brugte fyldningsdøre er blevet til et dekorativt ryglæn på den hjemmebyggede slagbænk, og en stor reol er lavet af gamle stilladsplader, der er slebet ned. Og det er bare nogle få eksempler. 

– Udover køleskabet, vaskemaskinen og tørretumbleren er alt, hvad jeg ejer, gammelt. Jeg kan bare ikke smide gamle, brugbare ting ud, og hvis jeg får et bræt eller et stykke træ, kan jeg se tusind muligheder i det, fortæller Anders. 

Et ansvar for at vise, at man kan bygge bæredygtigt

Da parret for knap fem år siden købte huset, renoverede de det fra ende til anden, inden de flyttede ind med deres to døtre. Størstedelen af byggematerialerne var genbrug, og mange af dem stammede fra det eksisterende hus. 

– Det essentielle for os er at bruge det, vi har, og hvis vi ikke har det, så laver vi det selv. Det er kun, hvis de muligheder er udtømt, at vi går ud og køber noget nyt, siger Anders. 

Genbrug har altid været centralt i deres liv. Som unge studerende og nybagte forældre til datteren Mathilde, der i dag er 21 år, var det sådan, de fik det hele til at løbe rundt. Camilla syede gammelt tøj om til nyt, og Anders satte cykler i stand. Købet af en kolonihave et par år senere blev startskuddet til at bygge og renovere med brugte byggematerialer, og i dag skal der virkelig mange hænder til at tælle alle de genbrugsbyggeprojekter, parret har været en del af. De bygger både for sig selv, familie, venner. 

– I begyndelsen var det først og fremmest økonomien, der var årsag til at vi byggede med brugte materialer. Det er først de senere år, tankerne om miljøet og det bæredygtige i at genbruge er begyndt at fylde, men i dag er vi meget bevidste om, at vores generation har et kæmpe ansvar for at vise, at man kan bygge bæredygtigt, siger Anders.

Byggematerialer er netop et af de områder, hvor vi har mulighed for at vælge mere bæredygtigt. Undersøgelser viser, at byggematerialer i dag står for 10-15 procent af den årlige udledning af drivhusgasser, men ved fx at genbruge materialer kan vi sikre, at de får en længere levetid, så der spares CO2 til produktionen af nye. 

At bygge med genbrug tager tid, men er sjovt

Anders Jensen har fra barnsben lært at bruge hænderne rigtigt af sin far, der var klejnsmed, fortæller han. Derudover er han uddannet mekaniker og har arbejdet i et entreprenørfirma. I dag arbejder han som specialpædagog, men bruger næsten al sin fritid på at indsamle og bygge med genbrugsmaterialer. 

– Det er nok mest henvendt til gør det selv-folk, der vil bruge tiden på det, for det tager en del tid at samle genbrugsmaterialerne og gøre dem klar til brug. Men vi synes, det er sjovt – Camilla får de fede ideer, og jeg udfører dem.

4 gode råd til at bygge med genbrugsmaterialer

  1. Hold øjne og ører åbne for nedrivninger, renoveringer osv., hvor du måske kan få gode materialer. Husk, at det ikke er tilladt at tage ting, der står til storskrald. Lad også din omgangskreds vide, at du gerne vil aftage brugte materialer, hvis de fx skal renovere. 
  2. Gå på udkig på genbrugspladser, der videreformidler brugte byggematerialer indleveret af private og virksomheder. Her kan du gøre virkelig gode fund enten gratis eller meget billigt. 
  3. Vær åben for materialernes mange muligheder. Fx kan et gammelt gulv blive til en bordplade, forskallingsbrædder kan med lidt kærlighed blive til smukke hylder, og gamle vinduer kan bruges i en væg til at lukke lys ind i et rum. 
  4. Sæt tid og plads af. Det tager tid at indsamle og klargøre brugte materialer, til gengæld er det langt mere bæredygtigt og billigere end at købe nye. Det kræver også plads, fx i din carport, skur eller under et halvtag. Har du samlet for meget, så giv det videre, du ikke selv skal bruge. Det er god karma. 

Kilde: Anders Jensen og Camilla Schaarup-Jensen 

Billige og gratis byggematerialer på genbrugspladser

I carporten og rundt om huset står brædder, fliser og andre brugte materialer i klynger og venter på at få nyt liv i forskellige byggeprojekter. Materialerne har parret blandt andet fået fra bygninger, der er blevet revet ned, fra venner og bekendte, der har skullet af med noget, og ved altid at være på udkig.  

– Jeg kan ikke køre forbi en trailer eller container uden lige at stoppe op for at se, om der er noget i, vi måske kan få lov til at overtage. Det gælder om at holde øje, hvis du vil have det gratis, siger Anders. 

Parret er også flittige aftagere af billige eller gratis byggematerialer fra genbrugspladserne i deres nærområde. Blandt andet Sydhavn Genbrugscenter, der har en butik med byggematerialer, som er blevet indleveret på pladsen af borgere og virksomheder. 

– Der har vi for eksempel købt de fyldningsdøre, vi har brugt som ryglæn på slagbænken, til 75 kroner per styk. Jeg har også fundet gulvbrædder af pommersk fyr til fem kroner, som jeg har bygget alt muligt af, og i Camillas arbejdsværelse hænger et vitrineskab, der kostede 40 kroner. Vi har virkelig købt meget derude, siger Anders.

Gamle materialer har en historie

Udover bæredygtighed og økonomi betyder det også noget for Anders og Camilla, at gamle, brugte byggematerialer ofte er af høj kvalitet, og at de i modsætning til nye materialer har en historie. 

– Var alting bedre i gamle dage? Ja, det synes jeg, når det handler om byggematerialer. For eksempel 100 år gammelt træ, som er fedt at arbejde med, fordi det er solidt og knastørt. Eller vores Toni-vandhane i køkkenet. Den klunsede jeg for 25 år siden fra et køkken, der var blevet revet ned i en lejlighed på Østerbro, og bare skulle smides ud. Den var allerede mindst 25 år gammel dengang, og den virker stadig, som den skal. Den har en historie, og det er fedt, siger Anders.

Det seneste store byggeprojekt er en totalrenovering af datteren Mathildes lejlighed, der næsten er færdig. Parret kalder projektet deres ’svendestykke’, hvor mantraet har været, at alt skulle være genbrug eller gratis materialer. Det er lykkedes langt henad vejen. 

– Vi har brugt omkring 40.000 kroner på hele projektet, udover vvs. Træmaling og skruer er købt nye, resten af materialerne har vi klunset os til eller hentet fra genbrugsstationer, siger Anders og kommer med et par eksempler: 

– Det meste af det træ, vi har bygget med, fik vi fra et hus i nærheden, hvor taget skulle rives ned. Jeg spurgte, om de kunne pille det ned i store stykker, så vi kunne genbruge det, og så fik jeg alle lægterne i fulde længder. 

– Køkkenet har vi fået af nogle gode venner, der har haft det i deres kælder. De har selv fået det brugt, så det er mindst tredje gang, det er i brug et nyt sted, og det er gode massive bøgeskuffer, der ikke fejler noget. Bordpladen er en rest af et gammelt egetræsparketgulv. 

Mathilde har selv været med til både at rive ned og renovere i sin lejlighed, og det har stor betydning for hendes forældre, at hun har samme interesse for at bygge bæredygtigt og se mulighederne i gamle materialer. 

– Min egen far havde den overbevisning, at alt kan lade sig gøre, og den har jeg også altid haft – og endnu vigtigere er det, at vi har givet det videre til vores børn. Det giver så meget mening, siger Anders.