Hvad kan man egentlig bygge af brugte byggematerialer? 

Man kan for eksempel bygge en genbrugsstation, og det har de gjort med stor succes i Lisbjerg i Aarhus Kommune. Fra bund til top er den nyåbnede genbrugsstation, der slog dørene op i april 2022, skabt af genbrugte eller genanvendte materialer: Fundament, mure og søjler er lavet af genanvendt beton. Vægge og overdækning er beklædt med genbrugstræ, og i mandskabsbygningen er alt fra døre og vinduer til møbler og toiletter genbrug. Øverst vokser et sedumtag i jord, der er lavet af nedknuste brugte tegl.  

– Cirka 75 procent af genbrugsstationen bygget af genbrug og genanvendte materialer. En del er blevet indleveret på kommunens genbrugsstationer som affald, og andet stammer fra nedrivninger, fortæller Benny Stjernholm, chef for Genbrug og Cirkulære Råstoffer i Kredsløb Aarhus, der står for affaldshåndtering og det meste af fjernvarmen i Aarhus Kommune. 

– Da vi startede, gik jeg til vores totalentreprenør og sagde, at vi skulle op på 100 procent. Jeg vidste godt, at det ikke helt kunne lade sig gøre, for med eksempelvis rør og kabler er det nødvendigt at bruge nye materialer for at leve op til sikkerhedskravene. Men det var vigtigt at have høje ambitioner for at kunne bygge en genbrugsstation i verdensklasse, og det var vores mål, siger han. 

Et fantastisk bygningsværk med patina og varme

En genbrugsstation i verdensklasse er et sted, hvor det er nemt at sortere sit affald, så mest muligt kan blive genbrugt og genanvendt, forklarer Benny Stjernholm. Derfor er stationen i Lisbjerg cirkelformet, så det er let at komme rundt, og man aldrig behøver bakke med trailer. Derudover er det en genbrugsstation, der inspirerer til mere genbrug – både ved at tilbyde borgerne genbrugsguld kvit og frit, og ved selv være bygget af det.

– Vi vil gerne vise, at man sagtens kan bygge med genbrugsmaterialer og stadig sikre, at det ser pænt og ordentligt ud. Det har vi gjort ved selv at gå forrest og anvende genbrugsmaterialer i størst muligt omfang, og vi synes virkelig, det er lykkedes. Hvis jeg selv skal sige det, er det blevet et fantastisk bygningsværk med en patina og varme i brædderne, som vi ikke havde fået, hvis vi havde købt dem i et byggemarked, siger Benny Stjernholm.

En bygning af genbrug til genbrug

  • Genbrugsstationen i Lisbjerg åbnede den 2. april 2022. 
  • Stationens veje er bl.a. opbygget af materialer fra genbrugsstationerne og en skorsten i form af 16.000 m3 knust beton og tegl. 
  • Alt beton er genbrugsbeton. I alt er der anvendt 5.500 m3. 
  • Spær og søjler på stationen stammer fra en nedrevet gård i Snærrild. 
  • På stationen er der en hal med brugte byggematerialer og en bytteboks med ting og sager. Begge steder kan man frit aflevere og tage, hvad man har brug for. 
  • Stationen er cirkelformet og rummer ca. 12.000 m2 med rekreativt område og en udstilling langs bakkerne rundt om pladserne. 

Genbrugsmaterialer lige så gode som nye

Ifølge Affaldsstatistik 2019 fra Miljøstyrelsen bliver der hvert år genereret ca. fem millioner tons bygge- og anlægsaffald, hvilket udgør 40 procent af alt affald i Danmark. Lidt over en tredjedel af bygge- og anlægsaffaldet bliver genanvendt, mens godt halvdelen anvendes til ’anden endelig materialenyttiggørelse’, fx nedknust beton, der bliver til bærelag under veje og pladser. 

Noget, man skal være opmærksom på, når man bygger med genbrugte og genanvendte materialer, er at det tager ekstra tid, blandt andet fordi der skal hentes godkendelser og sikres, at alle regler bliver overholdt, fortæller Benny Stjernholm. Til gengæld har byggeriet af genbrugsstationen vist, at genbrugsmaterialer kan være nøjagtigt lige så gode som nye. 

– I starten oplevede jeg skepsis på byggepladsen: Var genbrugsbeton nu godt nok som bærelag, for eksempel. Men som arbejdet skred frem, kunne alle se, at det var fuldt ud på højde med at køre i grusgraven, og til sidst var indstillingen, at man i fremtidige projekter skal bygge på samme måde, som vi har gjort her. Det er da et succeskriterium, der vil noget. 

Genbrugsstationer som materialecentraler

Ved genbrugspladsens ind- og udgang er opført en hal beklædt med genbrugt, smukt patineret træ og et stort skilt med teksten ’Byggematerialer – giv – tag – byt’. Her kan private og virksomheder indlevere byggematerialer, de ikke længere selv skal bruge, og så kan man gå ind og tage de brædder, fliser, vinduer eller noget helt fjerde, man har brug for til sit eget byggeprojekt. 

– I den gældende affaldsplan, som vi har lavet sammen med Aarhus Kommune, er mere genbrug et centralt tema, og det kan blandt andet ske ved at se genbrugsstationerne som materialecentraler. Et af de greb, vi har valgt at bruge, er hallen med byggematerialer her i Lisbjerg. Det er den første af sin slags, og planen er, at konceptet skal ud på alle de øvrige genbrugsstationer, fortæller Benny Stjernholm.  

Der er ifølge ham et stort potentiale i genbrug af byggematerialer, fordi de er en affaldstype, der er velsorteret og afgrænset – og fordi der er efterspørgsel på dem: 

– Vores kunder har for eksempel sagt, at det kunne være dejligt, hvis de måtte tage nogle belægningssten, der var blevet indleveret, og før i tiden måtte vi ifølge reglerne ikke give dem lov. Det må vi nu med den nye hal, og de har virkelig taget det til sig. Den første måned, vi havde åbent, havde vi overskudsmaterialer fra byggeriet af stationen, og dem stillede vi ind i hallen. Den måned sendte vi 26,5 tons materialer videre til direkte genbrug, siger Benny Stjernholm. 

I alt er ca. 100 tons materialer, ting og sager sendt til direkte genbrug i løbet af de første fem måneder, genbrugsstationen har været åben. Dels gennem hallen med byggematerialer, dels gennem den flittigt besøgte ’Byttebox’, hvor det er ting som køkkengrej, bøger, lamper og legetøj, man kan give og tage, som man har lyst.

Tag på udflugt til genbrugsstationen

Får du lyst til at besøge genbrugsstationen i Lisbjerg, kan det anbefales at sætte lidt ekstra tid af. Stedet byder nemlig på en grøn oplevelse i mere end én forstand, og det er også en del af visionen om at skabe en genbrugsstation, der inspirerer til at øge genbrugen af ressourcer. 

Udover at bidrage til den grønne omstilling ved at sortere dit affald og gøre gode genbrugsfund kan du kombinere turen med en udflugt, hvor du samtidig bliver lidt klogere på den cirkulære økonomi, det hele handler om. 

På en natursti langs genbrugsstationen ligger ’oplevelsesstationer’, fx en 1:50 model af genbrugsstationen, som man må lege på. Det hele er lavet af genbrugsmaterialer, og undervejs kan du på skilte få viden om cirkulær økonomi og genbrug af affald.  

– Vi har også en grøn lund i midten af genbrugsstationen, og en overdækning, der holder kunderne tørre i regnvejr. Det hele er med til at give en god stemning og komfort, der forhåbentlig medvirker til, at man giver sig tid til at få sorteret sine ting korrekt, så de kan blive sendt i cirkulation, siger Benny Stjernholm.