Det er vigtigt, at dine tagrender er klar til at tage mod selv store mængder nedbør, så dit hus ikke tager skade. Det indebærer, at tagrenderne er helt tætte.

Utætheder opstår typisk i samlingerne, men der kan også komme huller på grund af tæring, hvis tagrenderne er af metal. Desuden kan stærk frost forårsage revner i plast-tagrender.

Tjek om dine tagrender er utætte

1. Brug en stige – men pas på den ikke ødelægger tagrenderne

Sørg for, at tagrenderne ikke bliver bøjet, når du støtter stigen op ad dem. I værste fald risikerer du, at de revner. Støt derfor stigen mod rende-jernene eller læg et bræt i renden der, hvor stigen støtter, for at stive den af.

2. Gør dine tagrender rene

Sørg for, at dine tagrender er helt rene, når du går dem efter for skader og utætheder. Brug hænderne eller en lille graveske til at fjerne nedfaldne blade, nåle og slam. Fastgroet skidt renses af med en stiv børste og vand. 

3. Spul tagrender og nedløb – eller hold øje når det regner

Du kan tjekke om dine tagrender og nedløb fungerer ved at lægge haveslangen op i tagrenden og skrue helt op for vandet. Det er dog endnu bedre at kigge efter utætheder i tagrenderne, mens det regner kraftigt.

4. Brug øjnene og tag noter

Se efter, om der drypper vand fra tagrenden nogen steder. Noter hvor, så du kan reparere utætheden, når tagrenden igen er helt tømt for vand.

Video: Sådan renser du let din tagrende

Reparer din utætte tagrende

Ofte er tagrenden utæt i en samling. I så fald har samlingen sikkert løsnet sig. Der kan dog også opstå huller som følge af tæring.

For at reparere tagrenden, skal du gøre sådan:

1. Rens tagrenden

Fjern først blade og skidt. Brug fx en hjemmelavet tagrendeskovl (fx en halveret sodavandsflaske) eller tag handsker på og brug klør fem.

2. Skyl tagrenden efter

Brug en vandkande eller en haveslange, og tør efter med køkkenrulle eller en klud, så tagrenden er helt tør. Hvis din tagrende er i zink skal du slibe let med ståluld og aftørres med rensebenzin.

3. Brug reparationstape som nødløsning 

Hvis der er tæringer og huller på rør og render, kan du reparere dem med en særlig reparationstape, som du sætter hen over utætheden. Vær opmærksom på, at reparationstape ikke er en holdbar løsning i det lange løb.

4. Løse samlinger kan fuges med silikone

Hvis samlingen har løsnet sig, kan du fuge med silikone. Brug en fugepistol og afslut med at glatte fugen med en våd finger. Du kan også vælge at bruge en vandfast lim og lime de to stykker tagrende sammen.

5. Få hjælp fra en blikkenslager til loddede samlinger

Er der tale om gamle tagrender af zink eller kobber med loddede samlinger, er reparationer et job for en blikkenslager. 

6. Overvej evt. udskiftning

Småreparationer løser dog ikke nødvendigvis problemet. Hvis dine tagrender er gamle, medtagne – og generelt er utætte, kan det være relevant at overveje en udskiftning.

Video: Reparation af utæt tagrende