Hvad er et vindues topforsegling?

I vinduer, der ikke er kittede, holdes ruden på plads af glaslister, som er monteret udvendigt langs kanten af ruden. Topforseglingen er overgangen mellem disse glaslister og glasset.

Topforseglingen består af et elastisk, vandtæt materiale. Det kan fx være et fugebånd i et skumplastmateriale (EPDM) eller en gummiliste i silikone. Topforsegling kan også bestå i et bagstop, hvorpå der lægges en fuge i silikone eller andet elastisk materiale. Denne type topforsegling er ikke omtalt i denne artikel, da løsningen ikke er særlig udbredt.

Alt regnvand løber ned ad vinduesglasset og skal nederst på ruden ledes ud over glaslisten for til slut at dryppe af på listens drypnæse. Det er topforseglingen, der sikrer, at vandet ledes over glaslisten.

Hvilke skader opstår typisk på topforseglingen?

På de første termovinduer var topforseglingen et skumgummi-lignende bånd, der viste sig at være af dårlig kvalitet, da det ikke kunne tåle UV-lys. Det blev nedbrudt og skrumpede, hvilket gav sprækker og dermed en utæt samling.

Når overgangen mellem vinduesglas og især vinduets bundglasliste er utæt, trænger der vand ned i selve vinduesrammen. Med en vinduesramme af træ, der igennem længere tid er opfugtet eller våd, vil der opstå råd og svamp i vinduet.

Problemstillingen forværres, hvis glaslisten er udført uden drypnæse. Herved vil vandet stå eller løbe ind mod vinduesrammen under glaslisten.

Hvordan reparerer du en defekt topforsegling?

Glasliste og topforsegling hører sammen. Derfor vil det ofte være nødvendigt at udskifte begge dele, hvis du opdager utætheder i topforseglingen.

I stedet for traditionelle bundglaslister af træ kan du vælge glaslister af aluminium eller plast, som ikke nedbrydes så let som trælister. Mange af disse bundglaslister leveres med en topforsegling.

På nye vinduer monteres der i dag næsten udelukkende bundglaslister af aluminium, som kan købes hos glarmesteren eller i byggemarkedet. De pulverlakerede aluminiumslister fastholdes med et plastbeslag, der let fastgøres på bundrammestykket.

På listen er topforseglingen – også kaldet gummilæben – fastmonteret. Den sidder i spænd mod ruden, når listen fastgøres. Derved dannes en tæt overgang mellem rude og glasliste.

Fordelen ved at opsætte en liste af aluminium er, at den er mindre vedligeholdelseskrævende end en af træ.

Vær opmærksom på, at falsen skal være ventileret og drænet, for at garantien på termoruderne opretholdes.

Vælger du glaslister af træ, kan du, afhængigt af listens profil, enten vælge en topforsegling af silikone eller skumplast (EPDM), der fastsættes i en rille i glaslisten, eller et bånd i skumplast med selvklæbende tape, der klemmes sammen mellem glas og glasliste.