Hvis du vil gøre noget for din pengepung og for miljøet, er der masser af ting, du kan gøre i din bolig. Videncentret Bolius har her udvalgt 5 tiltag, der bedst kan betale sig i det lange løb.

Priserne og tilbagebetalingstiden er gennemsnitspriser - de kan variere meget fra hus til hus, og i forhold til, hvor godt huset i øvrigt er isoleret.

1. Hulmursisolering

Har du en bolig med hulmur, kan det ofte betale sig at få blæst isoleringsmateriale ind i hulmuren. Mange firmaer undersøger, om der allerede er isolering og kan give et tilbud på at blæse isolering ind i hulmuren. Selvom der allerede er isolering, kan det i nogle tilfælde stadig godt betale sig at efterisolere. Hulmursisolering giver en lavere varmeregning og bedre komfort, da du slipper for kulde og træk fra ydervæggene.

Eksempel: 80 mm isolering blæst ind i hulmur af tegl, hvor der ingen isolering var.

Pris: 20.000 kr.

Tilbagebetalingstid: 3-4 år.

2. Efterisolering af loft

Der er stort varmetab igennem loftet i din bolig, hvis tagkonstruktionen ikke er velisoleret. Har du ingen eller kun lidt isolering (fx 100 mm) på loftet, er det en god idé at få efterisoleret op til en samlet isoleringstykkelse på minimum 300 mm.

Vær opmærksom på, at der skal være en tæt dampspærre. Er der ikke en dampspærre, eller er den ikke tæt, så få etableret en, inden du efterisolerer. Det vil give en væsentlig besparelse på varmeregningen, og pengene kan være tjent hjem i løbet af få år.

Eksempel: 195 mm mineraluldsplader lagt ud på et 130 m2 loft, hvor der i forvejen er isoleret med 100 mm.

Pris: 26.000 kr.

Tilbagebetalingstid: 6-8 år.

3. Drop det gamle oliefyr

Hvis du har et gammelt oliefyr, bør du skifte det ud med fjernvarme, hvis du har mulighed for det. Alternativt kan du vælge en varmepumpeløsning, luft til vand eller væske til vand (jordvarme), hvis dit hus er velisoleret og tæt. Du kan spare op til 70 procent på varmeregningen ved at skifte et ældre oliefyr ud med en jordvarmepumpe.

Eksempel: Udskiftning af det gamle oliefyr fra 1970 til jordvarme med indbygget varmtvandsbeholder og jordvarmeledninger.

Etableringspris: 130.000 kr.

Tilbagebetalingstid: 6-8 år.

4. Investér i solceller

På trods af en mindre, økonomisk attraktiv afregningsmetode i forhold til 2012, kan det stadig godt betale sig at købe solceller, primært fordi nye løsninger har forbedret effektiviteten, samtidig med, at prisen er faldet gennem de seneste år.

Eksempel: Etableringspris 80.000 kr.

Tilbagebetalingstid 10-12 år.

5. Nye ruder eller vinduer

Der forsvinder meget varme ud gennem gamle vinduer - derfor skal du overveje, om de skal skiftes. Det kan især betale sig, hvis du kan nøjes med at skifte ruderne ud med nye energiruder. Du kan desuden mindske trækgener ved at udskifte nedslidte gummilister og fuger.

Eksempel: Udskiftning af vinduer.

Etableringspris: 50.000 kr.

Tilbagebetalingstid: 10 år.

Udgangspunktet for beregningerne er et parcelhus fra 1970 på 130 m2. Boligen er med oliefyr fra 1970, og vinduerne er de oprindelige fra 1970. Der er ingen isolering i hulmuren, og på loftet er der isoleret med 100 mm isolering.