Anders Berninger er gået i gang med at forvandle sin parcelhushave til en mere vild og naturlig have. 

– Min drøm er at kunne give mine børn en ”rigtig” naturoplevelse – lige uden for vores dør. Vi har boet her et års tid, men jeg er allerede godt i gang med at forvandle den ret veltrimmede have til et vildere og mere attraktivt levested for både dyr og hjemmehørende planter. Jeg er selv vokset op med en vild have med høje træer, store kvasbunker, tætte krat og ikke mindst masser af dyr, kryb og kravl. Det har givet mig en interesse og en kærlighed til naturen, som jeg meget gerne vil give videre til mine to små drenge.

– Jeg synes egentlig, at jeg er forpligtet til at prøve på at øge biodiversiteten, når jeg nu har muligheden, og det behøver ikke at være særlig svært.

Udnyttelse af hus og have

Udnyt pladsen bedre i stedet for at bygge ekstra kvadratmeter – både i nybyggeri og eksisterende boliger. Derudover kan vi indrette haven som en vild have med plads til biodiversitet. Det er nogle af de ting, der kan være med til at skabe en mere bæredygtig bolig. 

Vi skal overveje, om vi kan bygge lidt mindre huse, når vi bygger nyt. For 50 år siden var et nybygget parcelhus i gennemsnit 145 m2 ifølge Danmarks Statistik, mens det i 2019 var 210 m2. For hver ekstra kvadratmeter, vi bygger, koster det ressourcer og energi at opføre. Jo færre kvadratmeter vi har, jo mindre energi skal der bruges til opvarmning.

– Har du en meget stor bolig, har du en tendens til at have mange ting. Har du mindre boligareal, har du en tendens til at skære lidt ned. Og livskvaliteten i begge situationer er nok lige stor, siger Søren Dyck-Madsen, seniorkonsulent i den grønne tænketank CONCITO.

I de eksisterende boliger handler det om at overveje, om pladsen kan udnyttes bedre, før vi bygger til.

I haven kan vi plante planter, der optager CO2, tænke biodiversitet ind, så der kommer flere insekter, og ikke mindst udnytte arealet til at dyrke frugt og grønt, så vi fx undgår at købe æbler, der har været på en lang og klimatung rejse.

Hvad kan du gøre

… der gør en stor forskel:

Bo på færre kvadratmeter. Hver kvadratmeter bolig sætter et stort klimaaftryk, både når der bygges, og når boligen er taget i brug og fx skal opvarmes samt løbende moderniseres og renoveres.

... der gør en lille forskel:

Giv plads til biodiversitet og insekter i haven. Det gør ikke en kæmpe forskel for mængden af CO2, men det er med til at understøtte en mangfoldig natur.

Anders Berninger anbefaler andre først at klippe hækken, når den er afblomstret og har givet næring til sommerfugle og bier. Han lader afklippet ligge i en stor bunke, hvor det så kan give ly og bosted til pindsvin eller padder.

– Udvælg eventuelt et stykke af din græsplæne, som du først slår sent om efteråret. Her vil der automatisk komme mange forskellige hjemmehørende blomstrende planter op, og det er noget, insekter og sommerfugle er helt vilde med. Tænk også på, at alle former for træstammer og grene, som er ved at blive nedbrudt, er guf for en masse forskellige insekter. Jeg lader med vilje den slags træ ligge, så det kan blive nye, attraktive levesteder og dermed øge biodiversiteten på min lille matrikel.

Anders Berninger, 42 år, maskiningeniør/projektleder. Parcelhus i klassisk villakvarter i Bording, grund på 1.200 m2. Vil øge biodiversiteten i sin egen have.