Det er næppe gået nogens næse forbi, at bæredygtighed i boligen lige nu er en af de mest markante tendenser, siden det såkaldte samtalekøkken blev optaget i den danske retskrivningsordbog for mere end 20 år siden.

Allerede i 2019 viste en undersøgelse af Gallup for Videncentret Bolius, at der blandt danskerne er høj interesse for bæredygtighed generelt og i boligen.

Ved bæredygtighed forbinder de fleste genbrug, ressourceforbrug med omtanke og et mål om at belaste miljøet så lidt som muligt. Det gælder også i badeværelset, hvor det er oplagt at tænke i de bæredygtige baner, hvis du går med overvejelser om at sætte et af boligens vigtigste rum i stand eller bygge nyt.

Vrid det sidste ud af det gamle

I en undersøgelse, som YouGov har lavet for sanitetsvirksomheden Geberit i 2020, svarer 7 ud af 10 danskere, at miljømæssige overvejelser spiller en vigtig rolle i forhold til badeværelset. Der skeles især til miljøvenlige løsninger, der blandt andet tæller vandbesparende armaturer og i det hele taget miljøvenlige alternativer, hvor det er muligt. 

Det kan være svært at mødes om en fælles definition, når vi taler bæredygtighed, så derfor skal vi helt ned på abstraktionsstigens første trin. Bæredygtighed handler blandt andet om at sikre, at de ressourcer, vi forbruger i dag, ikke skader de næste generationers mulighed for at få et godt liv. 

- I forhold til byggeriet betyder bæredygtighed, at vi gør en indsats for at arbejde videre med de materialer og ting, vi allerede har fremstillet og udvundet ressourcer til, så de får et længere liv. Det samme princip gælder, når vi taler om at renovere et badeværelse.

- Uanset om du skal have helt nyt, eller du nøjes med at renovere det gamle i mindre etaper, fastslår Henrik Bisp, fagekspert i Videncentret Bolius.

Bevar, hvis du kan

Det er dokumenteret på tværs af en række studier og undersøgelser, at det er mere bæredygtigt at renovere end at bygge nyt.

Senest i en ny rapport fra Rambøll, der konkluderer, at klimaregnskabet falder ud til fordel for renovering frem for nybyg, når man måler den indlejrede CO2, dvs. mængden af drivhusgasser, der er bundet til byggematerialerne i deres levetid. Og derfor er det vigtigt, at du før renoveringen stiller dig selv de kritiske spørgsmål. 

- Det kan gøre en forskel, at du hele tiden tænker på, hvordan du kan købe så lidt nyt som muligt eller ting, som er brugte. Og helst i små mængder, når du endelig kører i byggemarkedet for at købe ind, fordi det gamle ikke kan reddes. Hvis du for eksempel kan nøjes med kun at bruge genbrugsfliser i badeværelsets vådzone, hvor det er strengt nødvendigt, er du allerede nået et godt stykke, især i et større badeværelse, siger Henrik Bisp.

På trods af de gode intentioner påpeger fageksperten, at badeværelset generelt er et at de sværeste rum at tænke bæredygtighed ind i uden at komme på kant med reglerne. På nogle områder, som for eksempel i forhold til indretning, valg af armaturer og belysning, har du stort set frit valg på alle hylder. Men i forhold til selve konstruktionen af et badeværelse med bruseniche, er der også skrappe regler at tage hensyn til.

- Du kan typisk ikke nøjes med at skifte de gamle fliser til nogle nye, for så bryder du muligvis tætheden i konstruktionen. Du kan heller ikke altid gå på kompromis med materialerne, fordi Bygningsreglementet stiller strenge krav om vandtæthed til både konstruktioner og overflader, forklarer Henrik Bisp.

Regler spænder ben

Træ er generelt et fremragende og bæredygtigt materiale, der er helt almindeligt at bruge som beklædning i saunaer med intens fugtbelastning og i sommerhuse. 

Samtidig ved vi, at produktionen af cement belaster klimaet enormt. Ifølge Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står cement således for fem procent af verdens samlede udledning af CO2, mens andre bud i internationalt regi lyder på op mod otte procent. Men fordi der er så skrappe regler i badeværelset, er det meget begrænset, hvor meget træ du må bruge i et badeværelse. 

- Du må godt have træ i selve konstruktionen og på for eksempel vægoverflader udenfor selve vådzonen, men du må ikke have trægulv i selve brusenichen, ligesom der ikke må være et gulvafløb i et trægulv. Her vil fliser og beton typisk ikke være til at undgå, hvis du vil opfylde kravene til fald i gulvet og andre krav i vådrumszonen, forklarer fageksperten.

Hvis du køber fliser eller andre byggematerialer, kan du gå efter produkter med Svanemærket eller det såkaldte vugge til vugge-certifikat, der stiller skrappe krav til sundhed, cirkulær økonomi, klima, miljø og social retfærdighed.

Husk at skrue ned for forbruget

Et bæredygtigt badeværelse er også et rum, hvor der er tænkt på at holde det løbende ressourceforbrug på et minimum. Og her er heldigvis er der her et område, hvor du ikke behøver at gå på kompromis med hverken funktion eller design.

- Har du et gammelt toilet, kan det udskiftes til en vandbesparende model, og det samme gælder for både bruser og armatur. Samlet set er der mulighed for store besparelser. I forhold til belysningen kan du udskifte de eksisterende lamper eller spots til LED-modeller, der bruger markant mindre strøm end ældre teknologier, lyder anbefalingen.