Der er få, der drømmer om mørkebrune fliser eller et grønt toilet. Men derfor kan de ting stadig indgå i et badeværelse, der skaber glæde hos ejerne. Det viser de billeder, boligejere fra hele landet har vist frem på Bolius’ Facebookside af deres badeværelse fra en ellers svunden tid.

Her har vi fået Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius, til at kommentere nogle af de indsendte billeder og give fif til, hvordan ejerne kan opdatere dem uden at skulle igennem den store renovering.

At så mange badeværelser fra 50’erne, 60’erne og 70’erne stadig lever i bedste velgående rundtomkring i de danske hjem, er der ifølge Tine Nielsen en god grund til.

– Mange af de gamle badeværelser er i en byggeteknisk god stand, og funktionen vil i det store hele ikke ændre sig, selvom du bygger om for flere hundrede tusinde kroner. Derudover har mange lært, at de ved at udskifte nogle få ting kan skabe et badeværelse med et nyt og mere moderne udseende, forklarer hun.

De dominerende farver, der for alvor så dagens lys i 1950’erne og især i 60’erne og 70’erne, kom samtidig med et byggeboom af parcelhuse rundtom i landet. Danskerne fik på denne tid mulighed for at bygge deres eget – præcis som de ville have det – og det kom også til udtryk i badeværelsesindretningen.

– I 1950’erne fik flere danskere økonomisk mulighed for at bygge et hus. Førhen havde mange boet til leje i fx København, hvor de ikke havde mulighed for at ændre noget.

– Nu kunne de sætte et præg på deres eget hjem, og dengang havde man ikke – på samme måde som i dag – øje for, at huset skulle kunne sælges igen.

Dengang byggede man et hus for at bo der hele livet, forklarer Tine Nielsen og understreger, at noget af den individualitet også slår igennem i dag, når folk bevarer badeværelserne.

Se flere gamle badeværelser og bliv inspireret

Ud med bidet og askebæger

Mange badeværelser fra 60’erne og 70’erne havde tandkrusholdere og askebægere som fast inventar, ligesom bidetet havde sin storhedstid her.  De er i dag helt væk de fleste steder.

Læs ”Bidetet – hvor blev det af”

Mere fokus på at bevare

Før var mange måske flove over steder i deres hjem, der ikke lever op til den norm, der ses på sociale medier og i boligblade. Men nutidens store fokus på bæredygtighed har også gjort det acceptabelt at holde fast i noget, mange havde skrottet som det første, hvis de var flyttet ind i den bolig, forklarer Tine Nielsen.

– I bæredygtighedens navn er man i dag mere stolt af at få noget ud af noget eksisterende, som samtidig kan være moderne. Nogle kan måske også være træt af de mange nybyggede badeværelser, der er helt neutrale og ligner hotelbadeværelser. 

– Der er kommet en ny generation ind, som ikke ser det som noget gammelt, men ser det som noget nyt. Mange modefænomener kommer tilbage med et tvist – og det tvist kan du så selv tilføre, hvis du ændrer lidt. Der er i mine øjne meget mere personlighed i et gammelt badeværelse end et nyt i hvidt eller gråt, siger Tine Nielsen.

Førstehjælp til badeværelset

Selvom et badeværelse har 50 eller 70 år på bagen, behøver indretningen i dag ikke at ske med ting fra den periode.

Derfor kan det være en fordel at bryde de gamle fliser med moderne lys, et større spejl og en glasvæg, forklarer Tine Nielsen.

– Ofte kan et gammelt badeværelse løftes på flere områder. Skifter du et gammelt møbel, vask og armatur ud til noget mere let og moderne, kan du ændre rummets udseende, uden at det koster mange tusinde kroner og du ender med at skulle rode med fx vandinstallationerne, forklarer hun og nævner også, at planter kan gøre en forskel.

Det er godt at bevare et ældre badeværelse – både for klimaet og pengepungens skyld. Men skal det bevares, er det en forudsætning, at eksempelvis vandinstallationerne er i god stand. 

– Er gulvet belagt med en flisetype, der er glat, eller er badeværelset generelt ikke i byggeteknisk god stand, fordi fx rørene er slidte, så skal du ikke bevare det. Der bør du få en fagmand ud og vurdere, hvad der bør gøres, siger Tine Nielsen.

7 ting, der kan opdatere dit badeværelse

Er du træt af dit gamle badeværelse, kan du med fordel overveje, om et af følgende råd kan give dig glæden ved dit badeværelse tilbage.

  1. Skift forhænget ud med en skærmvæg af glas.
  2. Fjern gamle badmøbler, og få noget let og moderne i stedet for.
  3. Ryd hjørnerne for inventar.
  4. Vask og armatur kan udskiftes til noget mere moderne, uden at der skal rodes med vandinstallationer.
  5. Flyt planter ud på badeværelset – det skaber liv og kan spille sammen med fliserne.
  6. Hav fokus på lyset – både dagslys og kunstigt lys. Få fx godt lys ved spejlet.
  7. Få et større spejl, der kan reflektere dags- og kunstlys. Det kan give nyt liv i et mørkt badeværelse.

Kilde: Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius