Billedserie: 'Bidet'et - hvor blev det af?'

De fleste har set et. Mange har prøvet et, men kun ganske få af os gider investere i et selv.

Bidet'et - den lille, ekstra kumme til vask af de nedre dele efter toiletbesøg - har aldrig for alvor fundet vej til danskernes bagdele.

Bidet'et blev opfundet i Frankrig i 1700-tallet og har siden vundet stor udbredelse særligt i Sydeuropa samt i arabiske og asiatiske lande, hvor det at bruge vand og ikke papir - efter et toiletbesøg, er en naturlig del af den personlige hygiejne. I Danmark havde bidet'et sin storhedstid i 1960'erne og 1970'erne, hvor mange parcelhusbadeværelser blev udstyret med et.

Bidet med hjem fra charterferie

- Bidet'et kom til Danmark, da danskerne begyndte at rejse på charterferier. Vi så kummerne på sydlandske hoteller, og begyndte så at hive dem hjem på vores egne badeværelser, fordi de virkede smarte og moderne.

- Men vi fandt ret hurtigt ud af, at de ikke hører til i vores toiletkultur, og derfor endte bidet'erne med ikke at blive brugt. Eller også brugte vi dem til andre ting. Så lagde vi sokker i blød i dem i stedet, fortæller Marianne Levinsen, forskningschef hos Fremforsk, der har forsket indgående i danskernes boligvaner.

Danskere vil ikke vaskes bagi

Hun mener, at danskernes manglende interesse for bidet'et skyldes kulturforskelle og manglende socialisering.

- I Danmark er vi ikke vokset op med, at vi skal vaskes bagi efter et toiletbesøg. Det er ikke en del af vores toiletkultur, så vi har simpelthen ikke lært det. Vi socialiserer heller ikke vores børn til at blive vasket. Vi træner dem kun i håndvask. Derfor har det været svært - ja næsten umuligt - at få indarbejdet de nye og eksotiske toiletvaner, siger hun.

Kun 3 bidet'er solgt i 2011

I dag er der da heller ikke mange, der har et bidet.

- Sidste år leverede vi lidt over 1.000 toiletkummer og kun 3 bidet'er, så tallene taler for sig selv, siger Henrik Stauntrup badfirmaet Bad & Stil.

Han er selv er vokset op i et parcelhus med et bidet, der aldrig blev brugt.

Washlet afløser bidet

- Det gammeldags bidet skal køres på kirkegården. Det er stendødt i hvert fald her i Danmark. Og hvorfor investere i et bidet, når der er opfundet noget, som er meget smartere, spørger fremtidsforsker Marianne Levinsen.

Hun hentyder til de elektroniske toiletter, som allerede har vundet stor udbredelse i bl.a. Japan, hvor 7 ud af 10 husstande har fået installeret et såkaldt washlet - et toilet med indbygget vask og tørring.

Toiletterne er også på vej frem i Danmark, hvor flere producenter har fået de avancerede produkter på sortimentslisten. De intelligente toiletter har bl.a. elektroniske vaskeprogrammer, lufttørring, sædevarme, og indbygget lys.

Hvad er dine oplevelser med bidet? Har du vasket dig bagi, eller hvad er jeres bidet blevet brugt til? Skriv om dine oplevelser i kommentarfeltet under artiklen.