Av, mit knæ!

De fleste børn, der er vokset op i en bolig med et kokostæppe, vil formentlig kunne genkalde følelsen af den ru overflade mod huden, når de legede på tæppet. Det kan nok være, at tæppet var smart og passede ind i boligstilen i 1970'erne og 1980'erne. Men det var nu ikke for sarte sjæle eller bløde børneknæ.

Men den ru overflade havde selvfølgelig også sine fordele. Som Jens Petersen, tidligere salgsdirektør i Skandinavisk Kokosvæveri, Skanko, der producerede kokostæpper, plejede at sige til de forhandlere, der hellere ville sælge bløde syntetiske tæpper til børnefamilierne:

- Børn fra familier med kokostæpper lærer at gå lidt før andre børn.

Slidstærkt kokostæppe i gang, kælder og på altaner

Kokostæpper havde sin storhedstid i 1970'erne og op til engang midt i 1980'erne. Det var kendt som et slidstærkt tæppe, der bl.a. blev brugt til gangarealer og i kælderrum, hvor der godt kunne være lidt fugtigt.

Et af kokostæppernes kendetegn var nemlig, at det kunne fås uden den sædvanlige gummibagside, der er på tæpper - så gulvet kunne "ånde" gennem tæppet. Og det var en fordel i fugtige rum. Kokostæpper blev af samme årsag også brugt på altaner.

Kokostæppe passede til 1970'ernes farver

Men udover, at kokostæpper var slidstærke og åndbare, var det primært 'looket', boligejerne gik efter, når de købte kokostæpper dengang, fortæller butikskæden Tæppeland.

Til gengæld var kokostæpperne ikke ret nemme at rense, når de først havde fået pletter - og materialet gav sig alt efter temperaturen i rummet. Så man blev nødt til at lime kokostæpperne fast til gulvet for ikke pludselig at få nogle grimme tæppeløse steder langs panelerne i koldt vejr.

Hvordan rengør og renser man et kokostæppe og en kokmosmåtte?

Tæpper og måtter af kokos er fremstillet af naturlige fibre, som indeholder naturlige, vandafvisende forbindelser. Hvis tæpperne vaskes i en sæbe for at fjerne snavs og pletter, kan den naturlige vandskyende overflade også langsomt opløses, og dermed kan tæpperne blive lidt mindre modstandsdygtige overfor nye pletter.

Her kan du se, hvordan de renser og rengør kokostæpper og kokosmåtter:

  1. Ryst kokostæppet eller kokosmåtten ren for støv.  Det støver en del, så gør det fx over affaldsbeholderen. Fej og rengør evt. omkring det sted, hvor tæppet eller måtten er rystet fri for støv.  
  2. Støvsug måtten/tæppet grundigt. Det er svært at støvsuge alt snavs op, så støvsug gerne en ekstra gang, når du tror du er færdig, så får du det sidste støv med.

Hvis der er pletter på kokostæppet eller kokosmåtten, kan du gøre følgende.

  1. Tag rengøringshandsker på og lav en spand med en mild opløsning med lidt sæbespåner opløst i lunt vand.
  2. Vask evt. mærker og pletter rene.
  3. Skyl efter med vand.
  4. Hæng måtten/tæppet til tørre. Ryst gerne måtterne og tæpperne med timers mellemrum, mens de hænger til tørre, så al det bundne vand rystes ud, så tæppet eller måtten kan tørre uden at mugne. Måtten/tæppet skal være grundigt tørt, før de lægges indenfor igen.

Kilde: Michael René, rengøringsekspert i Videncentret Bolius

Kokostæppe fra Indien - og Danmark

Da kokostæpper var på sit højeste, købte Tæppeland dem hjem fra primært Indien, hvor tæpperne blev produceret meget billigt. Og prisen gjorde også sit til, at danskerne valgte kokostæpper. Mellem 49 og 69 kr. pr. kvadratmeter kostede kokostæpper i de danske butikker.

Der fandtes dog også et dansk firma, der producerede kokostæpper - nemlig Skanko. Skanko fik kokosfibre fra Sri Lanka, der blev spundet til tråd på et spinderi på Langeland og siden brugt på fabrikken i Nakskov.

- Det var en omstændelig affære, for det kunne tage en hel uge at sætte en væv op med trådene, inden man kunne begynde at væve, husker den tidligere salgsdirektør, Jens Petersen.

Derfor var Skankos tæpper også noget dyrere, men - spørger du salgsdirektøren - også af betydelig bedre kvalitet og noget pænere end de tæpper, der kom fra Indien.

Kokostæpper kan stadig købes

I 1999 flyttede det schweizisk-ejede Skanko produktionen fra Danmark til Schweiz, og så var det slut med at væve kokostæpper på Lolland. I dag importerer Jens Petersen stadig tæpper af kokos til danskerne.

- Det er primært til virksomheder, der gerne vil have nogle lange løbere - fx 25-30 meter lange. Tæpperne har fået en slags renæssance, men i dag er der bud efter de miljøvenlige og bæredygtige tæpper af god kvalitet, siger Jens Petersen.

Som privat kan du også stadig købe kokostæpper og kokosmåtter, men der er dog ikke så mange forhandlere som tidligere.

Sisaltæppe har afløst kokostæppe

Tæppeland forhandler ikke længere kokostæpper, men har i stedet sisal-tæpper i sit sortiment. Mens kokostæpper er vævet af fibrene fra en kokospalme, udvindes sisalfibre fra bladene af en plante i slægten agave i agavefamilien.

Jens Petersen importerer tæpper lavet i Holland og Belgien og bl.a. med kanter af læder eller hør og tit af en blanding af hør og sisal.

- Man siger jo, at alting her i livet gentager sig. Og danskerne kan stadig godt lide det naturlige look, der også passer godt ind i vores boligstil i dag, siger Jens Petersen.