Pollen, støv og husstøvmider. Alskens utøj kan gemme sig i lodne overflader.

Så står du mellem valget af et gulvtæppe eller et glat gulv som et trægulv eller linoleum, bør du vælge det glatte.

Som udgangspunkt er glatte gulve bedre end gulvtæpper eller gulve med en lodden overflade, hvis du vil have det mest optimale indeklima i din bolig. På samme måde er det bedst for mennesker med allergi at bo i en bolig med glatte gulve. 

Nemmere at støvsuge glatte gulve

Glatte gulve er bedre end gulvtæpper, da du nemmere får det hele med, når du støvsuger.

Hvis du f.eks. har haft en hund på besøg, eller det er midt i pollensæsonen, så kan der gemme sig generende partikler som dyrehår og -skæl eller pollen i gulvtæppet.

Partikler hvirvles op fra gulvtæpper

Undersøgelser viser, at nogle ultrafine partikler bliver siddende i gulvtæpperne i tæppefibrene, hvilket umiddelbart var til fordel for allergikere, fordi de ultrafine partikler bliver i gulvtæpperne, også når der bliver gået på dem. 

Men samtidig viste forskningen også, at de større partikler, der kan bære allergener, kan genophvirvles, når folk går rundt i boligen.

Det ene trægulv er ikke bedre for indeklimaet end det andet

Astma-Allergi Danmark skelner ikke mellem forskellige former for glatte gulve i deres anbefalinger.

Men der kan være forskellig afgivelser af kemiske stoffer fra det ubehandlede træ, hvor fyrretræ og gran afgiver mere end ask, bøg og eg.

I øjeblikket er der dog ikke nogen dokumentation for, at nogle træsorter skulle være bedre eller dårligere, hvad angår indeklima.

Indeklimamærkede gulve

Der findes dog gulve, der har fået Indeklimamærket. For at få mærkningen skal gulvene være testet for afgasning af kemiske stoffer, ligesom der skal være vejledninger for montering, rengøring og vedligeholdelse af produktet.

For når det drejer sig om, hvordan de forskellige typer gulve vedligeholdes, kan der alligevel godt være fordele og ulemper ved gulvene, lyder det fra Astma-Allergi Danmark-rådgiveren.

Sæbebehandling kan være svært for folk med allergi

Hvis du vælger et lakeret trægulv, så slipper du for skulle vedligeholde det ofte, som du kan blive nødt til ved gulve, der kræver sæbebehandlinger for at fremstå pæne. 
Og at sæbebehandle sit gulv ofte kan være en udfordring for folk med følsomme luftveje på grund af stofferne i sæbe-produkterne.

Glat gulv bedst i soveværelset

Der er et rum i boligen, hvor det er særligt vigtigt med et glat gulv: Soveværelset.

I et soveværelse vil du typisk have en højere luftfugtighed end i resten af boligen, fordi mange her gerne vil have det køligt. Kulde får luftfugtigheden til at stige, og det elsker husstøvmider, der udover sengemiljøet også gerne gemmer sig i et gulvtæppe.

Støj kan også give dårligt indeklima

Til gengæld har Astma- Allergi Danmark ikke taget højde for f.eks. støjgener i deres rådgivning om gulve til det mest optimale indeklima.

For nogle vil trinstøj eller en dårlig akustik jo også være med til at forringe fornemmelsen af et godt indeklima. Og her kan et gulvtæppe eller et gulv af f.eks. kork være en god idé i hvert fald til at dæmpe støj.

Hvilke skadelige partikler kan gemme sig i dit gulvtæppe?

  • Pollen
  • Allergener fra dyr
  • Husstøvmider
  • Almindeligt støv

Fordele og ulemper ved gulvtæpper i boligen

  • Gulvtæpper er gode til at fange støv.
  • Gulvtæpper skal ikke behandles med olier eller sæbeprodukter.
  • Til gengæld er gulvtæpper svære at få støvsuget tilstrækkeligt.
  • Når du går på gulvet, eller du lufter ud, hvirvles støv eller andre skadelige partikler op i luften.

Kilder: Betina Hjorth, Rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark, Jørgen Højlund, indkøbs- og marketingschef i Tæppeland, Miljøstyrelsen og Alireza Afshari, seniorforsker i Statens Byggeforsknings Institut, SBi