– Der står milliarder af hårde hvidevarer rundt omkring på kloden, der allerede er produceret. Det styrker min motivation i mit arbejde, at jeg kan være med til at redde nogle af dem.

Sådan siger Thorsten Munch Jensen fra TMJ Teknik i Skanderborg. Han gik selvstændig som reparatør for fire år siden, fordi han gerne ville udnytte den tekniske viden, han har opbygget gennem sit arbejdsliv.

Thorsten Munch Jensen er uddannet landmand og har derudover en tillægsuddannelse i økonomi og halvandet år på en maskinteknisk linje på en erhvervsskole bag sig.

I dag er han selvstændig hvidevarereparatør i TMJ Teknik.

Læs mere på tmjteknik.dk

– Jeg har været driftsleder i landbruget i mange år, og her har vi haft mange udlejningsboliger, hvor jeg stod for at installere hårde hvidevarer, men også altid forsøgte at løse problemerne for lejerne, hvis der var noget galt med hvidevarer, teknik eller installationer. Så drivkraften for mig i at blive selvstændig har ligget i min store interesse i teknik og hvidevarer. Men den bæredygtige del af det fylder mere og mere for mig, fordi det giver så god mening at reparere i stedet for at købe nyt hele tiden, forklarer Thorsten Munch Jensen.

Gamle maskiner er sjovest at redde

Thorsten Munch Jensens hjerte banker især for de ældre hvidevarer, som han mener, er produceret i en bedre kvalitet, end dem, der bliver produceret i dag.

– Jeg oplever, at produktionen af tekniske og elektriske apparater i dag er mere kynisk. Maskinerne er bygget, så de kan holde nøjagtig 5-6 år. Maskinerne fra før 2010 er til gengæld sjove at redde, fordi de er godt bygget op. En Miele vaskemaskine bliver træt efter 15-20 år, men så trænger den bare til en kærlig hånd, og så kan den faktisk leve videre. Det kan den discount vaskemaskine, du har fået på tilbud, altså ikke, siger han.

Flest ældre kunder i butikken

Det er især den ældre generation, der kommer til ham med deres vaskemaskiner og opvaskemaskiner.
Det er folk, der har brugt penge på at købe en ordentlig maskine, og så har de ikke lyst til at opgive den, siger Thorsten Munch Jensen.

Han oplever til gengæld, at hvor mange yngre familier ofte har fokus på at bygge bæredygtigt, så ender de hurtigt i brug-og-smid-ud-grøften, når det kommer til deres hvidevarer.

Måske er det fordi de tænker mere over, hvad der er nemt, bekvemt og pænt i bryggerset. Eller måske er muligheden for reparation bare ikke i deres bevidsthed. Men den tendens vil jeg i hvert fald gerne være med til at modvirke, siger han.

Top 3: 
De hyppigste fejl, som kan repareres – vaskemaskinen

  1. Fjederophænget eller gasstøddæmperne til vaskemaskinetromlen bliver slidt op.
  2. Varmelegemet i vaskemaskinen er så belagt med kalk, at det ikke længere kan opvarme vandet (eller bruger rigtig meget strøm til at gøre det).
  3. Afløbsslanger og andre gummislanger tæres.

Top 3: 
De hyppigste fejl, som kan repareres – opvaskemaskinen

  1. Gummiforbindelsen ved udløbet fra opvaskemaskinen bliver utæt, så der løber vand ned i lækagesikringen, som herefter får maskinen til at melde fejl.
  2. Vandpumpen bliver slidt op.
  3. Varmelegemet i opvaskemaskinen bliver kalket til og kan ikke længere opvarme vandet (eller bruger rigtig meget strøm til at gøre det).

Reparation kan ofte betale sig – men ikke altid

Thorsten Munch Jensen fører statistik over alle sine reparationer, så han ved hvilke fejl og mærker, han har haft succes med. Det betyder, at han hurtigt kan rådgive kunderne om, hvornår en reparation kan betale sig:

– Uanset om man er god til mekanik, er man som reparatør jo ikke mirakelmager. Men jeg vil sige, at hvis der er tale om et tysk eller skandinavisk produkt, så kan jeg som regel løse problemet. Der er altid styr på reservedelene, og der er tænkt i efterlivet, når produktet forlader fabrikken. Det kan man ikke sige om fx italienske produkter.

Regnestykket kan dog enkelte gange blive svært, hvis kunden har en gammel vaskemaskine med et dårligere energimærke, end man vil kunne få i dag.

– Her kan det selvfølgelig være svært at regne ud, hvad der bedst kan betale sig. For reservedele sætter jo også et klimaaftryk, når de skal produceres. Og en ny maskine bruger måske mindre strøm. Omvendt må man sige, at det heller ikke nytter noget at have en A+-mærket vaskemaskine, hvis varmelegemet er helt kalket til, for så bruger den alligevel mere strøm end en vaskemaskine med et dårligere energimærke, siger reparatøren.

Vaskemaskinen er nummer et

Det er vaskemaskiner, Thorsten Munch Jensen reparerer allerflest af i sin virksomhed.

– Det er en af de dyreste hvidevarer, vi har i vores hjem, og derfor kan det ofte betale sig at reparere den. Den har nogle mekaniske dele, der bliver slidte over tid, og så har den varmelegemet, som efter 5-6 år næsten altid trænger til at blive skiftet, fordi det med vores hårde vand kalker til, fortæller han.

Tørretumblere ser han ikke så mange af.

– De nye kondenstørretumblere kører så godt, at de sjældent går i stykker. De bliver heller ikke påvirket af kalk fra vandet, forklarer Thorsten Munch Jensen.

Køleskabe og frysere mener han ikke, man skal bruge ret lang tid på at have hovedet inde i, før det bliver for dyrt at reparere dem. Kun i forhold til fx et avanceret amerikansk køleskab med ismaskine kan det betale sig i kroner og øre.

– Opvaskemaskiner reparerer jeg til gengæld mange af. Her er det især gummiforbindelsen ved udløbet, der bliver utæt. Eller også er det vandpumpen, der trænger til at blive skiftet. Ofte fordi folk ikke får skyllet tingene ordentligt af, inden de vasker dem, og det tærer på maskinens pumpe over tid, siger han.

Spar på sigt ved at købe god kvalitet

Thorsten Munch Jensen minder ofte kunderne om, hvad de selv kan gøre for at øge holdbarheden på deres maskiner. Som at huske afkalkning og filterskift. Eller ligefrem at installere et afkalkningsanlæg for at undgå tykke kalkbelægninger på fx varmelegemer og pumper.

– Det bedste råd er dog at købe hvidevarer af god kvalitet. De holder i mange år – og kan få endnu flere år med en enkelt reparation. Det er godt for både klimaet og pengepungen, siger han.