Blomsterne er gule. Og bladene er dekorative med deres spidse kanter. Set på afstand ligner mizunaen en smuk prydplante på grund af sin højde og sin farve. Men mizuna er en japansk salattype, som smager af stærk, friskkværnet peber.

– Prøv at nappe et blad og smag på det, opfordrer Line Øskov Knudsen og byder også på smagsprøver af mere velkendte grøntsager som radiser og hestebønner. 

Vi står midt i Lines parcelhushave i Harte uden for Kolding. Engang så den ret gennemsnitlig ud med terrassemøbler, trampolin og lidt blomster hist og her. Nu er det eneste levn fra dengang stort set trampolinen. Resten er omlagt til et gigantisk spisekammer, der forsyner familien på fem med grøntsager og frugter, som vokser alle mulige og umulige steder. 

Lines 3 tips til at gå i gang med en køkkenhave

  1. Start i det små med nogle enkelte bede.
  2. Dyrk de grøntsager, du har lyst til at spise.
  3. Sæt dig ind i, hvordan du får det største udbytte af dine afgrøder. For eksempel vokser salat bedst i halvskygge.

Få flere tips i Lines Facebook-gruppe

Tomater, vandmeloner og agurker – og høns

I tørrestativet er der plantet tomater, så snorene meget praktisk kan hænge fast i stativet. I orangeriet, som er bygget til huset, vokser små vandmeloner i plantekasser i vindueskarmene. De venter bare på sol og varme nok til at blive store og fuldmodne. I et af havens hjørner bokker 10 høns. Deres kaglen udgør den hyggeligste baggrundslyd i haven, hvor næsten alt græsareal er inddraget til voksesteder for spiselige sager.

Køkkenhave skal gøre familien sund

I 2016 døde Line Øskov Knudsens far efter et sygdomsforløb på tre år. Begivenheden fik Line til at tænke på, om hun kunne gøre noget selv for at påvirke sin og sin families sundhed, så hun begyndte at købe alle dagligvarer økologisk. Og snart kom en ny tanke til hende: 

– Jeg tænkte på, om jeg egentlig ikke skulle dyrke noget selv? Det kom bare til mig, fortæller den 43-årige kvinde, der tidligere havde dyrket lidt jordbær i haven, men mere var det aldrig blevet til.

Køkkenhave forsyner familien med grønt året rundt

Line gik resolut i gang. Hun byggede fem bede af robiniestolper, hun selv satte sammen med beslag i hjørnerne. Bedene såede hun til med ærter, gulerødder, squash, majs og kartofler. Af en nabo fik hun et drivhus foræret, og det var den perfekte plads til tomater og agurker. Gulerødderne drillede og var fyldt med orm, men ellers gik produktionen strygende. 

Line er et stort smil, når hun fortæller om den dag, hvor hun for første gang hentede sine egne tomater i drivhuset.

– Jamen, det var helt fantastisk. Ej, hvor de smagte af sol og sommer.

Lines drøm om at blive selvforsynende er blevet indfriet mindst halvdelen af året. Fra juni til november køber hun hverken grøntsager eller frugt undtagen eksotiske frugter som bananer og appelsiner. Resten af året behøver hun heller ikke at gribe en indkøbsvogn særlig tit, for hun fryser alt fra tomater til spinat og rodfrugter ned. Så er grøntsagerne perfekte at tø op og bruge til supper, smoothies og gryderetter. 

Det spirer i Lines spiselige have

Lines bud på 5 lette grøntsager

  • Squash – giver et kæmpestort udbytte.
  • Ærter – sæt pinde i jorden, som ærterne kan vokse op ad.
  • Hestebønner – flotte og sunde.
  • Kartofler – behøver ikke at hyppes; læg blot lidt halm eller græsafklip op omkring dem.
  • Romainesalat – er sprød og holdbar.

Og 5 svære, du kan overveje

  • Kål i alle afskygninger – kræver meget gødning.
  • Gulerødder – skal dækkes af.
  • Agurker – får ofte spindemider.
  • Majs – kræver meget varme, et problem ved kølige somre. 
  • Grøn peber – bliver ofte angrebet af lus.

Selvforsynende have til hele familien

– Det er en fed følelse at kunne være selvforsynende i en moderne verden. Bare spise afgrøderne, som de er, eller koge dem en smule. Vejen fra haven til spisebordet er så kort, og grøntsagerne er lavet helt uden kemi, siger Line, der i opstartsfasen har brugt mange timer på produktionen. Hun har ikke tal på, hvor mange timer hun er i haven om ugen. Men sommetider glemmer hun tid og sted.

– En aften kaldte min mand på mig klokken 23, da han var på vej i seng, griner Line, der også bruger kontortid ved sin computer for at holde styr på produktionen. 

Fleksibel haveplan gør det sjovere

Alle afgrøder er skrevet ind i et excelark, hvor hun har noteret, hvad der skal gøres hvor og hvornår. Haveplanen er tegnet på et stort stykke papir, hvor post-it-lapper med grøntsagernes navne let kan flyttes rundt. 

Selvom Lines produktion virker både professionel og uhyre gennemtænkt, må andre ikke lade sig skræmme. Line mener, at et par timers arbejde om ugen er nok, hvis man nøjes med fire-fem bede.

– Alle kan gøre det her. Det er bare at prøve det af. Og så lærer man jo noget undervejs, lyder opfordringen fra Line Øskov Knudsen, inden hun går hen for at se til sine tomater.