Allerede ved indkørslen til Kåre Hansen og Janus Bergs gule hus er der smæk på farverne. Mange meter med blå hortensiaer byder gæsterne velkommen, og lige ved siden af dem vælter grøntsager i alskens afskygninger op. 

Her er vi langt fra den traditionelle tankegang om en forhave med græsplæne, flagstang og stakit. Forhaven er derimod omdannet til et kæmpemæssigt spisekammer – en køkkenhave med bede sat i stjerneform og tilsat farverige indslag i form af sommerblomster mellem rækkerne. 

– Solen og lyset er bedst heromme foran huset. Og så er det sjovt at være modig og lave noget anderledes. Hvem siger, at køkkenhaven skal ligge i et fjernt hjørne på ens grund? Hvem siger, at køkkenhave og prydhave skal være skarpt adskilte? Det giver noget skønt at blande de forskellige elementer og lege lidt. I sin have kan man gøre, lige hvad man har lyst til, og mikse og lege med tingene efter smag, siger Kåre Hansen.

Køkkenhaven inspirerer til aftensmaden

Sommerfuglene svæver lavt over afgrøderne, hunden Bella trisser omkring sine ejere, og den sommerdag, hvor Videncentret Bolius besøger haven, skinner solen gavmildt ned over alle herlighederne i det lille sydsjællandske kongerige. Janus Berg, som bor sammen med Kåre Hansen, stikker hånden ned til en enorm bladkål og plukker et blad. Han tager en bid og tygger på det. Navnet er sibirisk kål, og den er Janus’ favorit.

– Den er lidt nøddeagtig i smagen, siger han og plukker i næste øjeblik en ærtebælg og byder af dens grønne, spændstige indhold. De to mænd nyder at gå ud i deres køkkenhave og lade sig inspirere, inden aftensmaden skal laves.

– Jeg går herud og tænker: ”Hvad kunne jeg tænke mig at spise i dag?” Det er en helt anden oplevelse end at gå i supermarkedet og købe grøntsager, som ofte er slatne og har mistet deres smag efter flere dage på køl, siger Kåre Hansen.

Fra byliv til landliv

I 2016 valgte Kåre Hansen og Janus Berg at udskifte tilværelsen i en treværelses lejlighed på Nørrebro med et hus på landet en times kørsel fra København. De to mænd havde fået smag for havelivet, da de var primus motor i arbejdet med at trylle ejerforeningens fælles gård om fra asfaltjungle til grøn oase med både blomster, frugtbuske og hyggelige rum med siddepladser. 

– Vi kunne mærke, at det var skægt og spændende, og det rykkede noget i os, fortæller Kåre Hansen.

Køkkenhave gør, at de kan leve sundt

Samtidig døjede Janus med en kronisk stofskiftesygdom og blev anbefalet af eksperter at leve og spise så rent som overhovedet muligt. Hvis de flyttede på landet, kunne de gøre det muligt ved at dyrke grøntsager og blive selvforsynende. Det blev startskuddet til den enorme køkkenhave, og allerede efter første sæson mærkede de begejstringen boble.

– Jeg havde det virkelig sådan: ”Wauw, er det ikke sværere?” Det var fantastisk at se tingene gro og kunne lave en salat med smæk på alle farverne, siger Janus Berg og trækker mobiltelefonen op af lommen. Han viser et billede af en indbydende skål salat med gule, orange og lilla farver. 

Afgrøder med antiinflammatoriske stoffer 

Haven kort

Hvem bor her: Kåre Hansen og Janus Berg.

Hvilken slags hus: Have ved hus på landet i Haslev på Sydsjælland. Jorden er lerjord med et godt lag muld øverst.

Hvor mange m2: Grunden er på 2.550 m2, hvoraf køkkenhave, område med højbede samt to drivhuse fylder cirka 600 m2.

Se mere på Instagram @bergs_fairytale_garden 

Kåre griber en spade og sætter den ned i jorden rundt om en kartoffelplante. Han skærer en af kartoflerne midtover, og til syne kommer en smuk, blå farve. Sorten hedder ’Blue Annaliese’, og ved siden af vokser pinkfarvede kartofler med navnet ’Pink Emmalie’. Et andet sted i haven vokser lilla gulerødder og pink blegselleri. Det er ikke de mest almindelige udgaver af de to slags grøntsager, men de er valgt med fuldt overlæg.

- Der er mange flere antiinflammatoriske stoffer i røde og pink grøntsager og godt med antioxidanter i de blå, og det er godt i forhold til Janus’ sygdom, forklarer Kåre Hansen, som også selv mærker den gode kropslige effekt ved at spise egne afgrøder kombineret med en mejerifri kost og mange kødfrie dage.

Have på budget

Bag det gule hus og gårdspladsen med et tykt lag knasende sten dukker et nyt eventyrrige op. Her er to orangerier, 18 højbede, hønsehus og stauder i massevis. Imellem det har Kåre Hansen og Janus Berg placeret havemøbler og en flad-ud-sofa, som gør godt for ryggen, når de to herrer har stået bøjet over jorden i timevis. 

Haven har undergået en stor forvandling, siden de flyttede ind. Dengang fyldte græsplæner og rosenbuske det meste. I dag er det en have, hvor man har lyst til at gå på opdagelse – og til at bøje sig ned og indsnuse duften af en blomst eller plukke en grøntsag direkte fra bedet. Og hele tiden ændrer haven udtryk, for idéerne hos de to mænd står i kø. Og de elsker at udføre dem for billige midler. 

Parret understreger, at en lækker have ikke er kendetegnet ved, at der er blevet brugt mange penge på den. Pallerammerne, som udgør de 18 højbede, er købt i jem & fix til 150 kr. stykket, og nøddehegnet, der omkranser højbedsområdet, er købt i samme varehus for ”ingen penge”, som de siger. 

– Det er vigtigt for os, at vi ikke låser os fast. Vi kaster konstant det hele op i luften, siger Kåre Hansen og tilføjer, at for kun 3.700 kr. stod bedene foran huset klar til såning det første år.

Giv jorden god næring

Gødning er vigtigt at have styr på, når man vil dyrke sine egen grøntsager. Det første år med køkkenhave hentede parret kompostjord på genbrugsstationen ganske gratis og fyldte i bedene. Jorden var fyldt med næring og derfor rigtig god til køkkenhave. Det viste sig dog, at jorden blev en tand for basisk, fordi de havde tilført for meget kalk. Det bevirkede blandt andet, at kålhovederne ikke voksede ordentligt. Parret løste problemet ved at tilsætte ugødet spagnum til jorden. Det fik pH-værdien ned på 6-7, hvor den ifølge haveejerne skal være, og det fik grøntsagerne til at gro flot. 

De indsendte en jordprøve til Haveselskabet for at få overblik over jordens beskaffenhed. Og derefter kunne de sætte ind med den rigtige gødning.

– Det lyder måske lidt nørdet at kende jordens pH-værdi, men jeg vil virkelig anbefale andre at få det gjort. Man bliver så glad, når grøntsagerne lykkes, siger Kåre Hansen og lægger endnu et kålhoved op i en kurv.

– Vi elsker kål, som kan bruges til alt fra lasagne over juice til salat. Det er da fantastisk, lyder det fra haveejeren.