– Et drivhus har været en drøm for mig i mange år, og sidste år fik jeg et af min mand i fødselsdagsgave. Vi har ikke så meget have; derfor blev det et vægdrivhus, som supplerer min produktion på friland, hvor jeg dyrker i krukker og lidt i jorden, fortæller Julie Høyer Rasmussen, der er ernæringsassistent og har en stor passion for mad og råvarer – ikke mindst dem, hun dyrker selv.

– Det er terapi for mig at gå rundt i min have og mit drivhus. Det at putte frø i jorden, se dem spire og få blomster på, som kan spises, og senere blive til grønt og frugt, vi kan høste, er jeg dybt fascineret af. Jeg synes, det er meget livsbekræftende.

– Det fantastiske ved at dyrke råvarer selv er også, at man helt selv kan vælge, hvad man vil have, og ikke fx skal i Torvehallerne inde i København efter en bestemt slags tomater. Og det smager bare bedre, når man selv har dyrket det, siger Julie. 

Nørder i grøntsager om vinteren

Hun har erfaring med at dyrke både gule, grønne, røde, bøf-, cherry- og chokotomater i drivhuset. Hun har også dyrket skoleagurker, snackpeberfrugter, chili og basilikum.

– Jeg har ikke haft succes med auberginer, men jeg har nørdet i dem vinteren over og kan se, at man skal gå og nusse og hjælpe dem med at blive bestøvet, så denne sæson satser jeg på, at det lykkes. Tomater er selvskrevne, og så skal vi nok prøve minimeloner i år.

Som barn var Julie hvert år med sin mor ude og købe frø til familiens store køkkenhave, og den tradition viderefører hun med sine egne to børn.

– Især min søn på seks år er vild med at være med. Han vælger selv frø i havecentret og er med til at plante om – med skibriller på, så han ikke får jord i øjnene. Det er vigtigt for mig at have børnene med, så de oplever processen fra jord til bord. Jeg tror, de bliver mindre kræsne af at se, hvor maden kommer fra. Min søn spiser alt og vil helst have grøntsager, vi selv har dyrket, fortæller hun.

Julies tip til andre er at prøve andet end agurker og tomater.

– Prøv lidt af hvert, og se, hvad der fungerer. Så finder du ud af, hvad der er en succes, og hvad du synes er for bøvlet.  

Gode råd fra haveeksperten: Sådan får du succes med produktionsdrivhuset 

Her får du haveekspert i Videncentret Bolius Berit Rørbøls råd om, hvad du skal tænke over, hvis du drømmer om et drivhus, der kan udgøre et ekstra spisekammer i sæsonen:

Type og indretning

Et klassisk drivhus uden en masse detaljer vil passe godt til formålet. Vælg fx et aflangt, hvor du kan dyrke langs med alle siderne og have en gang i midten. Så undgår du bedst spildplads.

Dyrkning i kapillærkasser er en nem og overskuelig metode, ikke mindst for nybegyndere. Der er dog også fordele ved at dyrke direkte i jorden og lave plantebede i drivhuset: Det er billigere, du udnytter de kvaliteter og den næring, der er i jorden, og du behøver ikke at købe og slæbe nye plantesække frem og tilbage hvert år.

Med en form for automatvanding kan du fokusere på at pleje planterne – knibe tomater, binde agurker op, lægge halm rundt om melonerne osv. Der findes mange forskellige vandingssystemer, fx regnvandstønder med tilhørende pumpe, drypslanger, timer osv. 

Størrelse

Vælg efter, hvad og hvor meget du vil dyrke, og rund hellere op end ned. Det er ærgerligt at have for lidt plads, mens en ekstra kvadratmeter hurtigt kan fyldes ud.

Sæt dig ind i, hvor stort udbytte der er for de enkelte sorter, når du vælger planter. Du kan vælge forskellige sorter af fx tomater, der giver udbytte på forskellige tidspunkter.

Nogle planter skal bruge mere plads end andre. Hvis du sætter tomatplanter for tæt på hinanden, kan de skygge for hinanden, og det kan give en dårlig høst.

Vedligehold

Mange drivhusplanter vokser hurtigt og kræver vedligeholdelse næsten dagligt. Tomatplanter i vækst skal fx have knebet sideskud af og bindes op. Det er også vigtigt at have styr på, hvornår de forskellige frugter er klar til høst. Agurker, der hænger for længe, bliver kedelige og får en grim smag.

Selve drivhuset skal vedligeholdes både forår og efterår med oprydning og rengøring for døde plantedele, snavs, alger og svampevækster. Du skal også være opmærksom på risikoen for skadedyr, som kan blive et stort problem. Forebyggelse er det bedste, og det gør du bl.a. ved at lufte ud og holde planterne sunde, så de er mere modstandsdygtige. Er du så uheldig, at der alligevel kommer et angreb, er det vigtigt at sætte dig ind i, hvordan du kan bekæmpe skadedyrene.

Indsats

Vil du have en god høst, skal der arbejdes for det, så du skal være klar til at bruge noget tid på at passe og pleje dine planter – i perioder dagligt. Skal du væk på ferie i højsommeren, er det nødvendigt at få nogen til at komme og se til planterne, lufte ud, hvis det ikke gøres automatisk, og tjekke, at vandingssystemet kører, som det skal.

Afgrøder

Tomater og agurker er oplagte og giver stort udbytte. Krydderurter kan bruges til at udnytte pladsen i bunden mellem planterne samt i højden, hvor de kan stå i potter på hylder.

Peberfrugter, chilipebre, squash og salater er andre gode bud, og meloner, vindruer og citrusfrugter er også sjove at dyrke selv. Kun fantasien og din tid sætter grænser.

Tænk over placering af planterne, så store planter ikke skygger for små planter med stort behov for sol.