Der er som regel godt gang i drivhuset, når du drager på sommerferie. De mange lyse timer og varme temperaturer gør, at tomat, agurk, peberfrugt – og hvad du ellers har plantet – vokser derudaf.

Men er du bortrejst i en eller flere uger, er der her et par gode råd til, hvad du kan gøre for at sikre, at planterne i dit drivhus overlever sommerferien. 

Sørg for jævn vanding og gødning til drivhusplanterne

Køb en selvvandingskasse, der kan vande for dig i de uger, du ikke er hjemme. En selvvandingskasse - eller en kapilærvandingskasse, som de også kaldes - fungerer ved, at en plantesæk placeres på toppen af kassen, samt at der fyldes jord i de tre rør, der leder fra plantesækken og ned til vandet i kassen. 

De tre rør med jord i vil herefter suge vand op til resten af plantesækken, nok til 1-2 ugers vandforbrug, alt efter plantetyper og vejrforhold.

Dyrker du tomater, agurker eller andre afgrøder i selvvandingskasser, kan afgrøderne klare sig i cirka otte dage, inden der igen skal fyldes vand på kasserne. Få evt. en nabo til at fylde nyt vand på, hvis du skal være væk længere tid en det.

Bland flydende gødning i vandet. Mængden af gødning, der skal tilsættes, afhænger af produktet, så følg doseringsvejledningen.

Du kan købe en selvvandingskasse i de fleste større havecentre, planteskoler eller på nettet.

Skal du væk i meget længere tid, må du enten få en nabo til at vande eller installere et automatisk vandingsanlæg. Der findes mange forskellige typer, og de kan erhverves for ca 1.000 kr. 

Automatiske vinduesåbnere kan sørge for frisk luft

Ilt og et tempereret klima er vigtigt for dine afgrøders vækst. Kommer temperaturen i drivhuset over 30 grader, kan planterne tage skade og afgrøderne blive ødelagt.

Sørg derfor for jævn udluftning, fx via en nabos hjælp, der kan åbne vinduerne om morgenen, lade vinduerne stå åbne dagen igennem og lad dem stå på klem om natten.

Du kan også montere automatiske vinduesåbnere på vinduerne i dit drivhus, der åbner af sig selv, når der bliver for varmt. De koster omkring 500 kr. og er lette at montere selv. 

Skab skygge med skyggegardiner, skyggenet eller kalk

Undgå, at dine planter står i direkte sol. Brug automatiske skyggegardiner eller skyggenet. De er relativt lette selv at montere. Forhør dig der, hvor du købte dit drivhus.

Du kan også kalke vinduerne til. Køb noget drivhuskalk, rør det op i vand, brug en kalkekost og kalk glassene til. Det reducerer lysindfaldet, men holder ikke en hel sæson. Du skal nok gøre det 2-3 gange i løbet af en sæson.

Lug grundigt ud inden ferien

Rens godt ud i drivhuset, inden du tager af sted på ferie. Fjern syge og halvvisne plantedele, så de ikke smitter de andre planter, mens du er væk. Skær de skud af, du ikke ønsker skal udvikle sig yderligere, fx sideskud i bladhjørnerne på tomatplanterne.