Der er som regel godt gang i drivhuset, når du drager på sommerferie. De lyse timer er mange, og varmen gør planterne godt, så tomat, agurk, peberfrugt – og hvad du ellers har plantet – vokser derudaf.

Det er selvsagt ønskeligt, at dine planter kan trives, selv om du ikke har mulighed for at passe drivhuset, fordi du er bortrejst i en eller flere uger. I denne artikel får du gode råd til, hvad du kan gøre for at sikre, at planterne i dit drivhus overlever sommerferien.

Sørg for jævn vanding og gødning til drivhusplanterne

Køb en selvvandingskasse i flamingo, der kan vande for dig i de uger, du ikke er hjemme. En selvvandingskasse , eller en kapillærvandingskasse, som de også kaldes, fungerer ved, at en sæk med sphagnum placeres på toppen af kassen, samt at der fyldes jord i de tre rør, der leder fra plantesækken og ned til vandet i kassen. Se billedet her til højre.

De tre rør med jord i vil herefter suge vand op til resten af plantesækken, nok til 1-2 ugers vandforbrug, alt efter plantetyper og vejrforhold.

Dyrker du tomater, agurker eller andre afgrøder i selvvandingskasser, kan afgrøderne klare sig i cirka otte dage, inden der igen skal fyldes vand på kasserne. Få evt. en nabo til at fylde nyt vand på, hvis du skal være væk længere tid en det.

Bland gødning i vandet, 2 cl NPK-gødning til 20 liter lunkent vand.

En standard-flamingokasse er som regel 80x40x25 centimeter og koster 100-200 kr. Du kan købe en selvvandingskasse i de fleste større havecentre, planteskoler eller på internet-butikker.

Skal du væk i meget længere tid, må du enten fedte for din nabo og få ham til at vande, eller du installere et automatisk vandingsanlæg. Der findes mange forskellige typer, og de kan erhverves for ca 1.000 kr. Forhør dig der, hvor du købte dit drivhus.

Automatiske vinduesåbnere kan sørge for frisk luft

Ilt og et tempereret klima er vigtigt for dine afgrøders vækst. Kommer temperaturen i drivhuset over 30 grader, kan planterne tage skade og afgrøderne blive ødelagt.

Sørg derfor for jævn udluftning, fx via en nabos hjælp. Åbn vinduerne om morgenen, lad vinduerne stå åbne dagen igennem og lad dem stå lidt åbne om natten.

Monter evt. automatiske vinduesåbnere på vinduerne i dit drivhus, der åbner af sig selv, når der bliver for varmt. De koster omkring 500 kr. og er lette at montere selv. Forhør dig der, hvor du købte dit drivhus.

Skab skygge med skyggegardiner, skyggenet eller kalk

Undgå, at dine planter står i direkte sol. Brug automatiske skyggegardiner eller skyggenet. De er relativt lette selv at montere. Forhør dig der, hvor du købte dit drivhus.

Du kan også kalke vinduerne til. Køb noget drivhuskalk, rør det op i vand, brug en kalkekost og kalk glassene til. Det reducerer lysindfaldet, men holder ikke en hel sæson. Du skal nok gøre det 2-3 gange i løbet af en sæson.

Lug grundigt ud inden ferien

Rens godt ud i drivhuset, inden du tager af sted på ferie. Fjern syge og halvvisne plantedele, så de ikke smitter de andre planter, mens du er væk. Skær de skud af, du ikke ønsker skal udvikle sig yderligere, fx sideskud i bladhjørnerne på tomatplanterne.